Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving

Omgevingsveiligheid is een belangrijke factor bij het ontwerpen van een ruimtelijke omgeving. En die externe veiligheid in Nederland kan en moet beter.  Het risico dat  personen lopen in een gebied waar gevaarlijke stoffen worden vervoerd of opgeslagen moet omlaag.  Om dat te bereiken was het Kennislab voor Urbanisme nauw betrokken bij het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving. Ontwerpers en specialisten externe veiligheid ervaren de meerwaarde van samenwerken. Ze willen eerder in het proces met elkaar aan tafel en veiligheid meenemen als ontwerpvariabele. Zo kan externe veiligheid in het proces van tekentafel tot de eerste paal tijdig en op de juiste wijze meewegen. En zo wordt Nederland veiliger.

Summerschool Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving Ruhrgebiet (350)

Het Kennislab voor Urbanisme was vanaf 2015 actief lid van het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving. Met de komst van de omgevingswet, focussen we (nog) sterker op de relatie tussen de nieuwe wet en Omgevingsveiligheid. We zien dat het gedachtegoed van Veilig Ontwerp goed tot zijn recht komt in de nieuwe wet en zijn daar graag actief bij betrokken.
We organiseerden een Summerschool op de Maasvlakte, in het Ruhrgebied, in Wijk aan Zee, in Amsterdam Sloterdijk, in Enschede, in Terneuzen en in Moerdijk.

En we organiseerden kennisateliers in Borne, Zaanstad, Den Haag, Leerdam en Rotterdam en Beverwijk.
Voor burgemeesters organiseerden we een speciale studiereis naar het Ruhrgebied en naar Sittard-Geleen.