Summerschool

DILEMMA’S VAN DE SLIMME STAD

Augustus
24, 25 & 26

in Den Haag

Speciaal voor studenten en jongprofessionals

Je ziet het regelmatig voorbij komen: discriminerende algoritmes, AI-techniek die mensen van kleur niet herkent. Het toepassen van nieuwe technologie verloopt niet vlekkeloos. Het werpt de vraag op hoe we smartcitytechnologie op een verantwoorde manier kunnen toepassen? We moeten de mogelijkheden die digitalisering biedt, benutten om deze problemen aan te pakken. Maar wel op een democratische manier.

Meld je nu aan en bedenk samen met 24 studenten en jongprofessionals hoe je de dilemma’s van de slimme stad kunt oplossen. Deelname gratis (inclusief overnachtingen en eten en drinken). 

Waar gaat het over?

We gaan deze zomer naar Living Lab Scheveningen, waar smartcityoplossingen in de praktijk worden getest. Tussen de bewoners en bezoekers van Scheveningen. Tijdens de summerschool gaan we met hen in gesprek over de dilemma’s van die slimme oplossingen. Hoe willen we deze nieuwe technologie benutten, onder welke voorwaarden? Hoe versterkt dit onze samenleving en daarmee de stem van de burger? En hoe zet je daarvoor tools in, zoals het Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmes (IAMA)?

Drie dagen lang gaan we aan de slag met de vraag: Hoe voeren we het goede (ethisch) debat met inwoners over de impact van digitalisering en technologisering op hun dagelijks leven op Scheveningen?

Samen met 24 studenten en jongprofessionals werk je in multidisciplinaire teams en bedenk je een vernieuwend concept voor de randvoorwaarden van de digitale transitie.

Laat je inspireren door experts van de Provincie Zuid-Holland, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), het Living Lab Scheveningen en vele anderen. Ontdek wat mensen bezighoudt en vertaal dat in een concreet product.

Aan het einde van de summerschool presenteer je met je team jullie briljante plan aan de vakjury en wie weet winnen jullie die 2000 euro!

inspiratie x netwerk x briljante ideeën

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Waarom meedoen?

Studeer je of ben je net aan het werk? Dan is deze summerschool voor jou - Kies wat bij jou past

Voor Bestuurskundigen, Juristen, Economisten en andere Slimme Denkers

Wordt jij enthousiast van nieuwe technologie en het snijvlak van wet- en regelgeving versus hoe het werkt in de praktijk? Dan is deze summerschool iets voor jou. In een team van jongprofessionals met verschillende studieachtergronden bedenk je een concept om samen met stakeholders de toepassing van  nieuwe technologie vorm te geven. Op een democratische manier. En zodat iedereen er van kan profiteren. Bedenk met je team het beste concept en win 2000 euro!

Klik hier om je aan te melden. Deelname is gratis.

Voor Sociologen en andere Slimme Stadsmakers

Grijp de kansen van digitalisering en bedenk een vernieuwend concept om de inclusieve slimme samenleving te maken. Hoe borgen we publieke waarden? Hoe zorgen we dat iedereen een stem heeft in het ethiek debat? Tijdens deze summerschool leer jij dat de slimme stad niet over techniek gaat, maar juist om de mens. Ontdek hoe jij daaraan kunt bijdragen als socioloog en leer van jongprofessionals met verschillende studieachtergronden. Bedenk samen met je team het beste concept en win 2000 euro!

Klik hier om je aan te melden. Deelname is gratis.

Voor multimedia wetenschappers, computer science en software developers, GIS en andere slimme Techs

Is niets in de digitale wereld een geheim voor jou? En hou je van mooie dingen bedenken en maken, van apps tot games, AI, VR of andere toffe tech concepten? Doe dan mee aan deze summerschool en leer hoe je jouw tech skills praktisch kunt toepassen in de stad. In een team van jongprofessionals met verschillende studieachtergronden bedenk je een concept om Scheveningen gelijker, leuker en economisch sterker te maken. Wie weet win jij met je team 2000 euro voor het beste idee dat hét verschil gaat maken in Scheveningen en de rest van Nederland!

Meld je direct aan. Deelname is gratis.

