MELD JE AAN: BOOTCAMP RIEGMEER
ONTWERP HET BEDRIJVENTERREIN VAN DE TOEKOMST (15 MEI IN HOOGEVEEN)

In Hoogeveen bouwen we aan het bedrijventerrein van de toekomst. Maar hoe werken we in de toekomst? En hoe ziet dan een ‘bedrijventerrein’ eruit? – Rondom steden liggen bedrijventerreinen waar logistieke en productiebedrijven in zijn gehuisvest. Maar hoe logisch is dat eigenlijk nog in een wereld vol 3D-printers, drones en zelfrijdende auto’s op waterstof? Ontwerp mee aan het bedrijventerrein van de toekomst tijdens onze Bootcamp op woensdag 15 mei in Hoogeveen! Trouwens, heet een bedrijventerrein in de toekomst nog wel bedrijventerrein?

Waar gaat het over?

In het zuiden van Hoogeveen ligt het toekomstige bedrijventerrein Riegmeer. Het is bestemd als een typisch gemengd bedrijventerrein waar vrijwel alles onder milieucategorie 5 is toegestaan, en met name interessant voor transport en logistiek. De vraag trekt aan en vanuit het bedrijfsleven is er behoefte aan nieuwe vierkante meters, met name voor de functie transport en logistiek. Maar is dat wat de gemeente echt nodig heeft in de toekomst? En hoe ziet die toekomst eruit? Vraag het futuristen en je ziet een wereld voor zelfrijdende auto’s en drones. Maar kijk naar het tempo waarin de energietransitie zich voltrekt, en je ziet dat de toekomst zich soms heel traag ontrold.

In 1 dag ontwerpen we het bedrijventerrein van de toekomst. In een pressure cooker sessie gaan we in 3 stappen onderzoeken hoe onze toekomst veranderd door transities, welke gevolgen dat heeft voor de manier waarop we werken en we vertalen dat naar Hoogeveen. Hoe ziet een bedrijventerrein in Hoogeveen-Riegmeer er dan uit?

Dat doen we met jongprofessionals, medewerkers van de gemeente Hoogeveen en stakeholders van het bedrijventerrein.

Waarom meedoen?

Omdat je wil leren over de toekomst van de stad/dorp, maar ook hoe we gaan werken
Maar ook omdat je wil leren over transities en welke gevolgen die hebben
Omdat je graag een volle dag bezig bent met een mooi inhoudelijk en vernieuwend onderwerp.
En omdat je nieuwe mensen wil leren kennen.
En je graag de competitie aangaat voor het beste ontwerp

Voor wie?

Aan deze bootcamp doen 3 groepen mee:

  1. medewerkers van gemeente Hoogeveen
  2. stakeholders die betrokken zijn bij het bedrijventerrein Riegmeer (ondernemers, eigenaren, belangenverenigingen, provincie, etc.)
  3. en jongprofessionals hbo- en wo-studenten en pas afgestudeerden met verschillende inhoudelijke achtergronden (ruimtelijke ordening, logistiek, bestuurskunde, sociologie, economie, etc.)

Je bent geschikt als je begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in ruimtelijke ordening, externe veiligheid, sociaal of economisch of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze bootcamp kunnen in totaal 36 mensen deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 900 euro.

Programma & deelnemen

De Bootcamp is op woensdag 15 mei van 9.30 tot 20.00 uur in Het Klooster (Brinkstraat 5, 7902 AC) in Hoogeveen. We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma.

Deelname aan de Bootcamp is gratis en inclusief eten en drinken. Je kunt je hier inschrijven.
Let op: de officiële inschrijving sluit op vrijdag 3 mei 2019. Aanmeldingen die daarna binnenkomen, plaatsen we op de reservelijst.

Met wie?

We organiseren deze Bootcamp in opdracht van de gemeente Hoogeveen.

Wat is een Bootcamp?

Een Bootcamp is een pressurecooker sessie van 1 dag. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies en onderzoek.

Ochtend – In de ochtend beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden op het thema en in de casus. We leren het  gebied kennen. Het is een kennisintensieve ochtend, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond.

Middag – In de middag gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. In groepen van 5-6 deelnemers gaan we het bedrijventerrein van de toekomst ontwerpen in Riegmeer.

Avond – ’s Avonds presenteren we de ontwerpplannen aan een vakjury, die een winnaar kiest. Het beste ontwerp belonen we met een mooie prijs van 900 euro per team. Het eindproduct bestaat uit de presentatie van een digitaal (maar verder vormvrij) eindproduct.

Win 900 euro

Aan deze Bootcamp kunnen 36 deelnemers meedoen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 6 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 900 euro.

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 270 jongprofessionals mee aan onze Bootcamps en Summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 36 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort een maand voor aanvang van de Bootcamp of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de Bootcamp is gratis (inclusief lunch, avondeten en drinken).

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 5 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 100 euro in rekening.

5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.

6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

7 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en de gemeente Hoogeveen toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of de gemeente Hoogeveen.

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl