Zo werkt het lab voor studenten

In het Kennislab kun je stagelopen of afstuderen. Elk half jaar (op 1 september en op 1 februari) begint er een nieuw Kennislab. We hebben twee labs, één in Nederland (met werklocaties op Amersfoort en op Schiphol) en één in Duitsland (met een werklocatie in Dortmund).

We verwachten dat de studenten, die we graag laboranten noemen, creatief en out-of-the box denken en werken. We begeleiden niet, maar coachen. En tegelijkertijd weten we dat dat alleen kan als we genoeg stabiliteit en structuur bieden en intensief begeleiden. Dus zetten we elke maand een stap verder richting ons eindproduct en hebben we tweewekelijks voortgangsoverleg.

VAN BREED NAAR CONCREET

schemaNa regen komt zonneschijn: dat cliché gaat in het Kennislab voor Urbanisme zeker op. In de afgelopen labs heeft zich namelijk een patroon ontwikkeld. In de eerste maanden (oriëntatie- en informatiefase) krijgen de laboranten een overdaad aan informatie en meningen op hun bord, maar weten zij nog niet wat ermee te doen: wat wordt het product? Na ongeveer twee maanden bereikt die onzekerheid zijn hoogtepunt en slaat de paniek hard toe: waar gaat dit heen (concretiseringsfase)? En dan: zonlicht, de doorbraak! Het product wordt zichtbaar en de laboranten stressen de laatste maanden gericht op hun doel af (concept- en afrondingsfase). Het resultaat, een kant- en klaar businessplan compleet met verdienmodel. Onder aan deze pagina meer info over wat in ieder fase van de studenten wordt verwacht.

COACHING

Tweewekelijks
Elke 14 dagen is er een verplichte vergadering voor de laboranten waarin de voortgang wordt besproken met de leden van ons begeleidingsteam. Daarbij focussen we uiteraard op inhoud én proces. Heb je tussendoor vragen, is een individueel coachingsmoment natuurlijk altijd mogelijk. Coaching vindt plaats in het lab of bij een van onze partners.

Feedbackformulier
Wij willen daarnaast graag weten waar de laboranten bezig zijn. En hoewel we graag mensen geloven op hun blauwe ogen (andere kleur mag ook), vinden we het belangrijk dat ze elke maand het feedbackformulier invullen. Dit is gekoppeld aan de fase waarin we zijn.

Twee events
Halverwege het lab (in april of oktober) organiseren we een Kennislab-Trends-Event waarin we opzoek gaan de vernieuwing in ons vakgebied. We halen inspirerende sprekers naar binnen en werken zelf aan vernieuwing.

Aan het eind van ieder lab presenteren we de resultaten van ons werk aan de buitenwacht. Dat doen we via een Shark-Tank-Event waarin we ‘het geld’ vragen een oordeel te vellen over het werk van onze laboranten.

Seniorlab
We zijn trost op ons seniorlab waarin professionals zitting hebben genomen die al jaren meelopen in het vak. Zij kunnen de laboranten een onbevangen spiegel voorhouden en doen dat om de twee maanden.

En ook
>> Na ongeveer anderhalve maand is er een 360-gradenfeedback.
>> Aan het eind van het lab houden we eindgesprekken.