SUMMERSCHOOL JOURNALISTIEK EN SMART CITIES (17, 24 AUG. , 4 SEPT. 2020)
Er zijn schrijvers die tien jaar werken aan een boek, wij maakten er eentje in drie dagen. Samen met een groep journalistieke talenten met interesse in journalistiek en de smart city zijn we aan de slag gegaan tijdens onze driedaagse journalistieke summerschool in augustus! Op maandag 17 augustus, maandag 24 augustus en vrijdag 4 september, organiseerde het Kennislab voor Urbanisme in samenwerking met uitgeverij ELBA\REC en de Future City Foundation de Summerschool Journalistiek & Smart Cities in Amersfoort.
Waar gaat het boek over?
Het boek ‘Slim Besturen – Politiek en organisatie in de digitaliserende gemeente’ (werktitel), is het handboek voor wethouders en raadsleden van de gemeente van nu. Een gemeente die van karakter is veranderd door digitalisering en technologisering. Zowel in het gemeentehuis als daarbuiten. Voor bestuurders zijn dat inspirerende en soms ook spannende tijden, want we zitten midden in die transitie.
Het boek laat collega-bestuurders aan het woord over de manier waarop zij de gemeente van nu besturen. Het biedt inspirerende verhalen van experts uit het internationale werkveld. En het geeft concrete handvatten om zelf mee aan de slag te gaan in de gemeente. Dat maakt het tot een praktisch én inspirerend boek. Door de magazine-achtige opzet is het bovendien heel toegankelijk.
Het boek wordt (digitaal) verspreid onder ons netwerk én dat van de partners. De bijdrage van de jongprofessionals komt dus terecht bij duizenden ambtenaren bij ministeries, provincies en gemeenten. Uit de vorige journalistiek summerschool zijn het ‘Future City Magazine‘, het boek ‘Smart&Leefbaar‘ en het boek ‘Een slimme stad, zo doe je dat‘ gekomen.
Over de summerschool
Tijdens deze driedaagse summerschool volgde de groep een interactief programma.
Dag 1 | Maandag 17 augustus
De eerste dag begon breed. De deelnemers kregen een inleiding in de theorie van smart cities en kregen journalistieke masterclasses. De verhalen werden verdeeld en de jongprofessionals gingen aan de slag. Deze dag vond plaats in Amersfoort.
Dag 2 | Maandag 24 augustus
Het eerst werk werd aan elkaar teruggekoppeld en iedereen ontving nog meer journalistieke en inhoudelijke bagage. Deze dag vond plaats in Amersfoort.
Dag 3 | Vrijdag 4 september
De deelnemers beoordeelden de verhalen en kozen het beste artikel. Deze dag vond plaats in Amersfoort.
Met wie?
Dit is alweer onze vierde journalistieke Summerschool. We organiseren deze summerschool in samenwerking met de Future City Foundation en ELBA\REC. De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme meer summerschools. Kijk ook op www.kennislabvoorurbanisme.nl/summerschools voor onze andere summerschools.
Winnaar – Julian Dubbeld
Julian Dubbeld won de Summerschool Journalistiek en Smart Cities en schreef het volgende stuk:
Door een vriendin werd ik gewezen op de Summerschool Journalistiek en Smart Cities, die in augustus van dit jaar werd georganiseerd. Ik was meteen enthousiast, aangezien ik de ambitie heb om mij verder te ontwikkelen als journalist. Ook voor het onderwerp, smart cities, kon ik mij interesseren. Deze interesse bij mij was eerder in het jaar aangewakkerd door een minor Stadsgeografie die ik volg aan de Universiteit Utrecht.
Na het ontvangen berichtje besloot ik mij gretig in te schrijven voor de Summerschool van het Kennislab voor Urbanisme. Niet veel later kreeg ik de bevestiging dat ik op 17 augustus in Amersfoort werd verwacht voor de eerste dag van deze Summerschool. Niet helemaal wetend wat ik kon verwachten van de aankomende weken, keerde ik de eerste dag tevreden huiswaarts.
In drie dagen Summerschool kregen we, de tien deelnemers aan deze Summerschool, interessante lezingen over het onderwerp van ervaringsdeskundigen in het vak. In coronatijd was het niet mogelijk om alle lezingen fysiek te laten plaatsvinden, maar zelf heb ik de Zoom meetings nooit als hinderlijk ervaren. Vooral de lezing van journalist Jan Jager, werkzaam voor de krant Amigoe in Aruba, kon mij inspireren. Als ervaren journalist kon hij aan de hand van enkele voorbeelden zijn vak mooi uiteenzetten.
Ook werden we aan het werk gezet. In drie weken tijd werd er van ons verwacht om een artikel te schrijven voor het nieuwe boek van de Future City Foundation ‘Slim Besturen – Politiek en organisatie in de digitaliserende gemeente’(werktitel). Op deze manier konden wij ook de opgedane kennis in de praktijk toepassen.
Ik ging zelf aan de slag met het Living Lab in Scheveningen. Later voegde ik daar ook Senshagen in Zwolle aan toe. Na enkele telefoontjes kwam ik tot het inzicht dat beide projecten een andere vorm van bewonersparticipatie hadden en kon ik beginnen met schrijven. Ik schreef over hoe het Living Lab in gesprek gaat met de bewoners bij de Innovatietafel op Scheveningen, maar ook hoe Senshagen aan haar bewoners vraagt om sensoren in hun achtertuin te adopteren om van alles op te meten.
In de eerste week van september had ik vervolgens mijn artikel voor het grootste gedeelte klaar. Tijdens de laatste dag van de Summerschool werd er nog eens feedback geleverd op mijn stuk en werden de prijzen van de Summerschool uitgereikt. Ik ging zelf aan de haal met de traineeship bij Stadszaken.nl. Iets waar ik erg naar uitkijk.
Na een feestelijke afsluiting in Amersfoort vervolgde iedereen zijn eigen weg. Iedereen kreeg de kans om zijn stukken nog eens te finetunen voordat deze dan eindelijk gepubliceerd gaan worden in het boek aan het einde van het jaar. Zelf kan ik terugkijken op een geslaagde Summerschool. Ik heb weer wat meer geleerd over het schrijven van journalistiek interessante artikelen en ben benieuwd wat de traineeship me allemaal gaat brengen.
Via deze weg wil ik iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de Summerschool bedanken voor enkele vermakelijke en leerzame weken. Van de deelnemers tot Pieter de Jong en Jan-Willem Wesselink. Bedankt!
Dit vonden eerdere deelnemers
In totaal deden ruim 350 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.
“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”
In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.