MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL ONTWERP HET – VEILIGE – ENERGIELANDSCHAP (4, 5, 6 JULI 2018)

We gaan weer op summerschool. Naar Hoogeveen. En daar onderzoeken we de toekomst. Die toekomst is gasloos en toch weer niet. Want in Hoogeveen wordt geexperimenteerd met een wijk op waterstof. En dat kan zomaar eens de brandstof van de toekomst worden. En de toekomst, daar zijn we graag bij. Maar de toekomst vergt ook een flinke ontwerpopgave. Op grote en kleine schaal. Want hoe ziet Drenthe eruit als er honderden hectares aan zonnepanelen bijkomen. En hoe ontwerp je een waterstofwijk?
En dus organiseren we een summerschool in Hoogeveen waar we onderzoeken hoe die toekomst op waterstof eruit ziet, welke ruimtelijke gevolgen dat heeft en wat de externe-veiligheidsaspecten zijn. Oh ja, dat doen we vanuit de Omgevingswet.

Waar gaat het over?

In Hoogeveen wordt gewerkt aan een aardgasloze wijk. Maar waar andere wijken helemaal van het gas gaan, gaan de 80 woningen die zijn gepland in Nijstad-Oost van het aardgas op het waterstof. Waterstof kan duurzaam worden geproduceerd, als er groene elektriciteit voor wordt gebruikt.
In Hoogeveen wordt onderzocht hoe waterstof kan dienen als brandstof voor een wijk. Om op te koken bijvoorbeeld. Of de CV op te laten branden.
Gebruik van waterstof roept ook nieuwe vragen op. Kan het bestaande aardgasnetwerk bijvoorbeeld worden gebruikt voor waterstof? Welke ruimtelijke gevolgen heeft dit? En hoe veilig is het? Moeten externe-veiligheidsexperts hier rekening mee houden?
Dat zijn technische, bestuurskundige, veiligheidskundige, maar ook ontwerpvraagstukken. Voor de wijk zelf, maar ook voor heel Drenthe. Want niet alleen de wijk moet ontworpen, heel Drenthe wordt een energielandschap. Maar hoe? Willen we hectares zonnepanelen tussen de hunebedden?
Tijdens de summerschool verdiepen we ons echter niet alleen in waterstof, maar ook in de veranderingen die de omgevingswet met zich meebrengt. Hoe moeten de verschillende experts rekening houden met elkaar en adviseren over zo’n nieuw onderwerp? Hoe innoveer je in je omgevingsplan? Daarvoor gebruiken we ook de input van de Regiosessies die we voor het Minsiterie van I&W organiseren.

Waarom meedoen?

Omdat je wil leren over waterstof.
Omdat je houdt van ontwerpen en wil meedenken over het energielandschap.
Maar ook omdat je wil leren over omgevingsveiligheid en de omgevingswet.
Omdat je graag drie dagen bezig bent met een mooi inhoudelijk en vernieuwend onderwerp.
En omdat je nieuwe mensen wil leren kennen.
En drie dagen plezier met hen wil hebben.

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in ruimtelijke ordening, externe veiligheid, sociaal of economisch of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 24 jong-professionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro.

Programma & deelnemen

Bekijk het (concept)programma van de summerschool.
We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma.

Dag 1 – We verdiepen ons in de waterstofeconomie. Wat is het? Hoe werkt het? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe werkt het door in de casus in Hoogeveen? Daarvoor nodigen we deskundigen uit het hele land (maar vooral veel uit het Noorden) uit. Uiteraard verdiepen we ons ook in de casus.

Dag 2 – We gaan op excursie en zien de waterstofeconomie ontstaan, maar ervaren ook het gebied. We leren over de geschiedenis van Hoogeveen (die verweven is met turf en aardgas). We spreken de lokale stakeholders. En we gaan aan de slag met het door het Kennislab voor Urbanisme ontwikkelde City Model Canvas.

Dag 3 – Er is veel tijd om het plan uit te werken. En te presenteren aan een vakjury die bepaalt welke groep het het beste heeft gedaan.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 20 juni 2018. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Met wie?

We organiseren deze summerschool in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

Wat is een summerschool?

Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de Omgevingswet en de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

Dag 1 – De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden op het thema en in de casus. We gaan op excursie in het gebied. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

Dag 2 – Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we een interessante excursie. ’s Avonds verzorgen we een business model canvas sessie.

Dag 3 – Op de derde dag focussen de deelnemers zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden.

Win 500 euro

Aan deze summerschool kunnen 24 jong-professionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro (500 euro per persoon).

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 225 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de summerschool is gratis (inclusief eten, drinken, en overnachtingen). Drankjes in de avonduren zijn voor eigen rekening.

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 5 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening.

5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.

6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

7 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

“Leerzaam, uitdagend – vooral samenwerking en de werkdruk. Interessante mensen in de groep die elkaar mooi aanvulde.”

“Interessante externe en interne input over de omgevingsvisie (en daarmee samenhangende onderwerpen). Leuke, enthousiaste mensen ontmoet. Intensief, vernieuwend, uitdagend en leerzaam.”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl