MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL DESIGN DE TOEKOMST VAN ZUID-HOLLAND

Deze summerschool is verplaatst naar 26, 27 en 28 augustus 2019. Klik hier voor alle informatie en aanmelden.

Een hele bijzondere summerschool dit jaar in Zuid-Holland. Want meer dan ooit brengen we de smart city in de praktijk. Voor elke planoloog, stedenbouwer, maar ook tech die nu eens echt datagestuurd wil ontwerpen en wil weten hoe zijn vak er over een paar jaar uit ziet, doe mee. We gaan een digital twin (een digitale 3D-versie) maken van (een deel van) Zuid-Holland die (een aspect van) het geluk en/of de leefkwaliteit van Zuid-Hollanders meet en voorspelt. Zelf vinden we dit de allerleukste summerschool die we ooit hebben gedaan, want het combineert urbanisme met technologisering en digitalisering. In het programma en in de deelnemers die we zoeken. Kortom, hou je van stedenbouw en/of planologie, wil je weten hoe datagestuurd ontwerpen werkt, heb je zin om in 3 dagen meer te leren dan normaal gesproken in een maand, meld je dan aan voor de summerschool ‘Design de toekomst van Zuid-Holland’ in Zuid-Holland.

Met een welgemeend sorry aan de ouderen onder ons, want dat is alleen voor jongprofessionals.

Waar gaat het over?

Zuid-Holland wil de gelukkigste provincie van Nederland worden. Logisch. Wie wil dat niet? Maar in werkelijkheid weet de provincie helemaal niet zo goed hoe gelukkig ze is. Of in ruimtelijke termen: hoe het gaat met de leefkwaliteit. Dat is lastig, want dan wordt beleid alleen gebaseerd op aannames. Daar wil de provincie vanaf. De Provincie gelooft namelijk in meten = weten. Maar hoe maak je leefkwaliteit meetbaar? Welke data is er al beschikbaar en wat willen we meten? En hoe vertaal je leefkwaliteit door in beleid? En hoe maak je dat zichtbaar.

Daarom gaan we een ‘digital twin’ ontwikkelen van en voor Zuid-Holland. De basis is daarbij een 3D-kaart van een gebied. Dit vullen we aan met data van omgevingsbeleid. Maar we willen een stap verder gaan, door de leefkwaliteit voorspelbaar te maken. Dat lukt natuurlijk niet voor de hele provincie (dan is drie dagen wel wat kort). Dus gaan we 3 dagen nadenken over  en werken we aan de hoofdvraag:
Ontwikkel een digital twin van (een deel van) Zuid-Holland die (een aspect van) het geluk en/of de leefkwaliteit van Zuid-Hollanders meet en voorspelt.

Dat doen we onder begeleiding van data-experts van Civity en de Future City Foundation. Zij werken samen aan het project Smart Stedenbouw. De uitkomsten van deze summerschool worden ook daarvoor gebruikt.

 

Waarom meedoen?

  • Je leert over data, digitalisering, smart cities en de toekomst van onze leefomgeving en de ruimtelijke ordening, planologie en stedenbouw.
  • Je maakt kennis met de provincie als organisatie en ontmoet een heel onwijs interessant netwerk van bedrijven en stakeholders.
  • Je bent graag bezig bent met inhoudelijke en vernieuwende onderwerpen;
  • Je een interessant netwerk wilt leren kennen;
  • En drie dagen plezier met hen wilt hebben.

Voor wie?

Je kan meedoen als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in data science, ruimtelijke ordening, planologie, techniek, smart city, GIS, Geo en mediadesign, gamification, bestuurskunde, stedenbouw of iets anders interessants, want out-of-the-box is altijd welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Jongprofessionals zijn niet ouder dan 26 jaar.

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro.

Programma & deelnemen

We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma. We trekken 3 dagen door Zuid-Holland en slapen in Den Haag, in een accommodatie midden in de stadsnatuur.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 17 juni 2019. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Met wie?

We organiseren deze summerschool op verzoek van de Provincie Zuid-Holland en in samenwerking met Civity en de Future City Foundation. De partners van het Smart Stedenbouw Project van Future City betrekken we bij het project.

Wat is een summerschool?

Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek. En je werkt aan een antwoord.

Dag 1 – De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden op het thema en in de casus. We gaan op excursie. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

Dag 2 – Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholdersen leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we een interessante excursie. ’s Avonds verzorgen we een workshop om het probleem concreet te krijgen.

Dag 3 – Op de derde dag focussen de deelnemers zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden.

Win 500 euro én ga mee naar Antwerpen!

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro (500 euro per persoon) én mag mee met de netwerkexcursie Digital Twin op 5 september 2019 naar Antwerpen. Daar maak je kennis met een super interessant netwerk van sprekers, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties in Nederland en België.

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 300 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de summerschool is gratis (inclusief eten, drinken, en overnachtingen). Drankjes in de avonduren zijn voor eigen rekening.

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 10 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening.

5 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.

6 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

7 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en de Provincie Zuid-Holland en de Future City Foundation toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of de Provincie Zuid-Holland .

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl