SUMMERSCHOOL JOURNALISTIEK EN SMART CITIES
Sommige schrijvers werken tien jaar aan een boek, wij maakten er eentje in drie dagen. Op maandag 17 juni, maandag 24 juni en vrijdag 5 juli organiseerde het Kennislab voor Urbanisme i.s.m. met uitgeverij ELBA\REC en de Future City Foundation de Summerschool Journalistiek & Smart Cities in Amersfoort. Bekijk hier hoe het was.
Boek Smart Stedenbouw
Het boek is onderdeel van een groter project genaamd Smart Stedenbouw. Hierin werken ruim twintig partners aan de ontwerpprincipes van de smart city. Maar we kijken ook breder. Hoe willen we dat de stad eruit gaat zien? Wat is de rol van technologie hierin? En hoe verandert het ontwerpproces door technologisering en digitalisering?
Lees hier meer achtergrondinformatie over de opzet van het project.
Toegankelijk als een tijdschrift, maar met een sterk bewaarkarakter. Dat doen we door inhoud, structuur, maar ook door de vormgeving. Die mag refereren aan de uitstraling van een schoolboek, het ultieme boek waar we wat van leren.
Het boek wordt (digitaal) verspreid onder ons netwerk én dat van de partners. Jouw bijdrage wordt dus gestuurd naar duizenden ambtenaren bij ministeries, provincies en gemeenten. Bovendien zal het uitgereikt worden op de Dag van de Stad in Den Haag in oktober en de Smart City Expo in Barcelona in november 2019. Uit de vorige journalistiek summerschool zijn het Future City Magazine en het boek Smart&Leefbaar gekomen.
Programma
De opzet was als volgt:
Maandag 17 juni
De eerste dag begonnen we breed. We gaven een inleiding in de theorie van smart cities en gaven journalistieke masterclasses. We verdeelden de verhalen en gingen aan de slag. Deze dag vond plaats in Amersfoort.
Maandag 24 juni
We koppelden het eerste werk aan elkaar terug en gaven nog meer journalistieke en inhoudelijke bagage. Deze dag vond plaats in Amersfoort.
Vrijdag 5 juli
We beoordeelden de verhalen en kozen het beste artikel. De schrijver daarvan won een prachtige prijs. Deze dag vond plaats in Amersfoort.
Met wie?
We organiseren deze summerschool in samenwerking met de Future City Foundation en ELBA\REC.
“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”
Wat is een summerschool?
Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies en onderzoek. Een intensieve, maar ook de leukste manier om snel veel te leren én aan je netwerk te bouwen.
Dit is alweer onze derde journalistieke Summerschool. De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme meer summerschools. Kijk ook op www.kennislabvoorurbanisme.nl/summerschools voor onze andere summerschools.
Dit vonden eerdere deelnemers
In totaal deden ruim 300 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.
Procedure en voorwaarden
1 – Bij meer dan 15 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.
2 – Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.
3 – Deelname aan de summerschool is gratis (inclusief lunch, snacks en drinken).
4 – Als wij jouw deelname hebben bevestigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 5 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 100 euro in rekening.
5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.
6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.
7 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en de Future City Foundation toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en de Future City Foundation.
In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.