Summerschool

Bedrijventerreinen grijs en grauw?

Maak ze groen-blauw!

Oktober

18, 19 & 20 

in Zuid-Holland

Dit was de summerschool

Denk je aan bedrijventerreinen, denk je waarschijnlijk niet direct aan groen en blauw. En dat is een gemiste kans. Groene en blauwe bedrijventerreinen zijn niet alleen fijn voor bloemetjes en bijtjes en beter voor de gezondheid van de werknemers, vergroening is ook economisch aantrekkelijk. Hoe zorg je ervoor dat bedrijventerreinen en gemeentes de kansen van vergroening gaan zien? Zodat werknemers een fijne plek krijgen om te pauzeren en te werken. Daarvoor hebben 30 jongprofessionals 6 oplossingen bedacht tijdens deze summerschool op 18, 19 en 20 oktober 2021 in Rotterdam.

 

Waar ging het over?

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor het vestigingsklimaat en de economie van steden. Een groot deel van het stedelijke bedrijfsleven vindt hier plaats. Maar ze nemen ook 10 tot 20 procent ruimte van een stad in. Uit onderzoek blijkt dat bedrijventerreinen voor slechts 1 procent van hun oppervlakte bestaan uit groen-blauwe structuren, denk aan bomen, vaste planten, gras, sloten of poelen. En 90 procent van de daken van bedrijfspanden zijn onbenut, terwijl hier kansen liggen voor groene daken of zonnepanelen. Er valt dus nog veel te winnen op gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie.

Bovendien werkt bijna een derde van de werkende bevolking op een bedrijventerrein. Volgens onderzoek is groen belangrijk voor de vitaliteit van werknemers, omdat het onder andere beweging stimuleert.

Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen het belang van de groen-blauwe transitie gaat zien? Hoe maak je de maatschappelijke meerwaarde van groen-blauwe bedrijventerreinen inzichtelijk en zorg je ervoor dat de transitie wordt versneld en iedereen hierin meegaat?

Tijdens deze summerschool hebben we jongprofessionals uitgedaagd om hierover na te denken. In 3 dagen gingen multidisciplinaire teams aan de slag met de vraag:

Welke kansen en uitdagingen biedt het vergroenen en klimaat adaptief maken van bedrijventerreinen en hoe zorg je ervoor dat groen het nieuwe economische normaal wordt en zo de vitaliteit van de werknemers op bedrijventerreinen wordt versterkt?

3 dagen x inspiratie x 6 briljante plannen

De jury

De eindresultaten presenteerden de summerschool-deelnemers aan een vakkundige jury bestaande uit:

  • Pamela van der Goot, Provincie Zuid-Holland
  • Frank Hazeleger, Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland
  • Wout Veldstra, Stichting Steenbreek
  • Boudewijn Raessens, Fontys Hogeschool
  • Boyd Bartels, Samen Meerwaarde
  • Prisca van der Wal, NLGreenLabel

Aan de jury de eervolle taak om het winnende plan te kiezen! De bedenkers ontvingen 2.000 euro voor studiedoeleinden.

Het winnende plan

En de winnaar was… Team 1 met WIYS, een platform voor duurzame bedrijventerreinen. Op de WIYS app zie je op drie niveaus welke duurzaamheidsstappen een bedrijf al heeft genomen. Een bezoeker van een bedrijventerrein kan ermee speuren welke stappen een bedrijf al heeft gezet en bedrijven kunnen het inzetten om te laten zien hoeveel ze door duurzaamheid besparen door hun duurzaamheidsstappen te laten zien op wegwijzers. De jury was gecharmeerd door de uitvoerbaarheid en de visualisaties van het platform. “Je ziet de wegwijzers al bijna staan”, aldus de juryvoorzitter. Het team ontving een cheque van 2.000 euro voor hun plan.

Sum
mer
sch
ool

De Oplossingen

TEAM 1

Boris Vettorato
Jasmijn Schol
Luc van der Ven
Stijn van Zagten
Niek Dautzenberg

Het plan

 

De vlog

De presentatie 

TEAM 2

Bram van de Pas
Maissa Seghir
Maarten Bogers
Thomas Dekker
Charlie Hählen

Het plan

 

 

De vlog

 

De presentatie

 

TEAM 3

Joey Chen
Mara op het Veld
Martijn Hurkmans
Wessel Pardoel
Lotte Boerkamp

 

Het plan

 

De vlog

 

 

De presentatie

 

 

TEAM 4

 

Wouter Wismans

Jur Klijs
Marin Kous
Wouter van Bergen
Xander Postema
Julia van Dam

 

 

 

Het plan

 

 

De vlog

 

 

De presentatie

 

 

TEAM 5

Kyle Holtus
Mariam Manukjan
Milo van Houwelingen
Isamu Goiati
Sophie Doornebos

 

 

Het plan

 

 

De vlog

 

 

De presentatie

 

 

 

TEAM 6

Lars Smulders
Femke Roelofs
Quint Dijkhuizen
Frank Riemersma
Roos Trommel

 

 

Het plan

 

 

 

De vlog

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief