MELD JE NU AAN: HACKATHON ONTWERP HET WATERSTOF TINY HOUSE (24 MEI, HOOGEVEEN)

In Hoogeveen geloven ze dat waterstof de toekomst is. Ze werken al aan een woonwijk op waterstof. Om te laten zien dat je waterstof veilig als brandstof kunt gebruiken voor woningen, bouwen we een tiny house op waterstof. Hoe dat huis eruit ziet, dat gaan we samen met jongprofessionals, experts uit het bedrijfsleven en van kennisinstellingen en de gemeente ontwerpen tijdens de Hackathon ‘Ontwerp het tiny house op waterstof’ op vrijdag 24 mei in Hoogeveen.

 Waar gaat het over?

In de zomer van 2018 hebben tijdens een Summerschool 23 jongprofessionals zich gebogen over het vraagstuk: hoe ontwerp je een veilige waterstofwijk? (Bekijk hier de eindresultaten van deze Summerschool). Het winnende plan was om een verplaatsbaar transparant huis te bouwen met waterstof als brandstof en waar mensen kunnen leren over het gebruik van waterstof. Door mensen te laten zien en ervaren dat een huis op waterstof veilig is, wil de gemeente Hoogeveen draagvlak creëren voor de waterstofwijk in Nijstad-Oost.

Hoe zo’n tiny house op waterstof eruit ziet, dat gaan we samen bedenken tijdens de hackathon op 24 mei. Dit doen we samen met jongprofessionals, experts uit het regionale bedrijfsleven, kennisinstellingen en medewerkers van de gemeente Hoogeveen. In een pressure cooker sessie van 1 dag werken we in teams aan een ontwerp voor het waterstof tiny house. We kijken daarbij naar 3 thema’s:

>> Technisch ontwerp. Hoe wordt het huis gebouwd? Welke materialen zijn nodig? Hoe groot wordt het? Hoe wordt er omgegaan met duurzaamheid? Kan er circulair worden gebouwd?
>> Inhoud. Welke informatie gaat er verteld worden? Op wat voor manier gaat dit verteld worden? Moet het interactief worden of niet? Wat is de doelgroep? Waar komt het te staan?

>> Realisatie. Koppelen we er een verdienmodel aan? Wat wordt er van de sponsoren gevraagd? Komen er budgetten voor het ontwerp en de inhoud? Wat is de levensduur?

Aan het eind van de dag MOET er een ontwerpconcept liggen. Het beste ontwerp gaan we daadwerkelijk bouwen!

Waarom meedoen?

  • Omdat je deel wilt uitmaken van de waterstofrevolutie!
  • Leer over waterstof en alle mogelijke toepassingen in een woning.
  • Omdat je graag samen met mensen van allerlei studieachtergronden, bedrijven en de gemeente, fanatiek bezig wilt gaan aan een mooi inhoudelijk en vernieuwend onderwerp.
  • Dit is een unieke kans om interessante mensen te ontmoeten. Misschien wel je nieuwe werkgever of werknemer!

Voor wie?

Je bent geschikt als je (basis)kennis hebt van waterstof, ontwerpen, communicatie, circulariteit, bouw, materialen of als je simpelweg mee wilt werken aan een tof project.

We zoeken jongprofessionals die nog studeren of net aan het werk zijn. Je hebt een achtergrond in bouwkunde, ontwerpen, (energie)techniek, bedrijfskunde, economie of communicatie, of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom!

We zoeken experts uit het bedrijfsleven en van kennisinstellingen die kennis hebben van (waterstof)techniek, bouwmaterialen, financiering, of iets anders waarvan je denkt dat nodig is voor het ontwerpen en bouwen van het waterstof tiny house. Als expert kun je deelnemen aan de Hackathon en zo kennis en expertise delen.
Wil je als bedrijf op een andere manier betrokken worden bij het waterstof tiny house (bijvoorbeeld financieel of in natura)? Mail dan naar de organisatie van de Hackathon, Wendolijn Beukers.

En we zoeken medewerkers van de gemeente Hoogeveen die hun kennis en expertise willen delen op het gebied van vergunningen, milieu- en veiligheidseisen, communicatie en duurzaamheid.

Aan deze Hackathon kunnen 45 mensen deelnemen. Dus meld je snel aan!
Aanmelden kan tot vrijdag 10 mei 2019. Bij meer dan 45 aanmeldingen maken we een inhoudelijke selectie op basis van achtergrond, expertise en motivatie. 

Programma & deelnemen

De Hackathon vindt plaats op vrijdag 24 mei bij het Alfa College Hoogeveen (Voltastraat 33) in Hoogeveen. Het is een pressure cooker sessie van 1 dag, van 9.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de Hackathon werken we in 3 groepen aan het ontwerp. We maken een mix van (studie)achtergrond, voorkeur en motivatie, zodat we zo veel mogelijk kennis en frisse blikken bij elkaar te brengen. ’s Ochtends werken we in drie groepen aan de volgende onderwerpen:

  • Technisch ontwerp
  • Inhoud
  • Realisatie/financiering

Later op de dag mixen we deze groepen en gaan we aan de slag om 3 ontwerpen verder uit te werken. Aan het einde van de dag hebben we dan 3 concrete ontwerpen, waarvan we er één gaan realiseren.

Deelname aan de Hackathon is gratis voor iedereen. Je kunt je hier inschrijven.

Voorbereiding

Voor deelname aan de Hackathon verwachten we van elke deelnemer dat je je goed voorbereid, zodat we snel stappen kunnen maken tijdens de sessie. We vragen om een moodboard te maken, waarmee je antwoord geeft op de vraag: hoe denk jij dat een waterstof tiny house eruit ziet? Bij het maken van dit moodboard mag er geknipt, geplakt, gekleurd en geschreven worden, zowel fysiek als digitaal. Zorg wel dat je het tijdens de Hackathon kunt laten zien aan de andere deelnemers.

Met wie?

We organiseren deze Hackathon in opdracht van de gemeente Hoogeveen.

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 300 jongprofessionals mee aan onze Hackathons, Bootcamps en Summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Wat is een Hackathon?

Een Hackathon is een pressure cooker sessie waarbij mensen met verschillende expertises samenkomen om een probleem op te lossen. Binnen een vastgesteld aantal uur werken we in deze pressure cooker sessie verschillende ideeën zo realistisch mogelijk uitgewerkt. Kortom, een ideale manier om innovatie op een leuke manier te forceren!

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 50 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort een maand voor aanvang van de Hackathon of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de Hackathon is gratis (inclusief lunch, snacks en drinken).

4 – Als wij jouw deelname hebben bevestigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 5 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 100 euro in rekening.

5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.

6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

7 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en de Gemeente Hoogeveen toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of de Gemeente Hoogeveen.

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl