SUMMERSCHOOL

‘MAAK HET WEER LEUK IN DE STAD’

23, 24 & 25 AUG IN ZUID-HOLLAND

We gaan weer op summerschool in de provincie Zuid-Holland! In de drukste en dichtstbevolkte provincie van Nederland onderzoeken we hoe we steden slimmer, mooier en leuker kunnen maken. Doe mee aan de summerschool op 23, 24 en 25 augustus 2021 in Zuid-Holland.

Waar gaat het over?

De provincie Zuid-Holland staat voor een grote opgave. Het aantal inwoners stijgt de komende decennia met tien tot vijftien procent. Dat betekent meer woningen, meer mensen op straat, meer fietsers, langere files, drukker openbaar vervoer, vollere parken, etc. En dat terwijl juist elke vrije vierkante meter wordt volgebouwd. In de dichtstbevolkte provincie van het land moet je op een slimme manier omgaan met de ruimte die je wél hebt. De vraag is hoe digitalisering en technologisering bijdraagt aan het leefbaar houden van de stad. Daar wordt volop mee geëxperimenteerd in het Living Lab Scheveningen. Met 763 sensoren, robots die afval oprapen en geluidscamera’s die overlast kunnen voorspellen, is hier de slimme stad in de werking. Maar wat kan er nog meer? Wat is de next-level smart city?

Dat ga jij onderzoeken tijdens deze summerschool. Drie dagen lang ga je samen met mensen met kennis van de stad, van (data)technologie en sociologie aan de slag met de vraag:

Hoe kunnen technologische en/of digitale oplossingen bijdragen aan een positieve beleving van de openbare ruimte, waardoor verdichtende steden prettig en leefbaar blijven?

In multidisciplinaire teams ga jij een concept bedenken en uitwerken die antwoord geeft op die vraag. Het antwoord moet zo concreet mogelijk zijn en haalbaar, schaalbaar en deelbaar. En we gaan natuurlijk op bezoek bij Living Lab Scheveningen om met eigen ogen te zien hoe slimme toepassingen kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van de stad.

Iets voor jou?

Voor Urbanisten en Sociologen
Hoe kunnen we de beperkte ruimte die we hebben optimaal en multifunctioneel gebruiken? Heb jij ideeën voor vernieuwende vormen van gebruik en ontwerp van de openbare ruimte? En wil je leren hoe je data en techniek daarvoor kunt inzetten? Doe dan mee aan deze summerschool! In een team van jongprofessionals met verschillende studieachtergronden bedenk je een concept om de openbare ruimte in Zuid-Holland intelligent te gebruiken. Wie weet win jij met je team 2000 euro voor het beste idee voor een leefbaar Zuid-Holland!

Voor Techs
Is niets in de digitale wereld een geheim voor jou? En hou je van mooie dingen bedenken en maken, van apps tot games, AI, VR of andere toffe tech concepten? Doe dan mee aan deze summerschool en leer hoe je jouw tech skills praktisch kunt toepassen in de stad. In een team van jongprofessionals met verschillende studieachtergronden bedenk je een concept om Zuid-Holland slimmer en mooier te maken. Wie weet win jij met je team 2000 euro voor het beste idee voor een leefbaar Zuid-Holland!

Waarom meedoen?

  • Leer over digitalisering en technologisering en hoe je dat kunt toepassen in de stad van de toekomst;
  • Ontwikkel je professionele en persoonlijke skills;
  • Maak kennis met de provincie als organisatie en ontmoet een onwijs interessant netwerk van bedrijven en stakeholders;
  • Omdat je graag bezig bent met inhoudelijke en vernieuwende onderwerpen;
  • Omdat je een interessante mensen wil leren kennen;
  • En drie dagen plezier met hen wil hebben.

Voor wie?

Je bent geschikt als je begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in ruimtelijke ordening, planologie, sociologie, geo en media design, product design, game design, multimedia, computer science / IT en software developing, economie, marketing of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Meld je vóór 1 augustus aan. Je kunt je hier inschrijven.

Programma & deelnemen

Binnenkort delen we het programma met je. Dag 1 en dag 3 van deze summerschool organiseren we online in Zoom met inspirerende lezingen van experts en creatieve werksessies. En op dag 2 gaan we op excursie naar het Living Lab Scheveningen in Den Haag. Volledig corona-proof georganiseerd en volgens de maatregelen die op dat moment gelden. We verwachten dat je drie volle dagen meedraait met het programma.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.
We hebben nog 1 plek voor een enthousiaste deelnemer, meld je dus snel aan (uiterlijk vóór 5 juli 2021).

Met wie?

We organiseren deze summerschool in opdracht van de Provincie Zuid-Holland en in samenwerking met Living Lab Scheveningen, gemeente Den Haag.

Wat is een summerschool?

Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

Dag 1 – De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden op het thema en in de casus. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

Dag 2 – Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. En we gaan op een interessante excursie. ’s Avonds verzorgen we een business model canvas sessie.

Dag 3 – Op de derde dag focussen de deelnemers zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden.

Win 500 euro

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Je wordt ingedeeld in 6 teams van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro (500 euro per persoon) en wie weet wordt jullie idee straks werkelijkheid in Living Lab Scheveningen!

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 300 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de summerschool is gratis (je regelt zelf vervoer voor de excursie naar Scheveningen).

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 5 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening.

5 – Tijdens de summerschool maken we gebruik van een gemeenschappelijke Dropbox en een whatsapp-groep voor alle summerschool-deelnemers. Een maand na afloop van de summerschool sluiten we de Dropbox.

6 – En we delen je naam, opleiding, motivatie, telefoonnummer en emailadres met de andere summerschool-deelnemers.

7 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden en delen met de deelnemers. En het plenaire programma is live te volgen op ons YouTube-kanaal.

8 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

9 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en de Provincie Zuid-Holland toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van het Kennislab voor Urbanisme en/of de Provincie Zuid-Holland.

10 –  Door je aan te melden ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy statement.

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Wendolijn Beukers via w.beukers@kennislabvoorurbanisme.nl

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl