MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL MAAK ZUID-HOLLAND GELUKKIG
(27, 28 en 29 AUG 2018)

Eind van de zomer gaan we weer op summerschool in de provincie Zuid-Holland om te onderzoeken hoe we de provincie gelukkiger kunnen maken. Want Zuid-Holland wil de gelukkigste provincie van Nederland worden. Maar dat kan helemaal niet! Dit is de dichtstbevolkste provincie van het land, waar we dagelijks rijen dik aansluiten in de file. En met een zowel een luchthaven als een zeehaven en een enorm oppervlakte aan kassen, is er een haat-liefde verhouding tussen ruimte, milieu en economie. Is hier nog ruimte voor geluk? Om dat uit te zoeken organiseren we de summerschool Maak Zuid-Holland Gelukkig op 27, 28 en 29 augustus in Zuid-Holland.

Waar gaat het over?

Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Meer dan 3,5 miljoen mensen wonen, werken, recreëren en reizen in een gebied van nog geen 3.000 vierkante kilometer. En je kunt hier wonen op slechts 10 procent van het oppervlakte van de provincie. Die andere 90 procent is gevuld met onder andere heel veel (glas)tuinbouw, de drukste snelwegen van het land, spoor en water. En daarin moet ook nog ruimte zijn voor groen, want daar worden mensen gelukkig van. Dan hebben ze in Zuid-Holland nog te maken met een haven en een luchthaven die voor economische groei zorgen, maar natuurlijk ook druk leggen op de beperkte ruimte in de provincie, milieu en leefbaarheid.

Hoe maak je van deze onmogelijke ingrediënten, de ‘lekkerste’ provincie van Nederland? Daarover gaat deze summerschool. Je gaat aan de slag met 3 opgaven:

  1. organiseer Zuid-Holland tot de gelukkigste provincie van Nederland
  2. maak Zuid-Holland van iedereen
  3. en ontwerp de meest voedzame provincie van Nederland

En dit alles doen we vanuit de Omgevingswet. In 3 dagen krijg je van 3 meesters op het gebied van Geluk, Sociaal en Voedsel een dosis inspiratie en ga je onder leiding van deze helden aan de slag om de toekomst van de provincie Zuid-Holland vorm te geven.

Waarom meedoen?

  • Omdat je wil leren over de toekomst van de stad, op het gebied van voedsel, gezondheid en sociale inclusiviteit.
  • Maar ook omdat je wil leren over de Omgevingswet.
  • Omdat je graag drie dagen bezig bent met inhoudelijke en vernieuwende onderwerpen o.l.v. 3 grote inspirators op het gebied van Geluk, Sociaal en Voedsel.
  • Omdat je een interessant netwerk en nieuwe mensen wil leren kennen.
  • En drie dagen plezier met hen wil hebben.

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in ruimtelijke ordening, externe veiligheid, sociaal of economisch of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 24 jong-professionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro.

Programma & deelnemen

Bekijk hier het programma.
De summerschool vindt plaats op 27, 28 en 29 augustus. We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma. We leven en slapen drie dagen ergens in Zuid-Holland, op een camping of in een jeugdherberg. Waar precies weten we nog niet.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerdenJe kunt je hier inschrijven.

Speciaal voor early birds
Meld je aan vóór vrijdag 15 juni 2018 en maak kans op een ballonvaart voor 2 personen boven Zuid-Holland!

Let op: de officiële inschrijving sluit op vrijdag 13 juli 2018. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen. Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijke mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

 

Met wie?

We organiseren deze summerschool in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland.

Wat is een summerschool?

Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de Omgevingswet en de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

Dag 1 – De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden op het thema en in de casus. We gaan op excursie in het gebied. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

Dag 2 – Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we een interessante excursie. ’s Avonds verzorgen we een business model canvas sessie.

Dag 3 – Op de derde dag focussen de deelnemers zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden.

Win 500 euro

Aan deze summerschool kunnen 24 jong-professionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro (500 euro per persoon).

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 225 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de summerschool is gratis (inclusief eten, drinken, en overnachtingen). Drankjes in de avonduren zijn voor eigen rekening.

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 5 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening.

5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.

6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

7 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl