SUMMERSCHOOL OMGEVINGSVISIE VOOR VEILIGSTE HAVEN
Wil jij in drie dagen…
1) Leren hoe de nieuwe Omgevingswet en het nieuwe Omgevingsveiligheidsbeleid in elkaar zit?
2) Deze kennis (letterlijk) toepassen op het Kanaal van Gent naar Terneuzen?
3) In contact komen met deskundigen, bestuurders en andere professionals uit Nederland en België?
4) Dat samen doen met andere jongprofessionals (studenten en afgestudeerden) met verschillende achtergronden?
5) En 500 euro winnen?
>> Sprekers en deelnemers ontvangen in februari een briefing. Klik hier voor praktische informatie voor sprekers én deelnemers.
Wat gaan we doen?
Je hebt het vast geleerd toen Zeeland voorbij kwam bij topografie: het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Maar wat je misschien niet weet, is dat dit kanaal in feite één grensoverschrijdende haven is. Sterker nog, als alles goed gaat, wordt in mei het fusieprotocol getekend waardoor het gebied ook één havenbedrijf heeft. Na Kopenhagen-Malmö, is dat de tweede grensoverschrijdende haven ter wereld.
In die haven liggen tal van risicobronnen. Bekend is Dow Chemicals, maar ook elders langs het kanaal liggen fabrieken en installaties die risico met zich mee brengen. Maar er wordt ook gewoond, gewerkt en geleefd. Hoe gaan die twee functies samen? En wat zijn de verschillen tussen Nederland en België daarbij? Wat kunnen wij in Nederland leren van het Vlaamse beleid en waar kan onze Omgevingswet ter inspiratie dienen voor de Vlamingen?
Hoofdvraag
Je gaat aan de slag met de volgende vraag: Schrijf een omgevingsvisie voor het grensgebied tussen Gent en Terneuzen, met speciale een focus op omgevingsveiligheid. Houd rekening met de opening van de nieuwe zeesluis en de overeenkomsten en verschillen werkwijzen in beide landen.
Win 500 euro (en meer)
De groep studenten/net-afgestudeerden die deze vraag het beste beantwoordt, wint een geldprijs (500 euro per persoon). Bovendien kom je in direct contact met mensen die je direct verder kunnen helpen in je baan en studie. Je zult niet de eerste zijn die een baan of (afstudeer)stage overhoudt aan onze summerschools. Kortom, een unieke kans voor topstudenten!
Voor wie?
Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel.
Je bent planoloog, ontwerper, externe-veiligheidskundige, planoloog, ontwerper, socioloog, psycholoog, bestuurskundige, stedebouwer geograaf, vastgoeder, landschapsarchitect, RO’er, of iets anders interessants. Want verder out of the box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Dus kunstenaars, technerds en filosofen zijn ook van harte welkom.
We organiseren deze summerschool in samenwerking met het Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. We zijn erg blij dat zij ons net als in 2016 ondersteunen bij deze summerschool.
Wat is een summerschool?
Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de omgevingswet en de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.
1 maart
De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden in de omgevingsveiligheid en de Omgevingswet en in de casus. We gaan op excursie in het gebied. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.
2 maart
Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we en havenbezoek of andere interessante excursie in. ’s Avonds verzorgen we een business model canvas sessie.
3 maart
Op de derde dag focussen de deelnemers focussen zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden. Aanmelden voor het slotevent kan hier.
Bekijk hier het volledige programma en meld je daarna direct aan. Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Lees hier de procedure en voorwaarden. Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 februari 2017. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.
Hier kunt u de inhoud creëren die zal worden gebruikt binnen de module.
Summerschools
De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme in totaal zes summerschools. Bijvoorbeeld in het Ruhrgebied (waar we ons bezighielden met de veiligheid rond een ChemiePark) op de Maasvlakte (waar we een oplossing bedachten om de veiligheid voor zowel recreanten als bedrijven te vergroten) en in Bemmel (waar we het stadspark van de toekomst bedachten). We organiseerden in 2016 twee summerschools over de Omgevingswet (in Wijk aan Zee en in Amsterdam Sloterdijk). In Enschede onderzochten we het ‘gouden uur’.
In totaal deden ruim 150 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hieronder wat de deelnemers er van vonden. En kijk hier wat deelnemers vonden van de sumerschool in Wijk aan Zee.