Voor Stedenbouwers, Landschapsarchitecten, Architecten en andere Slimme Ontwerpers

Wil jij de stad van de toekomst ontwerpen? En echt impact maken met jouw ideeën voor een socialere en mooiere samenleving. Doe dan mee aan deze summerschool en leer hoe je jouw ontwerpskills praktisch kunt toepassen in de stad. In een team van jongprofessionals met verschillende studieachtergronden bedenk je een concept om de belangen van stakeholders te vertalen naar een slimmer, mooier en leuker Scheveningen. Wie weet win jij met je team 2000 euro voor het beste idee dat hét verschil maakt in Zuid-Holland en de rest van Nederland.

Meld je nu aan! Deelname is gratis.

Voor alle andere Slimme Stadsmakers?

Is de stad jouw habitat? Maar zie je wel dat het anders moet? Duurzamer, slimmer, socialer? En staat je opleiding niet hierboven genoemd? Niet getreurd! We zoeken juist naar jou! Want dan ben jij de omdenker, de frisse blik, de aanjager of nerd die we nodig hebben om tot briljante ideeën te komen. In een team van jongprofessionals met verschillende studieachtergronden bedenk je een concept om Scheveningen gelijker, leuker en economisch sterker te maken. Wie weet win jij met je team 2000 euro voor het beste idee dat hét verschil gaat maken op Scheveningen en de rest van Nederland.

Klik hier om je aan te melden. Deelname is gratis.

Dit ga je doen

24 aug

Woe

Van idee

inspirerende sprekers

Ontmoet provincie Zuid-Holland, Ministerie van BZK en gemeente Den Haag

Leer over de digitale transitie

25 aug

Do

Naar analyse

Speeddaten met Scheveningers

Workshop stakeholdersanalyse

Dineren met bestuurders

26 aug

Vr

Naar concept

Pitch je concept

Aan de vakjury

Win 2000 euro!

Dit levert het jou op

 • Je leert over digitalisering en technologisering in de stad,
 • En hoe je publieke waarden en mensenrechten kunt borgen.
 • Van professionals die hier dagelijks mee bezig zijn.
 • Doe kennis op die je in je opleiding niet krijgt.
 • Ontwikkel je professionele en persoonlijke skills.
 • Ontmoet je toekomstige werkgever: is het de Provincie, gemeente, het ministerie of een van de andere 75 organisaties die hierbij betrokken zijn?
 • Je bent graag bezig met inhoudelijke en vernieuwende onderwerpen.
 • Je wilt graag nieuwe mensen te leren kennen,
 • En drie dagen plezier met hen te hebben.
 • Maak kans op 2000 euro met je team (500 euro per persoon)!

Doe mee

Schrijf je in
vóór 18 juli

Je bent geschikt als je begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Je bent tussen de 18 en 29 jaar, je volgt een hbo- of wo-opleiding of bent net aan het werk (max 3 jaar werkervaring). En je hebt een achtergrond in:

 • ORGANISATIE: rechten, bestuurderskunde, economie
 • SOCIAAL: sociologie, sociale geografie
 • RUIMTE: ruimtelijke ordening, geografie, planologie, stedenbouw
 • DESIGN: product design, multimedia, marketing
 • TECH: geo en media design, game design, computer science / IT en software developing
 • of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom.

Aan deze summerschool kunnen 24 studenten en jongprofessionals deelnemen. Deelnemen is GRATIS (inclusief overnachtingen en eten en drinken).

Summer school

Met wie

In opdracht van:

In samenwerking met:

Premium Partners Future City Foundation:

Procedure & voorwaarden

1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort vóór 1 augustus of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de summerschool is gratis inclusief overnachtingen en eten. (Je regelt zelf vervoer naar de summerschoollocatie op dag 1).

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 10 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 250 euro in rekening.

5 – Tijdens de summerschool maken we gebruik van een gemeenschappelijke Dropbox en een signal-groep voor alle summerschool-deelnemers. Een maand na afloop van de summerschool sluiten we de Dropbox.

6 – En we delen je naam, opleiding, motivatie, telefoonnummer en emailadres met de andere summerschool-deelnemers.

7 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden en delen met de deelnemers.

8 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

9 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme, het ministerie van BZK en de Provincie Zuid-Holland toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of het ministerie van BZK of de Provincie Zuid-Holland.

10 –  Door je aan te melden ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Lees hier hoe we omgaan met je privacy.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Zoë Spaaij via z.spaaij@kennislabvoorurbanisme.nl