MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL MAAK DE GEZONDSTE PROVINCIE VAN NEDERLAND
(26, 27 & 28 AUGUSTUS 2020)

We gaan weer op summerschool. Deze keer op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland. Deze provincies zetten vol in op een gezonde leefomgeving o.a. met het project ‘Snuffelfiets’. De uitdaging waar de provincies voor staan, is om de leefomgeving zo in te richten dat deze ook daadwerkelijk uitnodigt tot gezond gedrag. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en om een andere manier van kijken naar de inrichting van de regio’s. Deze summerschool springen we op de Snuffelfiets en zoeken we aan de hand van data van sensoren naar hoe Utrecht en Gelderland de gezondste provincies van Nederland kunnen worden. Meld je nu aan!

Waar gaat het over?

Om gezonde leefomgeving te bevorderen zetten de provincies Utrecht en Gelderland in op fietsen. Fietsen draagt bij aan een betere luchtkwaliteit, volksgezondheid, interactie/participatie en de geluksbeleving. Met deze doelstelling zijn de provincies het experiment ‘Snuffelfiets’ gestart. In dit experiment wordt op grote schaal mobiele data op de fiets verzameld door participerende burgers.

Snuffelfiets is in 2019 begonnen als samenwerking tussen de Provincie Utrecht, Civity, SODAQ en RIVM. En in 2020 heeft ook de Provincie Gelderland de Snuffelfiets in de provincie geïntroduceerd. Bijna 600 vrijwilligers hebben afgelopen jaar door de provincies Utrecht en Gelderland gefietst, uitgerust met een Snuffelfiets-sensor. De sensor meet drie soorten fijnstof, en ook de locatie, (gemiddelde) snelheid, temperatuur, luchtvochtigheid, wegdek en organische gassen.

Over de data
De centrale component voor het consolideren en analyseren van de gegevens is de Context Broker van FIWARE en wordt verzameld op een CIP Dataplatform. Je kunt de verzamelde data al bekijken in het dashboard. De ontwikkelaars van de Snuffelfiets, data-experts van Civity en IoT-experts van Sodaq, leren je deze summerschool hoe de data wordt verzameld en wat je ermee kan. Zegt dit je helemaal niks? Tijdens de summerschool werk je samen met data-experts die hier heel enthousiast van worden en het data-deel van de opdracht oppakken.

1-2-3-4-van-sensor-tot-dashboard

Bron: Civity, zie ook https://civity.nl/products-solutions/snuffelfiets/

Het identificeren van groene fietsroutes is van grote waarde voor zowel inwoners als overheden. Inwoners kunnen op basis van deze informatie ervoor kiezen om routes te nemen waar de luchtkwaliteit beter is, en voor overheden zou deze informatie aanwijzingen kunnen geven over de plekken waar het nemen van maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren nodig zijn. Bovendien zal de data ook inzicht geven in de manier waarop fietsers zich door de omgeving bewegen, iets wat nog niet eerder goed in beeld is gebracht. Deze gedeelde informatiebehoefte is de basis voor het experiment Snuffelfiets.

 

Dit ga je doen

Eind 2020 wordt het experiment afgerond. Daarmee beschikken de provincies Utrecht en Gelderland over een enorme hoeveelheid data. Een ware data-schat. Maar hoe trek je de juiste conclusies uit die data? En welke correlaties en verbanden kun je trekken? En hoe gebruik je die inzichten om een gezond leefomgeving te ontwerpen? Dat ga jij onderzoeken in een multidisciplinair team van data-experts, ruimtelijke ontwerpers, beleidsmakers en andere disciplines. Wordt het een app, ontdek je door data-analyse een urgent probleem, ontwerp je de nieuwe provincie of schrijf je een advies voor vernieuwing van het beleid van de provincie? Meld je aan en maak de gezondste provincie van Nederland! Het team met het beste plan wint 2000 euro en mag samen met een startup community het plan uitwerken tot een prototype.

Waarom meedoen?

 Omdat je wil begrijpen wat een gezonde leefomgeving inhoudt en hoe je dat ontwerpt.
 Omdat je wil leren over data, data-analyse en datavisualisatie.
 En als je echt in de data wil duiken: leer van experts over IoT, open source, FIWARE en de Context Broker en hoe data kunt omzetten in zinvolle informatie.
Maar ook omdat je wil leren over wat je met data kan en hoe je dat gebruikt in je ontwerp of voor een product of dienst.
Omdat je graag drie dagen bezig bent met een mooi inhoudelijk en vernieuwend onderwerp.
En omdat je nieuwe mensen wil leren kennen.
En drie dagen plezier met hen wil hebben.

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in data-analyse, GIS, ruimtelijke ordening, bestuurskunde, groen, sociaal of economisch of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro.

Programma & deelnemen

Bekijk hier het programma (wijzigingen voorbehouden). We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma. We leven en slapen drie dagen ergens in de provincie Utrecht of Gelderland. We overnachten en werken op een prachtige kampeerboerderij. We houden voldoende afstand van elkaar en hygiëne, gezondheid en voedselveiligheid staan extra hoog in het vaandel. Zo zorgen we er voor dat alles corona-proof is en volgens de regels van het RIVM.

Bekijk hier het corona-protocol dat we volgen om de summerschool veilig te organiseren.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 augustus 2020. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Met wie?

We organiseren deze summerschool in opdracht van de Provincie Utrecht en de Provincie Gelderland en in nauwe samenwerking met Future City Foundation, Civity, Sodaq en het RIVM.

Win 500 euro

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro (500 euro per persoon).

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 350 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.
2 – Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.
3 – Deelname aan de summerschool is gratis (inclusief eten, drinken, en overnachtingen).
4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 10 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening. (Tenzij je vanwege corona gerelateerde klachten niet kunt komen).
5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.
6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.
7 – Tijdens de summerschool houden we ons aan het corona-protocol.
8 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme, de Provincie Utrecht en de Provincie Gelderland toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van deze organisaties.

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl