Bootcamp Veilig Ontwerpen in het Ruhrgebied

Een summerschool in Februari

logo-veilig-ontwerpOp 24, 25 en 26 februari 2016 (in de voorjaarsvakantie) organiseert het Kennislab voor Urbanisme samen met het Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving weer een bootcamp voor ambitieuze studenten die het leuk vinden om meer te doen dan de opleiding van ze vraagt.

>> Bekijk hier het programma van de vorige editie.
>> Sprekers en deelnemers ontvangen uiterlijk 12 februari een briefing. Klik hier voor praktische informatie voor sprekers én deelnemers

Wat gaan we doen?

Op 24, 25 en 26 februari (in de voorjaarsvakantie) gaan we met een groep studenten (en net afgestudeerden) naar het Ruhrgebied. Dit is één van de meest interessante stedelijke gebieden in West-Europa. Ooit was dit het domein van kolen en staal. Van de industriebaronnen. Nu gaat het over Industriekultur, herstructurering, sociale problemen, maar ook economische vooruitgang.
Dat wil niet zeggen dat alle gevaren verdwenen zijn. Ook hier is veilig ontwerpen een belangrijk thema, al is het maar omdat in de loop van de geschiedenis functies op een wonderlijke wijze gemengd zijn. En het gevaar van alle kanten kan komen. Want onder de grond ligt een oneindig stelsel van mijnschachten en -gangen.

Kennislab Ruhrgebied_breedWij onderzoeken hoe veilig het Ruhrgebied is, we bekijken of en hoe het veiliger kan en we ontwikkelen daar in drie dagen tijd een eigen en creatieve oplossing voor. Dat doen we in teams met studenten van verschillende opleidingen. We kijken in het bijzonder naar de bestuurlijke kant van het verhaal. Hoe wordt het Ruhrgebied bestuurd en hoe beïnvloedt dat het ontwerp van een veilige omgeving? Dat levert ons de volgende hoofdvraag op: Hoe maken we van het Ruhrgebied de veiligste stedelijke regio van Europa? Bekijk hier het programma van de vorige editie.

Win 500 euro

De groep studenten/net-afgestudeerden die deze vraag het beste beantwoordt, wint een geldprijs (500 euro per persoon). Twee deelnemers aan deze bootcamp mogen bovendien (gratis) deelnemen aan een studiereis voor burgemeesters welke in het najaar van 2016 plaatsvindt. Een unieke kans voor topstudenten!

Wat is een bootcamp?

summerschool (89)

Een bootcamp is een Kennislab in een snelkookpan. De stappen die we in het Kennislab voor Urbanisme zetten, zetten we ook tijdens de bootcamp, maar dan in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doen we met behulp van externe deskundigen. We leren het gebied en het vraagstuk stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

DAG 1
De eerste dag staat in het teken van de oriëntatie- en informatiestap. Na een inleiding gaan de deelnemers aan de slag met elkaar. Aan het einde van de dag presenteren ze hun inzichten. ’s Middags doen we dat weer, maar een stap concreter.

DAG 2
Tijdens dag 2 staan de stappen analyse en concretisering centraal. We worden daarbij steeds concreter, we werken immers stap voor stap aan het eindproduct.

DAG 3
Op de derde dag wordt het echt concreet en presenteren de groepen hun eindproduct aan een speciale jury. Die kiest het beste plan en beloont dat met een mooie prijs. En we worden helemaal gelukkig als er een nieuw bedrijfje uitkomt.

Bekijk hier het volledige programma (en meld je daarna aan). Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Tijdens de summerschool spreken Engels. We vragen ook een aantal Duitse studenten deel te nemen.

Meld je direct aan!

Kennislab & bootcamps

De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme verschillende bootcamps en summerschools. Bijvoorbeeld op de Maasvlakte (waar we een oplossing bedachten om de veiligheid voor zowel recreanten als bedrijven te vergroten) en in Bemmel (waar we het stadspark van de toekomst bedachten). We vroegen de deelnemers wat ze er van vonden.

terugbliksummerschool2015