MELD JE AAN: SUMMERSCHOOL ‘ONTWERP DE NIEUWE NORM VOOR EEN GROENE TUIN’ (21, 22, 23 oktober 2020)

Deze herfst organiseren we weer een summerschool (ja echt). Over bloemetjes en bijtjes én over stenen. Want onze Nederlandse tuintjes liggen vol met tegels. En dat is niet goed voor de biodiversiteit (die bloemetjes en bijtjes) en het is verre van aangenaam in hete zomers en met hoosbuien. Daar wil Stichting Steenbreek iets aan doen: stenen eruit en plantje erin. Tuin voor tuin, buurt voor buurt, stad voor stad. Om zo Nederland te vergroenen, de biodiversiteit te verhogen, ons woonomgeving klimaatbestendiger te maken en uiteindelijk te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Maar zo ver zijn we nog niet. Daarom gaan we deze summerschool briljante plannen bedenken om heel Nederland te overtuigen van de noodzaak: stenen eruit en plantje erin – ook in uw tuin! Meld je nu aan!

Waar gaat het over?

Zo’n veertig procent (circa 2,4 miljoen) van de woningvoorraad in Nederland is in bezit van woningcorporaties. Een deel daarvan is hoogbouw met gemeenschappelijk groen, en ander deel zijn rijtjeswoningen met een tuin. De tuinen van huurwoningen zijn vaak grotendeels betegeld, dat lijkt de norm voor huurwoningen met een tuin. En veel woningcorporaties hebben als regel dat een tuin bij het verlaten van een woning weer in de oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht. In veel gevallen betekent dat een betegelde tuin. Stichting Steenbreek wil graag deze tuinen vergroenen. Daarvoor zijn de woningcorporaties een belangrijke stakeholder. Die hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de biodiversiteit in stand te houden of te vergroten. Maar ze hebben er ook een belang bij het vergroenen en klimaatbestendig maken van de tuinen. Het wooncomfort van bewoners is voor hen een belangrijk argument, want door hittestress en wateroverlast kunnen bewoners hun woonomgeving als minder prettig ervaren.

In deze summerschool gaan we op opzoek naar vernieuwende ideeën en concrete tools waarmee woningcorporaties de tuinen van hun huurwoningen klimaatbestendig kunnen maken. Daarom bedenken we tijdens deze summerschool de nieuwe norm voor de huurwoning-tuin. Met standaardontwerpen voor de tuinen, die passen binnen het budget van huurders en de corporaties, onderhoudsvriendelijk en die bijdragen aan het wooncomfort van de huurders. En we onderzoeken hoe het groen kan bijdragen aan de leefbaarheid en sociale cohesie in de buurt.

Waarom meedoen?

Omdat je wil leren over de gezonde leefomgeving, groen en biodiversiteit.
Maar ook omdat je wil leren over sociale cohesie en burgerparticipatie.
Omdat je graag drie dagen bezig bent met een mooi inhoudelijk en vernieuwend onderwerp.
En omdat je nieuwe mensen wil leren kennen.
En drie dagen plezier met hen wil hebben.

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in groen, ruimtelijke ordening, GIS, data, sociaal of economisch of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 24 jong-professionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in groepen van 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro.

Programma & deelnemen

We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma, welke zal plaatsvinden ergens in Zuid-Holland. Het worden 3 inspirerende, intense en leerzame dagen!

Corona 

Zolang het mogelijk is, organiseren we deze summerschool in fysieke vorm. Daarbij houden we voldoende afstand van elkaar en staan hygiëne, gezondheid en voedselveiligheid extra hoog in het vaandel. We creëren een ‘kampbubbel’ die klachtenvrij is vanaf de aanvang van de summerschool. Daar binnen organiseren we kleinere bubbels van de teams, die onderling afstand houden. Sprekers en andere gasten blijven op afstand van de kampbubbel. Zo zorgen we er samen voor dat alles corona-proof is en volgens de regels van het RIVM. Klik hier voor ons complete corona-protocol.

Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Je kunt je hier inschrijven.
Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 oktober 2020. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

Met wie?

We organiseren deze summerschool in samenwerking met het Stichting Steenbreek.

Wat is een summerschool?

Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de Omgevingswet en de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

Dag 1 – De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden op het thema en in de casus. We gaan op excursie in het gebied. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

Dag 2 – Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we een interessante excursie. ’s Avonds verzorgen we een business model canvas sessie.

Dag 3 – Op de derde dag focussen de deelnemers zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden.

Win 500 euro

Aan deze summerschool kunnen 24 jong-professionals deelnemen. Zij worden ingedeeld in 6 groepen van 4 deelnemers die met elkaar in competitie gaan. De beste groep wint 2000 euro (500 euro per persoon).

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 225 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

Procedure en voorwaarden

1) Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.
2) Je hoort een maand voor aanvang van de summerschool of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.
3) Deelname aan de summerschool is gratis (inclusief eten, drinken, en overnachtingen).
4) Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 10 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening. (Tenzij je vanwege corona gerelateerde klachten niet kunt komen).
5) Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden.
6) Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.
7) Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme en Stichting Steenbreek toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van deze organisaties.

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl