Er werden maar liefst 42 nieuwe namen bedacht voor ruimtelijke ordening. En bovendien leidde het tot heel veel mooie discussies over ons vak. En dat was natuurlijk de echte bedoeling. Zoals beloofd was er geen jury, geen criteria, maar wel een prijs (een jaarabonnement op ROMagazine) en mag er over verder worden gediscussieerd.

Wat opvalt is dat een deel van de ingezonden namen zich slim aanpast aan de nieuwe tijd en het woord ruimte vervangt door omgeving. Het zijn de realisten. Die voor neutrale namen kiezen. Net als de inzenders van ruimtelijke ontwikkeling of ruimtelijke behoud. Minder neutraal zijn de leefbaarheidsnamen. En de namen met het woord wereld erin. Die streven openlijk naar een verbetering. Met wereldvergaderdoen als mooi voorbeeld. Chaethiek is ook mooi, omdat het chaos en ethiek combineert. Of syncers, wat volgens inzender Jan-Peter Mout mensen zijn die behendig in het spanningsveld tussen chaos en orde kunnen bewegen.

De leukste inzending vond ik gebiedsgedoe, omdat dat je vaak wel denkt. Maar die wint niet, al is het maar omdat inzender Laurens van Voorst zelf al aangeeft dat ‘dit hem niet gaat worden.’ 4d-kijken (van Els van Snick) vind is de meest poëtische, door het tijdsaspect.

Kortom, het was al met al een lastige beslissing voor de eenmansjury. Maar die beslissing viel wel. De winnende naam past zich aan het realisme van de nieuwe tijd, waarin de ruimte is vervangen door omgeving. Maar waar veel inzenders de naam omgeving combineren met het zakelijke management kiest Adriaan van Nooten voor een toevoeging die (net als management) minder sturend is dan ordening, maar de betrokkenheid heeft die je bij een echt vak verwacht. Het woord zorg straalt liefde uit. En die hoort bij ons vak. En daarom wint ‘omgevingszorg’ en is dat vanaf nu de nieuwe naam voor ruimtelijke ordening.

Jan-Willem Wesselink is hoofdlaborant van het Kennislab voor Urbanisme

Lees meer blogs over Urbanisme