Summerschool
MAAK JE EIGEN SLIMME STAD!
Juni
28, 29 & 30
in ‘s-Hertogenbosch
Dit was de summerschool
Nederland staat voor enorme opgaven. Opgaven die niet alleen maar op te lossen zijn op traditionele manieren. Het vraagt om nieuwe manieren van werken met digitalisering en de inzet van data. Maar hoe pak je dat aan? Hoe pas je nieuwe technologie toen in het ontwikkelen van steden en dorpen?
Daarover hebben 25 jongprofessionals drie dagenlang nagedacht en oplossingen bedacht hoe je data en digitalisering inzet om de problemen van vandaag op te lossen voor de wereld van morgen. Bekijk op deze pagina de eindresultaten.
Waar ging het over?
Nederland staat voor grote uitdagingen. De klimaatverandering, de woningnood, en een krappe arbeidsmarkt. Voor steeds meer Nederlanders is het niet vanzelfsprekend om op een gezonde manier in de gewenste thuisomgeving te wonen. Omdat ze te maken hebben met een kluwen van sociale problemen, gezondheidsproblemen of kansenongelijkheid. Dat leidt tot een groeiende kloof in de samenleving.
Dit zijn grote opgaven die uiteindelijk moeten worden opgelost door provincies als Noord-Brabant en gemeenten als ’s-Hertogenbosch. Data, digitalisering en technologisering bieden mogelijke oplossingen, maar hoe benut je deze kansen op de
goede manier? En hoe zorg je ervoor dat het niet blijft bij een idee, maar dat concrete oplossingen daadwerkelijk iets gaan veranderen in een wijk of stadsdeel?
Tijdens deze summerschool gingen 25 jongprofessionals in multidisciplinaire teams aan de slag met de vraag: Hoe kunnen data, technologisering en digitalisering bijdragen aan een sterke economie, leefbaarheid en gelijke kansen voor iedereen in de Provincie Noord-Brabant? En hoe pak je dat concreet aan in de Omgeving Station Oost in ‘s-Hertogenbosch?
3 dagen x inspiratie x 6 briljante ideeën
De Jury
De eindresultaten presenteerden de summerschool-deelnemers aan een vakkundige jury bestaande uit:
- Mike van der Geld, wethouder gemeente ‘s-Hertogenbosch
- Judith Köbben, programmamanager Stationsgebied Oost bij gemeente ‘s-Hertogenbosch
- Bram Lodder, manager gebiedsontwikkeling bij Kadaster
- Jos van der Wijst, tech advocaat en eigenaar van BG.legal
- Diana van Altena, senior beleidsadviseur gebiedsontwikkeling en geo-data bij het Ministerie van BZK
- Stéphanie Lalihatu, programmamanager Positieve Gezondheid bij gemeente ’s-Hertogenbosch
Aan de jury de eervolle taak om het winnende plan te kiezen! De bedenkers ontvingen 2.000 euro voor studiedoeleinden.
De winnaars!
Team 2 heeft met ‘ het slimme park van de toekomst’ dat zich aanpast aan de behoeften van de gebruikers het winnende plan bedacht. Met ‘het slimme park van de toekomst’ schetsen ze een visie voor de toekomst, waarin ze ook al nu stappen omschrijven. Bijvoorbeeld hoe je met sensoren, geur en kleur inspeelt op de beleving van de bezoeker. Het park gaat bovendien de cohesie bevorderen, als ideale plek zien ze een centrale locatie in het midden van Stationsgebied Oost. De jury sprak aan dat dit idee een droom met een praktisch uitvoerbare werkelijkheid combineerde.
Over de summerschool
We organiseerden deze summerschool in opdracht van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en in samenwerking met Future City Foundation, City Deal ‘Een slimme stad, zo doe je dat’, City Deal ‘Slim Maatwerk’, Data Week NL, Provincie Noord-Brabant, JADS en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.