16 jongprofessionals stortten zich 3 dagen lang op een omgevingsvisie voor Klundert. Een visie die rekening houdt met ruimtelijke ontwikkeling, economie op het industrieterrein en de veiligheid van inwoners. Kortom, een omgevingsvisie die de verschillende belangen als uitgangspunt heeft genomen. Benieuwd wat dat oplevert? Dit is het resultaat. 

De opgave

Industrieterrein Moerdijk is een van de grootste haven- en industriegebieden van ons land, en ligt centraal tussen Rotterdam en Antwerpen. Er is een groot aantal chemische bedrijven gevestigd en onder de grond ligt een van de belangrijkste leidingstraten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Nabij het industrieterrein wordt ook gewoond. Dorpen als Moerdijk, maar ook Klundert (officieel een vestingstad) liggen vlakbij. Op dat laatste dorp richtten we ons tijdens deze summerschool, georganiseerd door het Kennislab voor Urbanisme (i.o.v. Ministerie van IenM). Klundert wordt door een groenstrook gescheiden van het industrieterrein en is vele malen kleiner dan het industrieterrein. De vraag die we aan 16 jongprofessionals stelde tijdens de summerschool Omgevingsveiligheid van 28 – 30 juni 2017 is hoe dat samen kan gaan: een vestingstadje en een vele malen groter industrieterrein. Schrijf een omgevingsvisie, waarin ruimtelijk beleid, veiligheid en economie wordt geïntegreerd. Presenteer dit in een prsentatie (Pecha Kucha) en een digitale, vormvrije uiting.

De resultaten

Groep 1
Esther Mooiman
Leonie Nieuwland
Luuk van Dijk
Menno Oldenhof

De visie

De presentatie

Groep 2
Aleksandr Stommels
Jaimy Wildschut
Niels van den Berg
Nienke Buikema

De jury (bestaande uit Harry Killaars – Veiligheidsregio Midden en West Brabant; Linda de Groot – Havenbedrijf Moerdijk; Jeroen Eskens – Antea Group; Alex de Roos – Ontwerp Veilige Omgeving; Harco van den Hil – Great Strategy; Arie-Jan Arbouw – Ministerie van Infrastructuur en Milieu; Peter Sinke – Gemeente Moerdijk) vond dat deze groep de beste analyse van het probleem had én de beste visie had ontwikkeld en beloonde dat met een prijs van in totaal 2000 euro (voor de groep), te besteden aan studiedoeleinden.

 

De visie

De presentatie

Groep 3
Babette Tresfon
Carolyn da Cruz Freitas
Elsa Oosterhoff
Ruben Verbaarschott

De visie

De presentatie

Groep 4
Lisanne Schoneveld
Mandy Deben
Sebastiaan de Blanken
Alper Groeverein

De visie

De presentatie