SUMMERSCHOOL ONTWERP HET – VEILIGE – ENERGIELANDSCHAP (4, 5, 6 JULI 2018)
In Hoogeveen experimenteren ze met een wijk op waterstof en geloven ze dat dit de toekomst is. Hoe die toekomst op waterstof eruit ziet, hebben 23 jongprofessionals bedacht tijdens de summerschool ‘Ontwerp het -veilige- waterstoflandschap’ op 4, 5 en 6 juli in Hoogeveen. In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft stichting Kennislab voor Urbanisme in samenwerking met de gemeente Hoogeveen deze summerschool georganiseerd. Dit heeft vijf briljante oplossingen opgeleverd om de energietransitie in Hoogeveen te versnellen.
De opgave
In Hoogeveen wordt gewerkt aan een aardgasloze wijk. Maar waar andere wijken helemaal van het gas gaan, gaan de 80 woningen die zijn gepland in Nijstad-Oost van het aardgas op het waterstof. Waterstof kan duurzaam worden geproduceerd, als er groene elektriciteit voor wordt gebruikt.
Gebruik van waterstof roept ook nieuwe vragen op. Kan het bestaande aardgasnetwerk bijvoorbeeld worden gebruikt voor waterstof? Welke ruimtelijke gevolgen heeft dit? En hoe veilig is het? Moeten externe-veiligheidsexperts hier rekening mee houden?
Dat zijn technische, bestuurskundige, veiligheidskundige, maar ook ontwerpvraagstukken. Voor de wijk zelf, maar ook voor heel Drenthe. Maar het biedt ook veel kansen voor een deel van Nederland waar ze wel wat kansen kunnen gebruiken. Dus stel je voor dat waterstof de dominante energiedrager zou zijn. Niet in de toekomst, maar nu! Welke kansen biedt dat? En hoe kunnen we die kansen verzilveren?
Tijdens de summerschool verdiepten de 23 jongprofessionals zich niet alleen in waterstof, maar ook in de veranderingen die de Omgevingswet met zich meebrengt. Hoe moeten de verschillende experts rekening houden met elkaar en adviseren over zo’n nieuw onderwerp? Hoe innoveer je in je omgevingsplan? Daarvoor gebruikten we ook de input van de Regiosessies die we voor het Ministerie van I&W organiseren.
Bekijk het programma van de summerschool.
Of beluister het radioverslag van RTV Drenthe (vanaf 8.05 min).
De jury
De ideeën van de Summerschool-deelnemers voor het veilige waterstoflandschap werden aan het einde van de driedaagse Summerschool beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Gert Vos (wethouder Duurzaamheid van de gemeente de Wolden Hoogeveen), Kees Boer (projectleider van Nijstad-Oost van de gemeente de Wolden Hoogeveen), Arie-Jan Arbouw (manager Programma Omgevingsveiligheid van het Ministerie van I&W) en Tonia Nagtegaal (medewerker Programma Omgevingsveiligheid van het Ministerie van I&W).
De jury heeft gelet op de volgende punten:
>> Is het een integrale oplossing?
>> Is het vernieuwend en 10x beter?
>> Houdt het rekening met de fysieke, sociale, economische en veiligheidskundige consequenties?
>> Is het plan uitvoerbaar? Deugt het onderliggende businessmodel? Is rekening gehouden met de stakeholders?
>> Is het plan goed onderbouwd?
>> Hoe is in de groep samengewerkt?
Maar bovenal wilde de jury worden verrast.
De winnende oplossing kwam van groep 2, met hun ‘Glazen waterstofhuis’. Bekijk hier hun resultaat.
De bedenkers Lou Jetten, Suzanne Kroes, Gerben de Boon en Jasper Vollgraff willen een transparant ‘tiny house’ midden in het centrum van Hoogeveen plaatsen, waarin waterstof op allerlei manieren wordt toegepast. De ontwerpers zijn van mening dat waterstof door veel mensen nu nog als onveilig wordt ervaren, terwijl de nieuwe toepassingen qua techniek wel veilig zijn. Door met eigen ogen te zien hoe waterstof werkt en te ervaren dat het veilig is, raken mensen gemotiveerd om deze energietoepassing mogelijk ook in hun huis te gaan gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen. Wat de jury aansprak was dat het glazen huis een concreet product is, waardoor iedereen betrokken wordt bij de energietransitie. Daarnaast is het huisje eenvoudig te verplaatsen naar andere steden. Gert Vos, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Hoogeveen, reikte de winnaars een cheque uit van tweeduizend euro, wat de deelnemers kunnen gebruiken voor hun studie. De cheque werd aangeboden door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Programma Omgevingsveiligheid.
De resultaten
Groep 1
Tom
Sandeep
Sandra
Amy
Nienke
De oplossing
De presentatie
De vlog
Groep 2
Lou
Suzanne
Gerben
Jasper
De oplossing
De presentatie
De vlog
Groep 3
Tessa
Lisa
Quiryn
Nadieh
Anne
De oplossing
De presentatie
De vlog
Groep 4
Janin
Richelle
Ruben
Christel
Jet
De oplossing
De presentatie
Vlog
Groep 5
Mariska
Emily
Laurens
Lisette
De oplossing
De presentatie
Vlog
“Ontzettend inspirerende en leerzame ervaring. Ik vind het top dat het multidisciplinair is want dat geeft een hele leuke mix in de werkgroepjes.”
“Veel geleerd op persoonlijk ontwikkelgebied maar ook algemeen op het vakgebied van mijn eigen opleiding en die van de andere opleidingen. Het was gezellig en goed verzorgd”
“Leerzaam, uitdagend – vooral samenwerking en de werkdruk. Interessante mensen in de groep die elkaar mooi aanvulde.”
“Interessante externe en interne input over de omgevingsvisie (en daarmee samenhangende onderwerpen). Leuke, enthousiaste mensen ontmoet. Intensief, vernieuwend, uitdagend en leerzaam.”
Dit vonden eerdere deelnemers
In totaal deden ruim 225 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.
In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.