Summerschool

Zomer 2021

Augustus
23, 24 & 25

in Zuid-Holland

Dit was de summerschool

Het wordt druk, heel druk in Zuid-Holland. Meer woningen, meer mensen in de stad, meer auto’s op de weg – hoe houden we het leuk in de steden van Zuid-Holland? Daarvoor hebben 16 jongprofessionals 5 oplossingen bedacht tijdens de summerschool ‘Wie maakt de slimme stad leuk?’ op 23, 24 en 25 augustus 2021 in Den Haag. Zo wordt maken we steden leuker, slimmer en 10x beter!

Waar ging het over?

De provincie Zuid-Holland staat voor een grote opgave. Het aantal inwoners stijgt de komende decennia met tien tot vijftien procent. Dat betekent meer woningen, meer mensen op straat, meer fietsers, langere files, drukker openbaar vervoer, vollere parken, etc. En dat terwijl juist elke vrije vierkante meter wordt volgebouwd. In de dichtstbevolkte provincie van ons land moet je op een slimme manier omgaan met de ruimte die je wél hebt.

De vraag is hoe digitalisering en technologisering bijdraagt aan het leefbaar houden van de stad. Daar wordt volop mee geëxperimenteerd in het Living Lab Scheveningen. Met 763 sensoren, robots die afval oprapen en geluidscamera’s die overlast kunnen voorspellen, is hier de slimme stad in de werking. Maar wat kan er nog meer? Wat is de next-level smart city?

3 dagen x inspiratie x 5 briljante plannen

De jury

De eindresultaten presenteerden de summerschool-deelnemers aan een vakkundige jury bestaande uit:

  • Christine Foekens, Coördinator Digitale Economie, Provincie Zuid-Holland
  • Grisjo Koers, Adviseur Smart & Digital Society, Provincie Zuid-Holland
  • Tijn Kuyper, Accountmanager Digitale Innovatie / Smart Cities, Gemeente Den Haag
  • Birgit Taal, Labmanager Living Lab Scheveningen, Gemeente Den Haag
  • Marianne den Otter, bewoner van Scheveningen

Aan de jury de eervolle taak om het winnende plan te kiezen! De bedenkers ontvingen 2.000 euro voor studiedoeleinden.

Het winnende plan

Het winnende plan werd bedacht door team 3 ‘Hey smartpaal’. De bedenkers Elise Jansen, Susan Van Esch en Didi Twickler willen met hun concept de boulevard van Scheveningen leuker en speelser maken en ontmoeting tussen mensen stimuleren. Door slimme gamifaction toe te passen in de openbare ruimte wordt de badplaats een speeltuin voor jong en oud. Met spraak en beweging kunnen gebruikers de smartpaal activeren en verschillende spelen activeren met beweging, licht en geluid. De jury was verrast door de combinatie van ontmoeting en slimme techniek, door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur. Het team ontving een cheque van 2.000 euro voor hun plan.

Over de summerschool

 

We organiseerde deze summerschool in opdracht van de Provincie Zuid-Holland en in nauwe samenwerking met Gemeente Den Haag en het LivingLab ScheveningenFuture City Foundation.

Bekijk hier het programma van de summerschool.

Summer school

De Oplossingen

TEAM 1
Lisa de Graaf
Daan Molleman
Anouk Geenen

Het plan

De vlog

De presentatie

TEAM 2 
Pien Banus
Asmara Minkes
Luuk Thijssen

Het plan

De vlog

De presentatie

TEAM 3
Elise Jansen
Susan Van Esch
Didi Twickler

Het product

De vlog

De presentatie

TEAM 4
Emma Stöger
Lucy van Dieijen
Seb Gardeniers

Het product

De vlog

De presentatie

TEAM 5
Belle Montanus
Wietse Hof
Sabien van Dijk

Het product

De vlog

De presentatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief