Om de verduurzaming van Amersfoort te versnellen en ondernemers een kans te bieden hun idee voor circulaire economie om te zetten in business, organiseerden de Gemeente Amersfoort en het Kennislab voor Urbanisme voor de tweede keer het ontwikkeltraject Duurzame Uitdaging Amersfoort. Tijdens het slotevenement op 11 april, riep wethouder Fatma Koşer Kaya L.E.S.S. van Jip Wilbrink uit als winnaar(s) van de Duurzame Uitdaging Amersfoort.

Jip zet meelwormen in om polystyreen (beter bekend als piepschuim) om te zetten in mest en visvoer. Dit materiaal, dat veel wordt gebruikt in de bouw, vormt een grote reststroom en is niet met het plasticafval te recyclen. De meelwormen van Jip eten het piepschuim, verteren het en laten waardevol materiaal achter. De jury was onder de indruk hoe Jip van een gebruikt product een grondstof weet te maken. Wethouder Koser Kaya: ‘Als dit kan worden opgeschaald, dan is het ook echt een geweldig product dat de wereld zal veranderen.’

 

Ontwikkeltraject Duurzame Uitdaging Amersfoort 2019


Naast L.E.S.S. waren er vijf andere projecten die deelnamen aan de Duurzame Uitdaging Amersfoort: Isolatieplan, Luierdoos, Haal Heideschaap in Huis, De Recycle Universiteit en Kopstukken. Deze projecten zijn geselecteerd aan de hand van drie criteria: hun bijdrage aan CO2-vermindering of circulaire economie, een link met Amersfoort en het moet een nieuw idee zijn. Het ontwikkelproject ging in maart 2019 van start en bestond uit inspirerende lezingen, een Business Model Canvastraining, een pitchtraining en tussentijdse ondersteuning.

 

Veel lof voor alle deelnemers

Het panel dat de deelnemende projecten beoordeelden bestond naast wethouder Koşer Kaya uit Rob Jansen (Vastgoedbedrijf Heilijgers), Chris Schuthof (Sectorteam Bouw ABN AMRO, Sustainable Finance Desk en lid Groene 40) en informal investor Jacques van Ek (K4). De jury was onder de indruk van alle deelnemende producten, die ieder op een eigen manier bijdraagt aan een duurzaam Amersfoort.