Kennislab voor Urbanisme levert 11 producten op

Maar liefst 10 producten zijn er deze rit opgeleverd door de 3 labs van het Kennislab voor Urbanisme. Daarmee is dit Kennislab de meest creatieve editie ooit.

Van studentenhuisvesting in Zaanstad tot een app voor het koppelen van doe-het-zelvers in het Ruhrgebied en alles wat daar tussen zit. De in totaal 13 studenten in de afgelopen labs waren niet alleen de meest creatieve, ze waren ook de meest veelzijdige. En een aantal ideeën wordt ook daadwerkelijk uitgevoerd en de al doe-het-zelf-app Hubbi is bezig een start-up te worden. En voor het eerst ook internationaal vanuit ons lab in het Ruhrgebied. De ideeën op een rij:

Uit Lab Ruhr

duitslandHubbi – Philip Springmann en Florian Kienzl – De twee studenten van TU Dortmund vertaalden de in dit lab veel gevoerde discussie over vertrouwen door in een app waarmee je in contact kan komen met iemand die een klusje voor je wil doen. Bijzonder daarbij is de psychologische test die deelnemers moeten doen. Want je laat niet iedereen aan je computer klussen. Alleen mensen die je vertrouwt.

NordKunde – Rick Lugtenberg – De HvA-student ontwikkelde een bedrijfje dat reizen en andere activiteiten in achterstandswijken (de naam van het product refereert aan de wijk Nordstadt in Dortmund) en zo de economie van de wijk versterkt.

Radkoje – Leonie Nieuwland – Het Regional Verband Ruhr ontwikkelt momenteel een fietssnelweg door het hele Ruhrgebied. Maar de aansluiting met de eindbestemmingen is slecht. Daarom ontwikkelde Larenstein-student Leonie RadKoje, een high-end-fietsverzorgingspunt. Waarvoor ze eerder in het Lab Westas ontwikkelde ideeën heeft gebruikt.

In Nova Co – Quinten Isselmans – Ook hier is vertrouwen het sleutelwoord. Quinten, die aan Larenstein studeert, stimuleert kennisuitwisseling in een vernieuwend co-working-concept. Bijzonder aan In Nova Co is de koppeling met toevallige bezoekers die de ondernemers in de co-working-space kunnen inspireren.

Dortmund 51º/7 º – Das Satelliten Hotel – Lennart Heimbach – Saxion-student Lennart vroeg zich af wat er gebeurt als een achterstandswijk een hotel wordt. En dat idee heeft hij uitgewerkt. Met als resultaat een hotel-organisatie die kamers in de wijk heeft, volledig ingericht zelfs, waardoor bezoekers slapen bij vreemden, maar met het comfort van een hotel.

Uit Lab Amersfoort:

B2C-Connect – Tom Gerritsma & Bodil Schlotzhauer – Parallel naast traditionele afzetkanalen business2business en business2consumer ontstaat een nieuw afzetkanaal: business2community. Bedrijven die producten maken die voorzien in de behoeften van een burgerinitiatief en burgerinitiatieven die bedrijven een dienst leveren. Een kansrijke markt, maar tevens één die nog ontdekt moet worden. B2C – connect, dat door de HvA-studenten Bodil en Tom is ontwikkeld, helpt daar een handje bij, door bedrijven en communities on- en offline aan elkaar te verbinden.

Financiering van CPO – Jeroen Baan – Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is ook na de crisis nog steeds een kansrijke manier van ontwikkelen. De reden waarom de trajecten vaak moeizaam van de grond komen is voorfinanciering. Het collectief maakt al kosten (architect, bouwgrondinspectie), voordat de bouw van start kan gaan. Kosten die ook door marktpartijen kunnen worden voorgeschoten. Het eindproduct van Jeroen, student aan de Hogeschool van Rotterdam, is nog in ontwikkeling en zal uiteindelijk deze marktpartijen en CPO’s met een financieringsvraagstuk bij elkaar brengen.

Uit Lab Westas:

Drivers & Barriéres Naar Circulaire Stadslogistiek – Abigail Gerrits – Universiteit Utrecht-student Abigail onderzocht hoe de gemeente Amsterdam Reverse Logistics kan koppelen aan stadslogistiek, of te wel aan de stroom busjes die constant de stad in gaat.

Studentenhuisvesting in Zaanstad –  Jerrelson Gerardus – Zaanstad ligt op een kwartiertje van Amsterdam, maar weet niet te profiteren van de studenten in die stad. Ze willen er niet wonen. Omdat ze denken dat het te ver weg ligt en omdat er geen aanbod van studentenhuizen is. En dat lost Hogeschool Rotterdam-student Jerrelson op in zijn voorstel.

Een Ontdekkingsreis Door De Ondernemende Westas – Tessel Putter – Hoe kunnen ondernemers beter betrokken worden bij de Westas. Dat onderzocht HvA-student Tessel en met succes. Ze focust op ondernemingsverenigingen en geeft concrete adviezen op welke urgenties kan worden aangehaakt.

YICs in de Westas – Jorrit Zuidema – Wat zijn de locatiefactoren van YICs en geschikte gebieden in de gemeente Zaanstad? Jorrit (student aan de Universiteit Utrecht) deed een economisch geografisch onderzoek naar de locatiefactoren van jonge innovatieve bedrijven in de Westas en op zoek naar de meest geschikte locatie in de gemeente Zaanstad voor deze bedrijvigheid.

Meer weten over een van deze eindproducten? Mail even naar j.wesselink@kennislabvoorurbanisme.nl.