OntdekNU is door de jury van de Landschapstriënnale Summerschool gekozen als beste parkidee voor 2017. Dat is een opmerkelijke keuze, want OntdekNU is op het eerste gezicht geen park, maar een communicatietool.

OntdekNU, een idee van Iris de Boer, Robin Wientjes, Koen Seuren, Marlous van der Veen en Leon Wiers is een manier om interessante plekken in de nabije omgeving onder de aandacht van voorbijgangers te brengen. In de pecha kucha voor de jury gaf de groep aan dat het ultieme gevoel van vakantie is dat dat je met meer aandacht naar je omgeving kijkt. Dat bewerktstelligt OntdekNU door het markeren van opmerkelijke plekken. Daarvoor is al een eigen facebookgroep in het leven geroepen.

De jury, bestaande uit Jeroen Glissenaar (Gemeente Arnhem), Henk van Blerck (Hoofdcurator Landschapstriënnale Lingezegen 2014), Bart van der Westen – BTL Advies en Wim de Haas (Alterra) Had veel moeite met het kiezen een winnaar uit vijf gepresenteerde ideeën.

Volgens de jury gaf de netwerkgedachte en de vernieuwende kracht uiteindelijk de doorslag. Henk van Blerck, hoofdcurator van de Landschapstriënnale Lingezegen refereerde aan zijn eigen lezing die de summerschool aftrapte: ik liet zien hoe het nieuwe park telkens een enorme stap zette ten opzichte van de vorige. Dat doet dit idee ook.’ De winnaars ontvingen een cheque van 2017 euro die geheel vrij te besteden is.

Met de pecha kucha’s kwam een eind aan een mooie laatste summerschooldag die werd ingeleid door sprekers Friedhelm Terfrüchte van landschapsarchitectenbureau DTP uit Essen (hij gaf de studenten nog een laatste creatieve boost) en ondernemer Peter Lems die de studenten liet focussen op het businessmodel (en de ondernemende kant) van hun plan.

Binnenkort zijn alle presentaties van de summerschool te bekijken op deze site.