SUMMERSCHOOL MAAK ZUID-HOLLAND GELUKKIG
(27, 28 en 29 AUG 2018)
Zuid-Holland wil de gelukkigste provincie van Nederland worden. Maar dat kan helemaal niet! Dit is de dichtstbevolkte provincie van het land, waar we dagelijks rijen dik aansluiten in de file. En met een zowel een luchthaven als een zeehaven en een enorm oppervlakte aan kassen, is er een haat-liefde verhouding tussen ruimte, milieu en economie. Is hier nog ruimte voor geluk? Om dat uit te zoeken organiseerden we de summerschool ‘Maak Zuid-Holland Gelukkig op 27, 28 en 29 augustus in Zuid-Holland.
De opgave
Zuid-Holland is de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Meer dan 3,5 miljoen mensen wonen, werken, recreëren en reizen in een gebied van nog geen 3.000 vierkante kilometer. En je kunt hier wonen op slechts 10 procent van het oppervlakte van de provincie. Die andere 90 procent is gevuld met onder andere heel veel (glas)tuinbouw, de drukste snelwegen van het land, spoor en water. En daarin moet ook nog ruimte zijn voor groen, want daar worden mensen gelukkig van. Dan hebben ze in Zuid-Holland nog te maken met een haven en een luchthaven die voor economische groei zorgen, maar natuurlijk ook druk leggen op de beperkte ruimte in de provincie, milieu en leefbaarheid. Hoe maak je van deze onmogelijke ingrediënten, de ‘lekkerste’ provincie van Nederland?
De hoofdvraag
Met deze vraag in het achterhoofd gingen 23 deelnemers 3 dagen aan de slag: hoe zorgen we ervoor dat Zuid-Holland in 2050 de lekkerste provincie van Nederland is?
Hoe ziet de provincie er dan uit? Welke concrete stap kun je daartoe morgen zetten op het gebied van geluk, sociale inclusie en/of voedsel? En hoe zet je die stap? Het gaat om de toekomst. Maar het moet morgen al kunnen.
Bekijk het programma van de summerschool.
De jury
De toekomstplannen die de summerschool-deelnemers hebben bedacht werden aan het einde van de driedaagse summerschool beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Judith Schueler (directeur bij Accez, kennis- en innovatieprogramma van de Provincie Zuid-Holland), Niels Rood (transitiemaker bij Squarewise), Akshaya de Groot (docent en adviseur bij het Jeremy Bentham Instituut voor Beleid en Geluk) en Nel de Jager (winkelgebiedmanager, zelfstandige).
De jury heeft gelet op de volgende punten:
>> Is het vernieuwend en 10x beter?
>> Is het plan uitvoerbaar? Deugt het onderliggende businessmodel?
>> Is rekening gehouden met de stakeholders? En worden hun belangen goed uitgelegd?
>> Is het plan goed onderbouwd?
>> Is er een mooie balans tussen droom en daad?
>> Hoe is in de groep samengewerkt?
Maar bovenal wilde de jury worden verrast.
Winnaar: VertiKassen
De jury vond de oplossing ‘VertiKassen’ van groep 2 het meest aansprekend, een circulaire woonflat met een kas eromheen. Bekijk hier hun resultaat.
Volgens de bedenkers Jan van den Braak, Jelle Buijs, Tessa Mecking, Violet Nijboer en Francis Voorn zijn VertiKassen dé oplossing om Zuid-Holland socialer en toekomstbestendig te maken. Hier wordt duurzame agricultuur gecombineerd met wonen in het groen. Het is een plek waar (sociale) verbinding centraal staat. De koppeling van de kas met wonen bevat volgens de jury vernieuwende aspecten die maatschappelijk geëxploreerd moeten worden. Tegelijk levert het spanning op tussen consumenten en producten, maar dat maakt het concept interessant. Jurylid Akshaya de Groot reikte de winnaars een cheque uit van tweeduizend euro, wat de deelnemers kunnen gebruiken voor hun studie. De cheque werd aangeboden door de Provincie Zuid-Holland.
De resultaten
Groep 1
Claire Grootveld
Iris Honkoop-Verwaal
Ruben Knoester
Roel van Oudheusden
Lisette Woltjer
De oplossing
De presentatie
De vlog
Groep 2 – winnende plan
Jan van den Braak
Jelle Buijs
Tessa Mecking
Violet Nijboer
Francis Voorn
De oplossing
Lees hier de toelichting over Vertikassen
De presentatie
De vlog
Groep 3
Martijn Gijsen
Julie Maas
Anne van Soest
Joey Wahle
De oplossing
Bekijk de website: www.samen-werken.weebly.com
De presentatie
De vlog
Groep 4
Quirijn Brinkman
Patrick van der Hart
Marcia Kok
Eva Lagemaat
Jelske Streefkerk
De oplossing
De presentatie
De vlog
Groep 5
Sierd van der Hoek
Sandra Martens
Manou Roomer
Nick Tettero
De oplossing
De presentatie
De vlog
In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.