Summerschool dag 2

Dag twee van de Landschapstriennale Summerschool was net zo zonnig als de eerste dag. Maar je kon wel merken dat de strijd tussen de verschillende groepen nu echt is losgebarsten! Bij de voortgangspresentatie lieten verschillende groepen duidelijk niet het achterste van hun tong zien en er werd tot laat in de avond gewerkt aan het park van de toekomst.

We mochten weer een aantal sprekers verwelkomen in Bemmel. Sylvia Karres, directeur Karres en Brands landschapsarchitecten en supervisor van Park Lingezegen, kwam vertellen over wat volgens haar de toekomst voor parken is, en liet een aantal parken zien en vertelde over wat een park tot een succes maakt. Haar houden tip: Het ontwerp voor een park moet een eenduidig, inspirerend en simpel verhaal zijn.

Yvonne van Remmen, senior programmamanager bij het Ministerie van I&M, ging in op gebiedsontwikkeling nieuwe stijl. Zij heeft daarover de publicatie Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl Eerste stappen in de praktijk geschreven. Het gaat volgens haar bij gebiedsontwikkeling, en dus ook bij het ontwerp van een park, over beleving en het creëren van een community gevoel. De gebruiker moet centraal staan. Maar hoe laat je mensen dan zelf een park vormgeven? Een vraag om goed over na te denken bij het ontwerp van het park van de toekomst.

Na de lunch werd het écht concreet. Falco (producent van straatmeubilair) en Struyk Verwo Infra (producent van publieke bestrating) kwamen langs om hun productkennis met de deelnemers aan de Summerschool te delen. Het doel is om vrijdag een ontwerp te hebben dat in principe zo uitgevoerd kan worden en inrichting en bestrating kan veel betekenen voor de sfeer in het park. En die sfeer, daar ging onze gastdocent voor de middag stadschoreograaf Martijn van Dijck verder op in. Hij houdt zich bezig met placemaking, de relatie tussen mensen en plekken. Het fijne gevoel van een plek zit ‘tussen de oren’, maar er zijn volgens Martijn wel een aantal zaken waarbij je bij het ontwerp rekening kan houden. De plek moet verassen, de plek moet centraal staan en het moet niet om het ontwerp gaan maar om de activiteiten die er plaats vinden. Genoeg inspiratie dus weer. Op naar vrijdag! Dan zal de jury beslissen welke groep het beste park van de toekomst heeft ontworpen.