MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL HOU DE ENERGIETRANSITIE BETAALBAAR VOOR IEDEREEN! (27-28 FEBRUARI EN 1 MAART 2019)

We gaan weer op summerschool naar Drenthe, maar deze keer in de winter! Daar wachten ze niet op klimaatakkoorden maar zijn ze nú al hard aan het werk om van het gas af te komen. Qua techniek zien ze de energietransitie in het Noorden wel zitten en ook de politieke uitdagingen vinden ze niet spannend. Waar de Provincie Drenthe van wakker ligt is wie straks de rekening betaalt van de energietransitie. Hoe maken we de energietransitie betaalbaar voor iedereen, zodat het niet leidt tot nieuwe of andere vormen van sociale ongelijkheid? Hoe zorgen we ervoor dat alle groepen mensen in de samenleving ervan kunnen profiteren? Dat gaan we onderzoeken tijdens de summerschool in Drenthe op 27 en 28 februari en 1 maart 2019.

Waar gaat het over?

De provincie Drenthe zet sterk in op energietransitie. In 2040 willen ze dat alle woningen in Drenthe geen fossiele energie meer gebruiken. Het is een hele uitdaging, waarbij ze willen dat alle mensen mee (kunnen) doen. Nu is de situatie zo dat mensen die geld hebben voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen en een warmtepomp kunnen profiteren van de financiële voordelen van duurzame technologieën. Terwijl mensen met minder financiële middelen afhankelijk blijven van een onvoordelig, verouderd energienet, omdat zij de initiële investeringen voor bijvoorbeeld zonnepanelen niet kunnen opbrengen.

De Provincie beseft dat mensen met weinig financiële middelen nu aan de zijlijn staan omdat in de huidige situatie de kosten voor verduurzaming nog te hoog zijn. Hoe kunnen we hen wel meenemen in de energietransitie? Wat hebben zij nodig om mee te kunnen doen? Daarbij gaat het niet alleen om middelen (zonnepanelen, isolatie) maar ook op gedrag. Door kleine aanpassingen in de woning (verlichting, thermostaat lager, lagere elektriciteitsgebruik) kun je ook al besparen.

We verdiepen ons 3 dagen lang in de hoofdvraag:
Hoe verdelen we de duurzame energiewelvaart eerlijk en voorkomen we energiearmoede?

En jij gaat hier met je team een antwoord op ontwikkelen. Dat antwoord moet zo concreet mogelijk zijn. Het mag een product of dienst zijn (dat in de markt kan worden gezet), maar ook een visie voor gemeenten of de provincie.

Waarom meedoen?

  • Omdat je wil leren over de energietransitie, nieuwe energie en wat energiearmoede betekent;
  • Maar ook omdat je wil leren over sociale inclusie en de sociale kant van de energietransitie;
  • Omdat je graag drie dagen bezig bent met een mooi inhoudelijk en vernieuwend onderwerp.
  • En omdat je nieuwe mensen wil leren kennen.
  • En drie dagen plezier met hen wil hebben.

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in ruimtelijke ordening, bestuurskunde, sociaal, economisch of logistiek, of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Je wordt ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers en je gaat met elkaar in competitie. De beste groep wint 2000 euro (500 euro p.p).

Programma & deelnemen

We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma. Bekijk hier een preview van het programma.

We leven en slapen drie dagen in Drenthe, op een camping of in een jeugdherberg. Waar precies weten we nog niet.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 februari 2019. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Met wie?

We organiseren deze summerschool in opdracht van de Provincie Drenthe en in nauwe samenwerking met de gemeente Hoogeveen.

Wat is een summerschool?

Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de Omgevingswet en de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

Dag 1 – De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden op het thema en in de casus. We gaan op excursie in het gebied. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

Dag 2 – Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we een interessante excursie. ’s Avonds verzorgen we een business model canvas sessie.

Dag 3 – Op de derde dag focussen de deelnemers zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden.

Win 500 euro

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Je wordt ingedeeld in 6 groepen van 4 deelnemers en gaat met elkaar in competitie. De beste groep wint 2000 euro (500 euro per persoon).

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 270 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de summerschool is gratis (inclusief eten, drinken, en overnachtingen). Drankjes in de avonduren zijn voor eigen rekening.

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 10 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening.

5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.

6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

7 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en de Provincie Drenthe toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of de Provincie Drenthe.

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl