SUMMERSCHOOL JOURNALISM EN SMART CITIES
Sommige schrijvers werken tien jaar aan een boek, wij maken er eentje in drie dagen. Op maandag 3 juli, vrijdag 7 en vrijdag 14 juli organiseert het Kennislab voor Urbanisme i.s.m. met uitgeverij Elba-Rec de Summerschool Journalism & Smart Cities in Amersfoort. Schrijf jij mee?
Wij zoeken studenten, net afgestudeerden of jongprofessionals die goed kunnen schrijven, bij voorkeur met een journalistieke achtergrond en die op bovengenoemde dagen een topstuk willen schrijven, maar bovenal veel willen leren over journalistiek en de smart city.
7 redenen om deel te nemen:
- De beste productie wint een mooie prijs
- Je krijgt betaald voor de uren die je werkt
- Je leert veel meer over de invloed van digitalisering en technologie op de stad
- Je krijgt journalistieke masterclasses
- Je krijgt toegang tot een uniek netwerk van schrijvers en vakinhoudelijke experts
- Je bijdrage wordt verspreid richting duizenden stedelijke professionals
- Je kunt zeggen dat je een boek hebt geschreven
Niet alleen maak je kans op een mooie prijs, je leert in deze dagen bovenal hoe het is om te werken op een professionele vakinhoudelijke redactie. Hoe start je een verhaal, welke bronnen raadpleeg je en hoe zorg je voor een productie met inhoud en uitstraling?
Bookazine smartCITY
Het doel van het bookazine is uit te leggen hoe de smart city de stad verandert. Het bookazine moet de lezer het gevoel geven dat hij er wat van kan leren. Niet het zoveelste pleidooi over de veranderende wereld, maar een praktisch leerboek over smart city.
Lees hier meer achtergrondinformatie over de opzet van het bookazine.
Toegankelijk als een tijdschrift, maar met een sterk bewaarkarakter. Dat doen we door inhoud, structuur, maar ook door de vormgeving. Die mag refereren aan de uitstraling van een schoolboek, het ultieme boek waar we wat van leren.
Lees hier meer over onze visie op smart cities
We hebben met de redactie van ROmagazine afgesproken dat we het bookazine als special meesturen. Jouw bijdrage wordt dus gestuurd naar duizenden ambtenaren bij ministeries, provincies en gemeenten.
Aanmelden
We maken een selectie uit de aanmeldingen die binnenkomen, stuur daarom via het aanmeldformulier een artikel of website naar ons toe waaruit blijkt dat jij een goed stuk kunt schrijven.
Meer informatie ontvangen, bel met Jan-Willem Wesselink via j.wesselink@kennislabvoorurbanisme.nl of 033 8700 100. Direct aanmelden kan via deze link of onderstaande button.
Wat is een summerschool?
Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies en onderzoek. Een intensieve, maar ook de leukste manier om snel veel te leren én aan je netwerk te bouwen.
Programma
We werken nu aan de details van het programma en maken het zo snel mogelijk bekend. De opzet is als volgt:
3 juli
De eerste dag beginnen we breed. We leiden je in in de theorie van smart cities en geven je journalistieke masterclasses. We verdelen de verhalen en gaan aan de slag. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.
7 juli
We koppelen het eerste werk aan elkaar terug en geven je nog meer journalistieke en inhoudelijke bagage. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.
14 juli
We beoordelen de verhalen en kiezen het beste artikel. De schrijver daarvan wint een prachtige prijs. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.
Summerschools
Dit is onze eerste journalistieke Summerschool, maar we hebben ervaring. De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme in totaal zeven summerschools. Bijvoorbeeld in het Ruhrgebied (waar we ons bezighielden met de veiligheid rond een ChemiePark) op de Maasvlakte (waar we een oplossing bedachten om de veiligheid voor zowel recreanten als bedrijven te vergroten) en in Bemmel (waar we het stadspark van de toekomst bedachten). We organiseerden in 2016 twee summerschools over de Omgevingswet (in Wijk aan Zee en in Amsterdam Sloterdijk). In Enschede onderzochten we het ‘gouden uur’. In 2017 organiseren we in totaal 4 summerschools, de eerste vond plaats in maart in Gent en Terneuzen. En daarmee haalden we het nieuws.
In totaal deden ruim 170 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hieronder welke cijfers we kregen, of lees hier wat eerdere deelnemers er van vonden.