SUMMERSCHOOL ‘ONTWERP DE NIEUWE NORM VOOR EEN GROENE TUIN’ (21, 22, 23 oktober 2020)

Deze herfst hebben we weer een summerschool georganiseerd (ja echt). Over bloemetjes en bijtjes én over stenen. Want onze Nederlandse tuintjes liggen vol met tegels. En dat is niet goed voor de biodiversiteit (die bloemetjes en bijtjes) en het is verre van aangenaam in hete zomers en met hoosbuien. Daar wil Stichting Steenbreek iets aan doen: stenen eruit en plantje erin. Tuin voor tuin, buurt voor buurt, stad voor stad. Om zo Nederland te vergroenen, de biodiversiteit te verhogen, ons woonomgeving klimaatbestendiger te maken en uiteindelijk te zorgen voor een gezonde leefomgeving. Maar zo ver zijn we nog niet. Daarom hebben 20 jongprofessionals zich van 21 t/m 23 oktober bezig gehouden met dit vraagstuk. Online, via Zoom, hebben zij briljante plannen bedacht om heel Nederland te overtuigen van de noodzaak: stenen eruit en plantje erin – ook in uw tuin!

Waar gaat het over?

Zo’n veertig procent (circa 2,4 miljoen) van de woningvoorraad in Nederland is in bezit van woningcorporaties. Een deel daarvan is hoogbouw met gemeenschappelijk groen, en ander deel zijn rijtjeswoningen met een tuin. De tuinen van huurwoningen zijn vaak grotendeels betegeld, dat lijkt de norm voor huurwoningen met een tuin. En veel woningcorporaties hebben als regel dat een tuin bij het verlaten van een woning weer in de oorspronkelijke staat moet worden teruggebracht. In veel gevallen betekent dat een betegelde tuin. Stichting Steenbreek wil graag deze tuinen vergroenen. Daarvoor zijn de woningcorporaties een belangrijke stakeholder. Die hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de biodiversiteit in stand te houden of te vergroten. Maar ze hebben er ook een belang bij het vergroenen en klimaatbestendig maken van de tuinen. Het wooncomfort van bewoners is voor hen een belangrijk argument, want door hittestress en wateroverlast kunnen bewoners hun woonomgeving als minder prettig ervaren.

In deze summerschool zijn de vijf multidisciplinaire op opzoek gegaan naar vernieuwende ideeën en concrete tools waarmee woningcorporaties de tuinen van hun huurwoningen klimaatbestendig kunnen maken. Tijdens deze summerschool hebben zij nagedacht over de nieuwe norm voor huurwoning-tuin. Met standaardontwerpen voor de tuinen, die passen binnen het budget van huurders en de corporaties, onderhoudsvriendelijk en die bijdragen aan het wooncomfort van de huurders. Op deze manier zijn de twintig jongprofessionals nagegaan hoe het groen kan bijdragen aan de leefbaarheid en sociale cohesie in de buurt.

Vakjury
De plannen voor het vergroenen van tuinen van huurwoningen werden aan het einde van de driedaagse summerschool door de vijf multidisciplinaire teams gepresenteerd aan een vakkundige jury bestaande uit Roel van Dijk (directeur Stichting Steenbreek), Mireile Voorendt (Sociaal Tuinieren/Natural Steps), Frank Geenen (gemeente Oss), Marjan Kootwijk (woningcorporatie Ymere) en Caronne Ionescu (huurder en deelnemer van Sociaal Tuinieren Utrecht).

Winnende plan ‘Vlinderpunten’
Het winnende plan werd bedacht door team 2 ‘Vlinderpunten’ bestaande uit Joep van Belkom, Jan van den Braak, Sofie de Wit en Inès Youssef. Zij bedachten een puntensysteem om huurders te verleiden hun tuin te vergroenen door punten te verzamelen, waarmee ze onder andere voor leuke cadeautjes kunnen sparen.

Over de summerschool
We organiseerde deze summerschool in samenwerking met het Stichting Steenbreek. Bekijk hier het programma van deze summerschool.

De oplossingen

TEAM 1 – Handje Groen, Tuintje Groen
Stefan Kroeze
Marleen van Alphen
Aneeqah Tariq
Ingeborg Efdée

Het plan

De presentatie 

De vlog

 

TEAM 2 – Vlinderpunten – WINNAAR
Jan van den Braak
Inès Youssef
Joep van Belkom
Sofie de Wit

Het plan

De presentatie

De vlog

TEAM 3 – Ik Wil Ook Een Boom
Jay Tromp
Christel Moerkerk
Robin Kampert
Jana Bruijn

Het plan

 

De presentatie

De vlog

TEAM 4 – #Tuinwerken
Ian O’Hagan
Nana Koolstra
Linne van der Meulen
Emma Verweij

Het plan

De presentatie

De vlog

 

TEAM 5 – Identituin
Jacco Bontekoe
Sanne van Deijl
Merel Boer
Iris Leeuweri

Het plan

De presentatie

De vlog

 

Dit vonden eerdere deelnemers

In totaal deden ruim 225 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hier wat zij er van vinden.

“Het was fantastisch om binnen een team zeer gemotiveerde en ambitieuze studenten te mogen werken aan een maatschappelijk vraagstuk, onder begeleiding van mensen die uitvoerig en zo vol van spontaniteit kunnen vertellen over hun werkzaamheden/belang. De energie en wilskracht die er hing was zo powerfull, er was een bepaalde drive, dat als het ware de materie van informatie als een spons opzoog en zich uitte in kennisuitwisseling. Prachtig!”

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.

Paulus Borstraat 41 3812 TA Amersfoort t: +31 (0) 33 8700 100 info@kennislabvoorurbanisme.nl