Kennislab smartCITY

Het Kennislab voor Urbanisme start vanaf september 2017 weer een internationaal smartCITY-lab. Daarvoor zoeken we vier tot zes gemotiveerde studenten uit Nederland, Duitsland en de rest van de wereld die in dit lab willen stagelopen of afstuderen. Aanmelden is vanaf nu mogelijk.

knop-kennislab-aanmelden-900px>> English

In het kort
1 – In het Kennislab smartCITY doe je onderzoek naar de vraag hoe de stad verandert als gevolg van de communicatierevolutie.
2 – Dit onderzoek gebruik je voor het opzetten van een netwerk waarin we technerds en city-nerds willen samenbrengen. Je werkt mee aan het opzetten van dat netwerk.
3 – Met je groep werk je aan de ontwikkeling van een smartCITY-product. Daarbij helpen we je vanuit de Fiware-community.

Summerschool Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving Ruhrgebiet (350)1 – Waarom smartCITY?
De discussie over smart city gaat op dit moment heel erg over ‘smart’ en veel minder over ‘city’. Als we echt willen dat de stad smart wordt, moeten we voorbij de slimme toepassingen kijken en zien hoe en waardoor de stad momenteel verandert. Wat we nodig hebben is een visie op de stad die als uitgangspunt kan dienen om echt smart te worden. Stedebouwers, stadsmakers, urbanisten, maar ook de smart-city-technerds moeten samen een smart (omgevings)visie schrijven. Voor de stad van morgen en nu. Lees meer.

2 – Waarom een netwerk?
Er bestaat een kloof tussen urbanisten enerzijds en technerds anderzijds. Technerds hebben relatief weinig kennis was van stedelijke problemen. Tegelijkertijd zien veel urbanisten de smartcity als een ver van hun bed show en als iets voor de afdeling EZ. Dat er een datalaag over de stad ligt die enorm veel mogelijkheden, kansen, maar misschien ook wel bedreigingen biedt, zien ze niet in.

Om echt tot visievorming te komen, moeten deze werelden met elkaar in gesprek en samen aan de slag. Het is belangrijk dat urbanisten hun problemen kunnen voorleggen aan technerds. Het is ook belangrijk dat technerds hun kennis kunnen delen met urbanisten. Zo kunnen ze samen tot nieuwe oplossingen en visie kunnen komen. Het Kennislab voor Urbanisme ziet het als haar taak dat netwerk te bouwen.

duitsland3 – Waarom een product?
Het Kennislab voor Urbanisme houdt van denken én doen. We willen van een vernieuwend idee een product maken waar behoefte aan is in de markt. Tijdens je (afstudeer)stage werk je daaraan, samen met de andere afstudeerders. We werken hierbij onder meer samen met het FIWARE Lab NL.

Voor wie?
We zoeken vier tot zes topstudenten uit Nederland, Duitsland en de rest van de wereld voor dit lab. Wo- en hbo-niveau. Als je vindt dat je een relevante opleiding doet en in ons sollicitatieformulier goed kunt uitleggen waarom je wilt meedoen aan dit lab, sturen we je graag een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.

We zoeken zelfstandige, ondernemende, slimme mensen. Pragmatische dromers en bevlogen doeners hebben onze voorkeur.

2016-summerschool-zelfredzaamheid-enschede-243Het Kennislab voor Urbanisme is de goede plek voor iedereen die…
… grensoverschrijdend wil denken én werken.
… out-of-the-box wil, maar ook een concreet antwoord zoekt.
… die snapt dat een goed businessplan net zo belangrijk is als een fantastische ingeving.
… een vraag op een andere manier wil laten beantwoorden, of zelf wil beantwoorden.
… kortom, die vernieuwend, grensoverschrijdend en toepassingsgericht is.

Wat bieden we?
We bieden je een enorm zelfstandige stage- of afstudeerplek waarin veel eigen initiatief wordt gevraagd.  Als je er van houdt dat iemand je zegt wat je moet doen of als je een meeloopstage zoekt, ben je aan het verkeerde adres. Wij zoeken mensen die goed gedijen in vrijheid.
We introduceren je in ons gigantische netwerk van specialisten op het gebied van ruimtelijke ordening, gebiedsontwikkeling en vastgoed. En in de community rond het FIWARE Lab NL.
2016-summerschool-zelfredzaamheid-enschede-247Je mag meedoen aan de congressen, events, summerschools, ontwerpateliers die wij en onze founding partner Elba-Rec organiseren.
We bieden je de mogelijkheid om geld te verdienen bij het Kennislab of onze initiatiefnemer Elba-Rec. Bijvoorbeeld door teksten te vertalen, te helpen bij events enzovoort. We betalen géén stagevergoeding.
Als het idee dat je ontwikkelt goed genoeg is, kunnen we je introduceren bij financiers en/of je helpen bij de opstart van je bedrijfje.

Praktische zaken
De voertaal in het lab is Engels.
De standplaats van het lab is Amersfoort (Nederland).
Start: september 2017

Hoe kan je meedoen?
Je kunt je aanmelden door dit sollicitatieformulier in te vullen.
Kandidaten die we interessant vinden, nodigen we uit voor een kennismakingsgesprek in december of januari. Voor vragen kun je natuurlijk contact met ons opnemen via +31338700100 of j.wesselink@kennislabvoorurbanisme.nl

knop-kennislab-aanmelden-900px