WIE SCHRIJFT DE BESTE URBANISME-SCRIPTIE VAN NEDERLAND?
Na twee zeer succesvolle edities organiseert het Kennislab voor Urbanisme dit jaar voor de derde keer de Kennislab voor Urbanisme Scriptieaward. Dit jaar mede mogelijk gemaakt door Stichting Welzin. We zoeken wederom de beste scripties over urbanisme. Wat dat oplevert? Een mooie trofee, eeuwige roem, media-aandacht (onder meer in vakblad Vitale Stad) en 1.000 euro. De inzending is inmiddels gesloten, bekijk hier de longlist en hier de shortlist.
“Hoe houd je de stad fit en vitaal?”. Dat is de kernvraag van de Welzin Urbanisme Award 2014. Geeft jouw scriptie antwoord op die vraag, dan kun je meedoen aan deze award. Hoe dat antwoord eruit ziet, op welk schaalniveau je werkt, wat je studeert: het maakt ons niet uit. Het gaat ons om de nieuwe ideeën over urbanisme. Ben jij de student met de beste scriptie, verzilver dan je afstudeerproject door uiterlijk 12 september 2014 je scriptie in te sturen en maak kans op een prachtig aandenken, redactionele aandacht in en een abonnement op vakblad Vitale Stad en 1.000 euro.
DE PRIJS
De Welzin Urbanisme Award 2014 is bedoeld voor studenten op bachelor- en masterniveau aan opleidingen in Nederland. Studenten van álle opleidingen mogen meedoen aan deze award. De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit partners van het Kennislab voor Urbanisme. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het kenniscafé 0p 9 januari 2015.
VOOR WIE?
Studenten van álle opleidingen in Nederland mogen meedoen aan deze award, zowel bachelor als master.
RANDVOORWAARDEN
1. De afstudeeropdracht moet antwoord geven op de hoofdvraag “Hoe houd je de stad fit en vitaal?”. Kijk elders op deze site voor meer info over onze visie op urbanisme en stedelijke vitaliteit.
2. Het moet een afstudeeropdracht betreffen uit het studiejaar 2013/2014.
3. Bij de afstudeeropdracht moet een Nederlandse samenvatting van ongeveer 800 woorden worden aangeleverd. De eerste selectie vindt plaats op basis van deze samenvatting.
OVER DE HOOFDVRAAG
De hoofdvraag van de scriptieprijsvraag is: “Hoe houd je de stad fit en vitaal?”. Voor deze vraag is gekozen omdat het ook de kernvraag van het Kennislab voor Urbanisme is. Die vitaliteit staat onder druk. De scriptie mag het echter ook hartgrondig oneens zijn met deze stellingname. Mits goed onderbouwd natuurlijk. Het is aan de jury om dat te beoordelen.
Een andere vraag is wat we bedoelen met het begrip stad. In Nederland is er geen wet die voorschrijft welke steden zich steden mogen noemen en wat we met het begrip stad bedoelen. We kennen slechts de termen gemeente en bebouwde kom.
Van Dale geeft de volgende betekenis:
stad (de; v(m); meervoud: steden)
1 uitgebreid, samenhangend geheel van huizen en gebouwen
2 de bewoners: de hele stad spreekt erover
Daarmee is in Nederland zo ongeveer elk buurtschap een stad. Of misschien is heel Nederland wel een stad. Maar het is, in al zijn breedheid, wel een bruikbaar begrip voor deze award.
Vakjury
De vakjury bestaat uit de volgende partners van het Kennislab voor Urbanisme:
Derk-Jan Huisman (agNOVA architecten), Jeroen Roeloffzen (Over Morgen), Joost Nicasie (Areaal Advies), Jan-Willem Wesselink (Elba-rec), Ad Hereijgers (Transforte), Mark Verhijde (Verhijde), Dorine Folkertsma (Stichting Welzin), Pieter Buisman (Geldstromen in de wijk), Joost Okkema (OBL advies), Christoffel Klap (Portaal), Joost Duffhues (Yacht).
Criteria
<1> In hoeverre geeft de scriptie (of ander afstudeerproduct) antwoord op de vraag ‘Hoe houd je de stad fit en vitaal?’
Getuigt de scriptie van visie op het onderwerp? Is die visie goed onderbouwd? Staat het dicht bij de hoofdvraag of juist wat verderaf?
<2> Hoe actueel is het onderzoek?
In hoeverre sluit de scriptie aan bij de vragen en de realiteit van vandaag en morgen? In hoeverre houdt het rekening met de veranderde economische omstandigheden en de gevolgen daarvan? Of zet de scriptie alvast in op de wereld van overmorgen?
<3> Hoe schaalbaar/generiek is de scriptie?
Is het onderzoek breder inzetbaar dan in de gekozen context? Zijn er in het geval van een buitenlandse case ook lessen voor de Nederlandse praktijk te trekken?
<4> Hoe vernieuwend is het onderwerp?
Is het onderzoek de zoveelste variant op een thema, of komt de student met een echt vernieuwende/verdiepende aanpak of visie? Hoe origineel is het onderzoek?
<5> Hoe integraal is de scriptie?
De stad is een complex systeem met verschillende stakeholders die werken in diverse disciplines. In hoeverre houdt de scriptie daar rekening mee? Als het onderzoek focust op een detail, getuigt de scriptie dan wel van deze brede, complexe context?
<6> Hoe toepasbaar is de uitkomst van de scriptie?
Getuigt het onderzoek van realiteitszin? Is onderzocht of het fysiek, sociaal en/of financieel aantrekkelijk is? Is er een businessplan en zo ja, is het een aantrekkelijk plan om in te participeren? Is de scriptie robuust? Flexibel? Haalbaar?
<7> Hoe goed is de scriptie onderbouwd?
Blijkt uit de scriptie dat de student een vakman of -vrouw is? Laat het kennis en kunde zien? Is het verhaal (wetenschappelijk) goed onderbouwd?
<8> Hoe goed wordt het gepresenteerd?
Is de scriptie prettig leesbaar? Staan er taalfouten in? Ziet het verslag er aantrekkelijk uit en is het helder opgebouwd? Wordt het idee goed verkocht?
<9> Heeft de scriptie de X-factor?
Inspireert de scriptie? Raak je verrast? Word je er blij van? Kortom, heeft het de X-factor?
UITREIKING
De winnaar van de Welzin Urbanisme Award 2014 wordt bekendgemaakt tijdens het kenniscafé op 9 januari 2015
OVER WELZIN
De Kennislab voor Urbanisme Scriptieaward wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door Welzin. Welzin is er voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben en voor mensen die iets voor anderen of hun eigen buurt willen doen. Welzin streeft er naar dat iedere inwoner van Eemland, van jong tot oud, op zijn eigen manier, deel kan nemen aan onze samenleving. Soms met hulp van anderen, dichtbij en zoveel mogelijk op eigen kracht. Welzin gelooft in een sociale samenleving, waarin iedereen meetelt en meedoet. Ieders welbevinden vinden wij zinvol, van individu, tot groep als buurt. Dat drijft Welzin om het werk effectief, met warmte en oprechte aandacht te doen.