Strategie voor krimpende steden beste scriptie van 2014

Joëlle Mulkens en Inge Hoekstra hebben de Welzin Urbanisme Scriptie Award 2014 in de wacht gesleept met hun strategie voor het vitaal houden van krimpende steden. De prijs werd vrijdag 9 januari in Amersfoort uitgereikt door wethouder Pim van den Berg.

uitreiking awardJoëlle en Inge studeerden af aan de opleiding Landschap Architecture van de Universiteit Wageningen. Ze transformeerden de in de jaren ’80 ontwikkelde ‘casco-benadering’ tot een strategie om krimpende steden in Nederland vitaal te houden. Het principe: nieuwe ontwikkelingen moeten plaatsvinden binnen de bebouwde kom en langs bestaande infrastructuur, men moet investeren in verloedering van zichtlocaties en braakliggende grond moet worden ontwikkeld tot bijvoorbeeld groenstroken. Ze pasten deze strategie direct toe in een ontwerp voor de slinkende gemeente Den Helder. De video waarin ze hun scriptie presenteren kun je hier bekijken.

‘Erg knap dat ze een theorie uit een andere discipline om weten te toveren tot een zeer bruikbare strategie voor een actueel probleem. Ook in Nederland hebben we steeds meer te maken met krimpende steden’, aldus Wethouder Pim van den Berg. Zie hier het gehele gesprek met de wethouder.

Beide dames streden in de eindronde met de twee andere genomineerden: Wouter Hagers en Marten Reijnen. Zij kwamen voort uit een longlist die door een tienkoppige vakjury werd beoordeeld op basis van verschillende criteria, waaronder toepasbaarheid, actualiteit en schaalbaarheid. De Urbanisme Scriptie Award is een initiatief van het Kennislab voor Urbanisme, een extern R&D-lab waarin studenten nieuwe businessmodellen ontwikkelen om de stad fit en vitaal te houden. Dit jaar werd de verkiezing gesponsord door Welzin Eemland.

Lees hier het juryrapport.
Lees hier de samenvatting van de scriptie van Joëlle en Inge.