Dag 1 summerschool

De eerste dag van de Summerschool zit er alweer op en was erg geslaagd (met veel hulp van het mooie weer!). Om negen uur stonden 25 jongprofessionals te trappelen om hun park van de toekomst te gaan ontwerpen. Henk van Blerck, curator van de Landschapstriënnale, heette iedereen welkom en gaf een korte geschiedenisles over parken en ging vervolgens in op zijn visie op het park van de toekomst. Een park is volgens hem een ruimte om dieper adem te halen en ruimte voor water. Twee belangrijke aspecten voor de toekomst. Ook is het steeds minder het geval dat landschapsarchitecten het ontwerp uittekenen en het vervolgens wordt uitgevoerd, maar gaan we naar een do it yourself landschap.

Tijdens een fietstocht door het park Lingezegen konden de 25 deelnemers met eigen ogen het gebied bekijken en inspiratie opdoen. Vervolgens gaf hoofdlaborant van het Kennislab voor Urbanisme Jan-Willem Wesselink gaf een inleiding op hoe je de stad 10 keer beter kan maken en ging in op drie belangrijke trend: constante verbondenheid, flexibilisering en bewustwordeing. In de middag volgden we een workshop publieke participatie en zeggenschap georganiseerd door de klankbordgroep Park Lingezegen. Doel daarvan was om de klankbordgroep beter te organiseren en zo meer invloed te kunnen hebben. Voor de deelnemers aan de Summerschool ook erg handig want je kan nog zo’n mooi plan hebben, als je de actoren in het gebied (die ieder weer hun eigen belang hebben) niet achter je krijgt kan het de prullenbak in.

In het zonnetje werd aan het einde van de dag de voortgang gepresenteerd. Vera Berkers, docent Human Geography aan de Universiteit Utrecht en onze gastdocent voor dag 1, stelde kritische vragen en gaf feedback. Ook schoof Theo de Bruin van de Klankbordgroep Park Lingezegen aan om zijn licht op de eerste plannen te laten schijnen. En die plannen klonken, ondanks dat er nog maar een dag gewerkt was, veelbelovend! Hoe kan werken in het park worden vervlochten en welk tegenwicht kan een park bieden aan ‘het scherm’ (van de mobiel of computer). Maar ook; hoe kan digitalisering juist van meerwaarde zijn voor het park van de toekomst? Op naar dag twee!