MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL JOURNALISTIEK EN SMART CITIES (17, 24 AUG. , 4 SEPT. 2020)

*Inschrijving sluit op maandag 10-8-2020* 

Sommige schrijvers werken tien jaar aan een boek, wij maken er eentje in drie dagen. We zoeken journalistieke talenten voor onze driedaagse journalistieke summerschool in augustus! Op maandag 17 augustus, maandag 24 augustus en vrijdag 4 september, organiseert het Kennislab voor Urbanisme i.s.m. met uitgeverij ELBA\REC en de Future City Foundation de Summerschool Journalistiek & Smart Cities in Amersfoort. Schrijf jij mee?

Wij zoeken studenten, net afgestudeerden of jongprofessionals die goed kunnen schrijven, bij voorkeur met een journalistieke achtergrond en die op bovengenoemde dagen een topstuk willen schrijven, maar bovenal veel willen leren over journalistiek en de smart city.

Waar schrijf je aan mee?

Het boek ‘Slim Besturen – Politiek en organisatie in de digitaliserende gemeente’ (werktitel), is het handboek voor wethouders en raadsleden van de gemeente van nu. Een gemeente die van karakter is veranderd door digitalisering en technologisering. Zowel in het gemeentehuis als daarbuiten. Voor bestuurders zijn dat inspirerende en soms ook spannende tijden, want we zitten midden in die transitie.

Het boek laat collega-bestuurders aan het woord over de manier waarop zij de gemeente van nu besturen. Het biedt inspirerende verhalen van experts uit het internationale werkveld. En het geeft concrete handvatten om zelf mee aan de slag te gaan in de gemeente. Dat maakt het tot een praktisch én inspirerend boek. Door de magazine-achtige opzet is het bovendien heel toegankelijk.

Het boek wordt (digitaal) verspreid onder ons netwerk én dat van de partners. Jouw bijdrage wordt dus gestuurd naar duizenden ambtenaren bij ministeries, provincies en gemeenten. Uit de vorige journalistiek summerschool zijn het ‘Future City Magazine‘,het boek ‘Smart&Leefbaar‘ en het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat‘ gekomen.

7 redenen om deel te nemen

  • De auteur van het beste artikel maakt kans op een traineeship van een halfjaar op de redactie van Stadszaken.nl of een freelanceopdracht ter waarde van 1000 euro.
  • Als je artikel wordt geplaatst dan ontvang je een leuke bijdrage
  • Je leert veel meer over de invloed van digitalisering en technologie op de stad
  • Je krijgt journalistieke masterclasses
  • Je krijgt toegang tot een uniek netwerk van schrijvers en vakinhoudelijke experts
  • Je bijdrage wordt verspreid richting duizenden stedelijke professionals
  • Je kunt zeggen dat je aan een boek hebt meegeschreven

Niet alleen maak je kans op een mooie prijs, je leert in deze dagen bovenal hoe het is om te werken op een professionele vakinhoudelijke redactie. Hoe start je een verhaal, welke bronnen raadpleeg je en hoe zorg je voor een productie met inhoud en uitstraling?

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert (HBO of WO) of net aan het werk bent en journalistieke/schrijf ambities hebt. Het is handig als je een achtergrond hebt in bestuurskunde, ruimtelijke ordening, planologie, sociale geografie, sociale wetenschappen /studies o.i.d. maar verder out-of-the-box is ook zeer welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Programma & deelnemen

We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma, welke zal plaatsvinden in Amersfoort. We houden voldoende afstand van elkaar en hygiëne, gezondheid en voedselveiligheid staan extra hoog in het vaandel. Zo zorgen we er voor dat alles corona-proof is en volgens de regels van het RIVM. Klik hier voor ons corona protocol.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten (HBO/WO) of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.

Dag 1 | Maandag 17 augustus
De eerste dag beginnen we breed. We geven een inleiding in de theorie van smart cities en geven journalistieke masterclasses. We verdelen de verhalen en gaan aan de slag. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.

Dag 2 | Maandag 24 augustus
We koppelen het eerste werk aan elkaar terug en geven nog meer journalistieke en inhoudelijke bagage. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.

Dag 3 | Vrijdag 4 september
We beoordelen de verhalen en kiezen het beste artikel. De schrijver daarvan wint een prachtige prijs. Deze dag vindt plaats in Amersfoort.

 

Met wie?

We organiseren deze summerschool in samenwerking met de Future City Foundation en ELBA\REC.

Wat is een summerschool?

Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies en onderzoek. Een intensieve, maar ook de leukste manier om snel veel te leren én aan je netwerk te bouwen.

Dit is alweer onze vierde journalistieke Summerschool. De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme meer summerschools. Kijk ook op www.kennislabvoorurbanisme.nl/summerschools voor onze andere summerschools.

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 350 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 15 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort binnen een week na je aanmelding of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de summerschool is gratis (inclusief lunch, snacks en drinken).

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 10 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening. (Tenzij je vanwege corona gerelateerde klachten niet kunt komen).

5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.

6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

7 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en de Future City Foundation toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en de Future City Foundation.

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl