SUMMERSCHOOL ONTWERP DE ZELFREDZAAMHEID
>> Bekijk hier het programma.
>> Sprekers en deelnemers ontvangen in oktober een briefing. Klik hier voor praktische informatie voor sprekers én deelnemers.
Wat gaan we doen?
Deze summerschool wordt een mooie, ingewikkelde ontwerpwedstrijd die gaat over zelfredzaamheid in de puurste vorm. Het eerste kwartier na een ramp is namelijk vaak letterlijk ‘killing’ voor de omwonenden van een bron. In dat kwartier bepalen de omwonenden of ze moeten rennen of schuilen en zijn tegelijkertijd de hulpdiensten nog onderweg. Omwonenden zijn dus op zichzelf aangewezen. Tegelijkertijd is de impact van een ramp vaak het grootst in het zogenaamde gouden uur. Dan vallen de meeste slachtoffers. De hulpdiensten (de naam zegt het al) bieden hulp. Maar dan
is het kwaad vaak al geschied.
Dat kan ook helemaal niet anders en dus leggen we in het Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving er veel nadruk op dat de stad zo wordt ontworpen dat slachtoffers worden vermeden. Door bijvoorbeeld geen kwetsbare groepen te huisvesten vlakbij een risicobron. Of door voldoende vluchtwegen aan te leggen.
Maar wat kunnen omwonenden zelf doen om de impact van dat gouden uur te verkleinen? En hoe kunnen we dat van bovenaf sturen? Kunnen we een wijk zo inrichten dat omwonenden bijna vanzelf het goede doen? Voor zichzelf en hun buren. Kun je de impact van een ramp verkleinen door te bouwen aan sociale structuren? Wat is de rol van communicatiemiddelen? Zijn rampenoefeningen de oplossing? Of moet iedereen rondom een chemische fabriek een eigen schuilkelder bouwen?
Bovendien, wat zijn kwetsbare groepen en wat niet? Hoe zit het bijvoorbeeld met hotelgasten, airbnb’ers of vluchtelingen in een wijk? Vaak mensen die onze taal niet spreken en weinig contact hebben met de overige buurtbewoners?
Kortom, we onderzoeken de hoe omwonenden zelf kunnen bijdragen aan hun veiligheid. Niet omdat de overheid het niet wil doen, maar omdat juist in het eerste kwartier zelfredzaamheid essentieel is.
We houden deze summerschool in Enschede, waar de vuurwerkramp van 13 mei 2000 externe veiligheid in één keer op de kaart zette. En waar bewoners van Roombeek nog dagelijks herinnerd worden met de gevolgen van de ramp. En het beste plan wint 2.000 euro.
We zoeken voor deze summerschool jongprofessionals die begrijpen dat hier geen eenvoudige antwoorden volstaan. Planologen, ontwerpers, sociologen, psychologen, bestuurskundigen, stedebouwers, externe-veiligheidskundigen, geografen, vastgoeders, landschapsarchitecten, RO’ers, maar verder out of the box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Dus kunstenaars, technerds en filosofen zijn ook van harte welkom.
Win 500 euro
De groep studenten/net-afgestudeerden die deze vraag het beste beantwoordt, wint een geldprijs (500 euro per persoon). Bovendien kom je in direct contact met mensen die je direct verder kunnen helpen in je baan en studie. Je zult niet de eerste zijn die een baan of (afstudeer)stage overhoudt aan onze summerschools. Kortom, een unieke kans voor topstudenten!
Wat is een summerschool?
Een summerschool (die we ook graag in de herfst, winter of lente houden) is een Kennislab in een snelkookpan. De stappen die we in het Kennislab voor Urbanisme zetten, zetten we ook tijdens de summerschool, maar dan in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doen we met behulp van externe deskundigen. We leren het gebied en het vraagstuk stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.
DAG 1
De eerste dag staat in het teken van de oriëntatie- en informatiestap. Na een inleiding gaan de deelnemers aan de slag met elkaar. Aan het einde van de dag presenteren ze hun inzichten. ’s Middags doen we dat weer, maar een stap concreter.
DAG 2
Tijdens dag 2 staan de stappen analyse en concretisering centraal. We worden daarbij steeds concreter, we werken immers stap voor stap aan het eindproduct.
DAG 3
Op de derde dag wordt het echt concreet en presenteren de groepen hun eindproduct aan een speciale jury. Die kiest het beste plan en beloont dat met een mooie prijs. En we worden helemaal gelukkig als er een nieuw bedrijfje uitkomt.
Bekijk hier het volledige programma en meld je daarna direct aan. Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden.
Summerschools
De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme verschillende bootcamps en summerschools. Bijvoorbeeld in het Ruhrgebied (waar we ons bezighielden met de veiligheid rond een ChemiePark) op de Maasvlakte (waar we een oplossing bedachten om de veiligheid voor zowel recreanten als bedrijven te vergroten) en in Bemmel (waar we het stadspark van de toekomst bedachten). In totaal deden ruim 70 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5. Lees hieronder wat de deelnemers er van vonden. En kijk hier wat deelnemers vonden van de sumerschool in Wijk aan Zee.