BOOTCAMP RIEGMEER
ONTWERP HET BEDRIJVENTERREIN VAN DE TOEKOMST (15 MEI IN HOOGEVEEN)

In Hoogeveen bouwden we aan het bedrijventerrein van de toekomst. Maar hoe werken we in de toekomst? En hoe ziet dan een ‘bedrijventerrein’ eruit? – Rondom steden liggen bedrijventerreinen waar logistieke en productiebedrijven in zijn gehuisvest. Maar hoe logisch is dat eigenlijk nog in een wereld vol 3D-printers, drones en zelfrijdende auto’s op waterstof? Daarvoor hebben we 6 toekomstplannen bedacht tijdens de Bootcamp Riegmeer – Ontwerp het bedrijventerrein van de toekomst op woensdag 15 mei in Hoogeveen. Bekijk hieronder de resultaten.

Waar ging het over?

De gemeente Hoogeveen heeft plannen om een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen in het zuiden van Hoogeveen (Riegmeer). Een bedrijventerrein leg je voor zeker dertig jaar aan, maar hoe wonen en werken we dan en wat heeft Hoogeveen en de regio in de toekomst nodig? Tijdens ‘Bootcamp Riegmeer: Ontwerp het bedrijventerrein van de toekomst’ op 15 mei 2019 hebben ruim 30 jongprofessionals, stakeholders en medewerkers van de gemeente Hoogeveen zes plannen gemaakt voor het nieuwe bedrijventerrein Riegmeer in Hoogeveen. Het winnende plan was ‘Bedrijventerrein H2oogeveen’, een waterstof hub waar productie en opslag van groene waterstof samen op gaan met kennisontwikkeling en innovatie.

De toekomst

In één dag onderzochten de bootcamp-deelnemers in teams hoe de toekomst gaat veranderen door transities (zoals digitalisering, robotisering en de energietransitie), welke gevolgen dat heeft voor de manier waarop we werken en vertaalden dat naar Hoogeveen. Daarvoor bedachten ze in teams zes plannen. Volgens alle deelnemers is de kracht van het bedrijventerrein van de toekomst dat kennis (hbo én mbo), productie en innovatie worden gecombineerd op één terrein. Een groen, duurzaam en waar mogelijk circulair bedrijventerrein zijn volgens alle teams basisvoorwaarden in de toekomst. Andere teams zien ook kansen om de Hoogeveense maakindustrie beter te promoten naar buiten toe om zo werkzoekenden te laten zien wat voor mooie bedrijven Hoogeveen heeft. Want hier worden producten met wereldwijde bekendheid gemaakt: zo maakt Fokker onderdelen voor de Joint Strike Fighter, Phillips bedacht hier het Senseo-apparaat en niet te vergeten de vertrouwde Kip-caravan.

Vakjury

De Bootcamp-deelnemers presenteerden hun plannen aan een vakkundige jury bestaande uit wethouders Jan Steenbergen en Gert Vos, Harjo Woltinge (Ondernemend Hoogeveen) en Jan-Willem Wesselink (Future City Foundation). Het plan van team H2oogeveen werd door de jury tot winnaar van de Bootcamp uitgeroepen, omdat het plan naadloos aansluit bij de ambities van de gemeente Hoogeveen. Het winnende team gelooft dat Riegmeer in de toekomst dé waterstof hub van Nederland en de buurlanden moet worden. Hoogeveen werkt al aan een waterstofpilot met bedrijfsleven, kennisinstellingen en de Provincie Drenthe. Daar moet Riegmeer volgens de bedenkers onderdeel van worden. Op het bedrijventerrein moet onderzoek, innovatie, productie en opslag plaatsvinden van waterstof. Met de A37 in de buurt kan Riegmeer ook de transportsector voorzien van waterstof.

Alle resultaten van de bootcamp gebruikt de gemeente Hoogeveen om een toekomstbestendig plan te ontwikkelen voor het nieuwe bedrijventerrein Riegmeer in Hoogeveen. Aan deze bootcamp deden mee: jongprofessionals (hbo- en wo-studenten), Hoogeveense ondernemers en belangenverenigingen, gemeenten, etc.) en medewerkers van de gemeente Hoogeveen.

KIJK ALLE INSPIRATIELEZINGEN EN PRESENTATIES VAN DE EINDRESULTATEN TERUG VIA ONS YOUTUBE-KANAAL.

De resultaten

Groep 1 – H2oogeveen – WINNAAR
Emma Stoevenbelt
Erik Dusseljee
Joëlle van der Gaag
Luc van Elk
Maarten van den Nieuwenhof-Schilstra
Umut Demiroglu

 

Groep 2 – Vitaal Riegmeer
Anneloes Bouma
Douwe Prinsse
Hinke Bos
Marcel Ubels
Lubbert van Urk
Oene Hoekstra

Groep 3
Gerben Dolsma
Jordy Overmars
Jorn Waninge
Jossee Bakker
Judit Gaasbeek

Groep 4 – Riegmeer in Hooge sferen
Bob Vermaas
Brenda Giethoorn
Gea Weerts
Heleen Stronks
Ruben Hanterink

 
Klik hier om de Prezi-presentatie te bekijken. 

Groep 5
Richard Kimman
Renske Rietman
Sandra Wolfert
Daan

Groep 6
Ben Sietzema
Emile Suringar
Joren Antink
Matthijs Wendt
Liesbeth Schockmar
Tina de Jong

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl