Summerschool Journalistiek en Smart Cities 2018
We zoeken journalistieke talenten voor onze driedaagse journalistieke summerschool in augustus! In augustus organiseert het Kennislab voor Urbanisme i.s.m. met uitgeverij ELBA\REC en de Future City Foundation de Summerschool Journalistiek & Smart Cities in Amersfoort. Schrijf jij mee?
Wij zoeken studenten, net afgestudeerden of jongprofessionals met enige schrijfervaring die een topstuk willen schrijven, maar bovenal veel willen leren over journalistiek en de smart city. Niet alleen maak je kans op een mooie prijs, je leert in deze dagen bovenal hoe het is om te werken op een professionele vakinhoudelijke redactie. Hoe start je een verhaal, welke bronnen raadpleeg je en hoe zorg je voor een productie met inhoud en uitstraling?
Waar gaat het over?
Meedoen aan deze summerschool betekent dat je niet alleen journalistieke vaardigheden opdoet, maar ook meeschrijft aan het Bookazine Bouwbesluit voor de Smart City met spelregels voor de slimme stad.
Een bookazine?! Bouwbesluit?! Een bookazine zit tussen een boek en een magazine in, het heeft de toegankelijkheid van een tijdschrift, maar met een sterk bewaarkarakter. Dat doen we door inhoud, structuur, maar ook door de vormgeving. Die mag refereren aan de uitstraling van een schoolboek, het ultieme boek waar we wat van leren. Het bookazine zullen we aanbieden aan gemeenten, provincies en andere stedelijke professionals. Bovendien zal het uitgereikt worden op de Smart City Expo in Barcelona in november 2018. Vorig jaar organiseerden we ook een journalistieke masterclass over de smart city. Toen maakten we het Future City Magazine.
We noemen het een bouwbesluit, maar het gaat eigenlijk om spelregels. En die zijn hard nodig! Want digitalisering verandert onze steden en zet maatschappelijke waarden onder druk. Hier zijn nog geen regels voor, maar daar gaan wij mee aan de slag. Deze spelregels schrijven we trouwens niet alleen. Dat doen we i.s.m. de Future City Foundation, de Economic Board Utrecht (EBU), Ekelmans & Meijer Advocaten en de Gemeente Amersfoort. Meer informatie hierover vind je op www.future-city.nl/bouwbesluit. Bovendien wordt jouw journalistieke productie ook geplaatst op nieuwswebsite Stadszaken.nl en op de website van Future City. Goed voor je netwerk dus!
Waarom deelnemen?
- De beste productie wint een mooie prijs
- Je krijgt betaald voor je artikel
- Je leert veel meer over de invloed van digitalisering en technologie op de stad
- Je krijgt journalistieke masterclasses
- Je krijgt toegang tot een uniek netwerk van schrijvers en vakinhoudelijke experts
- Je bijdrage wordt verspreid richting duizenden stedelijke professionals
- Je kunt zeggen dat je hebt bijgedragen aan de spelregels van de smart city
Voor wie?
Je bent geschikt als je nog studeert (HBO of WO) of net aan het werk bent en journalistieke ambities hebt. Het is handig als je een achtergrond hebt in ruimtelijke ordening, planologie, sociale geografie, sociale wetenschappen /studies o.i.d. maar verder out-of-the-box is ook zeer welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.
Programma
Vrijdag 17 augusutus
We beginnen om 10:00u. We verdiepen ons in de smart city en de maatschappelijke waarden die onder druk komen te staan door digitalisering. Waarom is het Bouwbesluit voor de Smart City nodig en wat is het precies? Jan-Willem Wesselink (kwartiermaker Future City Foundation) vertelt er alles over. ’s Middags krijg je een journalistieke masterclass waarin je alle kneepjes van het vak leert van Jan Jager (hoofdredacteur Stadszaken.nl) en vertelt Kilian Idsinga (art-director en fotograaf) hoe je een magazine maakt. We verdelen de casussen en je start met je research en het benaderen van contactpersonen.
Na deze pressure-cooker ga je zelf aan de slag. Je hebt bijna twee weken om je artikel te schrijven. Op donderdag 23 augustus kun je je concept-artikel of goed uitgewerkte idee aan ons voorleggen. Via de email ontvang je feedback op je concept. Donderdag 30 augustus is de deadline voor je artikel.
Vrijdag 31 augustus
Vandaag maken we de winnaar van de summerschool bekend: wie schreef het beste artikel en gaat er met de prijs vandoor (of zelfs een baan) ? Voordat we dat doen staan er nog twee inspiratie-sessies op de agenda: het leven van een uitgever anno 2018 door Edgar van Eekelen (directeur uitgeverij ELBA\REC) en hoe positioneer je jezelf als expert in de media door PR-specialist Hugo Beijer (3CMedia).
Hoogstwaarschijnlijk zul je thuis tussen de sessies door ook nog wat tijd aan je artikel moeten besteden. Research kost tijd en interviews kunnen niet altijd tijdens onze werksessies gepland worden. Houd hier dus rekening mee.
Deelnemen
De eerste deelnemers zijn inmiddels geselecteerd. Maar je hebt geluk! Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan nog steeds en deelname is gratis. De summerschool vindt bij ons op kantoor plaats, Paulus Borstraat 41 in Amersfoort (10 minuten lopen vanaf het station). We vragen je een korte motivatie mee te sturen en een stuk waaruit blijkt dat jij goed kunt schrijven. Er is plaats voor 14 deelnemers. Op basis van motivatie en de ingezonden stukken maken we een selectie.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem contact op met Joline Rodermans (j.rodermans@kennislabvoorurbanisme.nl), ook telefonisch te bereiken via 033 8700100.
Prijzen
Op vrijdag 31 augustus maken we bekend wie het beste artikel heeft geschreven. En daar zijn mooie prijzen mee te winnen! Bovendien krijgen alle deelnemers €100,- voor hun journalistieke productie. En degene die het beste artikel schrijft maakt (bij interesse) ook nog eens kans op een half jaar freelance contract bij ons!
Wat is een summerschool en wat vonden eerdere deelnemers?
Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. In dit geval dus een mooie journalistieke productie. Dit doe je met behulp van externe deskundigen. Kijk ook op www.kennislabvoorurbanisme.nl/summerschools voor onze andere summerschools.
In totaal deden ruim 225 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.
In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.