SUMMERSCHOOL MAAK DE GEZONDSTE PROVINCIE VAN NEDERLAND (26, 27 & 28 AUGUSTUS 2020)

De provincies Utrecht en Gelderland zetten vol in op een gezonde leefomgeving onder andere met het project ‘Snuffelfiets’. De uitdaging waar de provincies voor staan, is om de leefomgeving zo in te richten dat deze ook daadwerkelijk uitnodigt tot gezond gedrag. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en om een andere manier van kijken naar de inrichting van de regio’s. Van 26 t/m 28 augustus hebben 24 jongprofessionals drie dagen lang nagedacht over de potentie van het Snuffelfiets-experiment en de volgende stap voor het project. Hoe kan de Snuffelfietssensor en de data worden ingezet voor de gezonde leefomgeving?

Waar gaat het over?

Om gezonde leefomgeving te bevorderen zetten de provincies Utrecht en Gelderland in op fietsen. Fietsen draagt bij aan een betere luchtkwaliteit, volksgezondheid, interactie/participatie en de geluksbeleving. Met deze doelstelling zijn de provincies het experiment ‘Snuffelfiets’ gestart. In dit experiment wordt op grote schaal mobiele data op de fiets verzameld door participerende burgers.

Snuffelfiets is in 2019 begonnen als samenwerking tussen de Provincie Utrecht, Civity, SODAQ en RIVM. En in 2020 heeft ook de Provincie Gelderland de Snuffelfiets in de provincie geïntroduceerd. Bijna 600 vrijwilligers hebben afgelopen jaar door de provincies Utrecht en Gelderland gefietst, uitgerust met een Snuffelfiets-sensor. De sensor meet drie soorten fijnstof, en ook de locatie, (gemiddelde) snelheid, temperatuur, luchtvochtigheid, wegdek en organische gassen.

Eind 2020 wordt het experiment afgerond. Daarmee beschikken de provincies Utrecht en Gelderland over een enorme hoeveelheid data. Een ware data-schat. Maar hoe trek je de juiste conclusies uit die data? En welke correlaties en verbanden kun je trekken? En hoe gebruik je die inzichten om een gezond leefomgeving te ontwerpen? Zes multidisciplinaire teams gingen met elkaar in competitie om de meest kansrijke oplossing te bedenken. Allemaal ambitieuze jongprofessionals, studerend of net aan het werk en met een hbo- of wo-achtergrond in fysieke ruimte, bestuurskunde, economie en sociaal.

Vakjury
De plannen voor het vervolg op het Snuffelfiets-experiment presenteerden de summerschool-deelnemers aan het einde van de driedaagse summerschool aan een vakkundige jury bestaande uit gedeputeerde Arne Schaddelee (Provincie Utrecht, gezonde leefomgeving, participatie, mobiliteit), Anita Stienstra (coördinator team Fiets, Provincie Gelderland), Snuffelfietsers Jocelyn Kemker (033opdefiets) en Arjen Hof (directeur Civity).

Winnende plan ‘The Last Mile’
Het winnende plan werd bedacht door team 1 ‘The Last Mile’ van Casper Leerssen, Ian O’Hagan, Lotte Nozeman en Marijn Kok. Zij bedachten een concept voor het opschalen van de Snuffelfietssensor door fietskoeriers uit te rusten met de sensor, in Nederland maar ook in andere steden in Europa. De jury was verrast door de combinatie van commercieel inzicht en het belang van de provincies.

Over de summerschool
We organiseerde deze summerschool in opdracht van de Provincie Utrecht en de Provincie Gelderland en in nauwe samenwerking met Future City Foundation, Civity, Sodaq en het RIVMBekijk hier het programma van de summerschool.

DE OPLOSSINGEN

TEAM 1 – The Last Mile – WINNAAR

Casper Leerssen
Ian O’Hagan
Lotte Nozeman
Marijn Kok

Het plan

De presentatie

De vlog

TEAM 2
Jolien van Rossum
Jens Olsen
Pam Wijk
Tinka Valentijn

Het product
Download hier de q-giz-applicatie

De vlog

De presentatie

TEAM 3
Mandy Bron
Rogier Corstiaensen
Eva Stolk
Jelle Sturkenboom

Het plan

De presentatie

De vlog

TEAM 4
Wietse  Hof
Siewan Kleve
Mathijs Dewaele
Lara Leijtens

Het plan

De presentatie

De vlog

TEAM 5
Anna Robin Hogendoorn Streef
Sabien Asselbergs
Stefano Blezer
Amy Jansen

Het plan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De presentatie

De vlog

TEAM 6
Sander Dobbenga
Brenda Zuijdervliet
Roely Rijpkema
Asir Disbudak

Het product

De presentatie

De vlog

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 350 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl