Nog een week en dan is het zo ver. 25 studenten en young professionals storten zich in teams drie dagen lang op een Omgevingsvisie voor het grensgebied tussen Gent en Terneuzen. Daarbij hebben ze speciaal oog voor het thema omgevingsveiligheid en de ontwikkelingen in de Kanaalzone. Het programma staat (en zit van minuut tot minuut gevuld). Weten wat we gaan doen? Een samenvatting. 

1 maart – informatie slurpen

We worden ontvangen door de gemeente Terneuzen en burgemeester Lonink op het mooie stadhuis van de Zeeuwse havenstad. Daar krijgen we een introductie over context en de ruimtelijke ontwikkelingen, over de Omgevingswet en leren we elkaar kennen. Daarna vertrekken we per boot naar Zelzate. Onderweg leren we over omgevingsveiligheid en de risico’s op en rond het Kanaal van de Veiligheidsregio. Aangekomen in België kijken we naar dezelfde thema’s, maar dan vanuit Belgisch perspectief. Op het Provinciehuis in Gent worden we bijgepraat over de plannen voor de Gentse Kanaalzone en krijgen we de ins & outs over het Belgische veiligheidsbeleid. Aangekomen in het hostel in Gent staat het diner voor ons klaar. Tot slot krijgen we een lezing over de perceptie van risico, die soms heel anders kan zijn dat het daadwerkelijke risico, presenteren we aan elkaar wat we geleerd hebben  en spelen we de game Ontwerp Veilig.

2 maart – en nu concreet

Op de tweede dag gaan we op bezoek bij Yara in Sluiskil. Dit bedrijf levert oplossingen voor duurzame landbouw en het milieu, maar de activiteiten zijn niet zonder risico’s voor de omgeving. Daarover leren we meer tijdens dit bedrijfsbezoek. Rond lunchtijd vertrekken we naar Sas van Gent voor de stakeholdersbijeenkomst. Inwoners, bedrijfsleven, infrabeheerders en veiligheidsdiensten gaan in gesprek met de deelnemers over hun belang als het gaat om de toekomst van het grensgebied. ‘S avonds na het eten gaan we aan de slag met het Business Model Canvas om de eerste ideeën voor een toekomstvisie te toetsen op haalbaarheid.

3 maart – eindstreep in zicht

Op de laatste dag moet er vooral gewerkt worden aan het eindproduct. Maar niet voordat we een dosis peptalk hebben gekregen en geleerd hebben hoe we in 20 slides van 20 seconden een idee kunnen presenteren. Om en nabij middaguur vertrekken we naar het stadhuis van Terneuzen om tijdens een slotevent (waar u bij kunt zijn) de resultaten te presenteren aan een officiële jury met o.a. de directeur Veiligheid en risico’s van IenM, de burgemeester en de directeur van de Veiligheidsregio Zeeland. Zij kiezen uiteindelijk het winnende team, die naar huis gaat met een cheque van 2000 euro (te besteden aan studiedoeleinden).

Bekijk het volledige programma hier. Wij hebben er zin in!