Summerschool

DILEMMA’S VAN DE SLIMME STAD

Augustus
24, 25 & 26

in Den Haag

Dit was de Summerschool

Je ziet het regelmatig voorbij komen: discriminerende algoritmes, AI-techniek die mensen van kleur niet herkent. Het toepassen van nieuwe technologie verloopt niet vlekkeloos. Het werpt de vraag op hoe we smartcitytechnologie op een verantwoorde manier kunnen toepassen? We moeten de mogelijkheden die digitalisering biedt, benutten om deze problemen aan te pakken. Maar wel op een democratische manier.

Daarover hebben 25 jongprofessionals drie dagenlang nagedacht en oplossingen bedacht hoe je inwoners beter betrekt bij het gesprek over digitalisering en technologisering. Bekijk op deze pagina de eindresultaten.

Waar ging het over?

We zijn deze zomer naar Living Lab Scheveningen gegaan, waar smartcityoplossingen in de praktijk worden getest. Tussen de bewoners en bezoekers van Scheveningen. Tijdens de summerschool gaan we met hen in gesprek over de dilemma’s van die slimme oplossingen. Hoe willen we deze nieuwe technologie benutten, onder welke voorwaarden? Hoe versterkt dit onze samenleving en daarmee de stem van de burger? En hoe zet je daarvoor tools in, zoals het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)?

Drie dagen lang gingen de deelnemers aan de slag met de vraag: Hoe voeren we het goede (ethisch) debat met inwoners over de impact van digitalisering en technologisering op hun dagelijks leven op Scheveningen?

25 studenten en jongprofessionals werkten aan deze opgave in multidisciplinaire teams en bedachten een vernieuwend concept voor de randvoorwaarden van de digitale transitie.

Ze werden geïnspireerd door experts van de Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), het Living Lab Scheveningen en vele anderen.

3 dagen inspiratie x netwerk x briljante ideeën

De jury 

De eindresultaten presenteerden de summerschool-deelnemers aan een vakkundige jury bestaande uit:

  • Jan van Ginkel, Concerndirecteur/Loco-provinciesecretaris bij de Provincie Zuid-Holland
  • Elise Wendt, Beleidsmedewerker bij Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – Digitale Samenleving
  • Ivonne Jansen-Dings, strategisch adviseur technologie, samenleving en ethiek
  • Grisjo Koers, Programmamanager Digitale Economie bij Provincie Zuid-Holland
  • Tijn Kuyper, Accountmanager Digitale Innovatie / Smart Cities bij gemeente Den Haag
  • Peggy ten Hoopen – IJzermans, Strand-/Boulevardmanager Scheveningen bij Gemeente Den Haag

Aan de jury de eervolle taak om het winnende plan te kiezen! De bedenkers ontvingen 2.000 euro voor studiedoeleinden

De winnaars! 

Team 1 heeft met hun concept voor een offline festival ‘A capella’ de Summerschool ‘Dilemma’s van de slimme stad’ gewonnen. A capella moet ambtenaar en burger weer bij elkaar brengen en het gesprek over digitalisering en technologisering op gang helpen. Zonder afleiding van smartphones en met een veelvoud aan stemmen. Het team stelt voor dat je als je een participatievraagstuk wilt innoveren juist niet moet uitgaan van meer digitalisering en innovatie, maar uit de bubbel moet stappen. Juist daardoor ga je digitalisering ook meer waarderen. Dat je een stap achteruit gaat om vooruit te gaan. Dit idee is gericht op Scheveningen, maar ook schaalbaar naar andere gemeenten.

De jury vond: ‘Een out-of-the-box idee dat zeer uitvoerbaar is. Wat ons charmeerde was dat je door technologie weg te nemen, juist het gesprek over technologie gaat voeren. Het is een concept wat op meerdere gebieden geplot kan worden en betrekt meerdere doelgroepen.’

Over de summerschool

De Summerschool ‘Dilemma’s van de slimme stad’ organiseerden we in samenwerking met de Future City Foundation en in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Provincie Zuid-Holland en de Gemeente Den Haag.

Bekijk hier het programma van de Summerschool

De resultaten 

Team 1 

Het plan 

De presentatie

De vlog

Team 2

Het plan 

De presentatie

De vlog

Team 3

Het plan 

De presentatie

De vlog

Team 4

Het plan 

De presentatie

De vlog

Team 5

Het plan 

De presentatie

De vlog

Team 6

Het plan 

De presentatie

De vlog

Met wie

In opdracht van:

In samenwerking met:

Premium Partners Future City Foundation: