Summerschool

Bedrijventerreinen grijs en grauw?

Maak ze groen-blauw!

Oktober

18, 19 & 20 

in Zuid-Holland

Denk je aan bedrijventerreinen, denk je waarschijnlijk niet direct aan groen. En dat is een gemiste kans. Groene bedrijventerreinen zijn niet alleen fijn voor bloemetjes en bijtjes en beter voor de gezondheid van de werknemers, maar vergroening is ook economisch aantrekkelijk. Hoe zorg je ervoor dat bedrijventerreinen en gemeentes de kansen van vergroening gaan zien? Doe mee aan de summerschool op 18, 19 en 20 oktober 2021.

 

Waar gaat het over?

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor het vestigingsklimaat en de economie van steden. Een groot deel van het stedelijke bedrijfsleven vindt hier plaats. Maar ze nemen ook 10 tot 20 procent ruimte van een stad in. Uit onderzoek blijkt dat bedrijventerreinen voor slechts 1 procent van hun oppervlakte bestaan uit groen-blauwe structuren, denk aan bomen, vaste planten, gras, sloten of poelen. En 90 procent van de daken van bedrijfspanden zijn onbenut, terwijl hier kansen liggen voor groene daken of zonnepanelen. Er valt dus nog veel te winnen op gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie.

Bovendien werkt bijna een derde van de werkende bevolking op een bedrijventerrein. Volgens onderzoek is groen belangrijk voor de vitaliteit van werknemers, omdat het onder andere beweging stimuleert.

Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen het belang van de groen-blauwe transitie gaat zien? Hoe maak je de maatschappelijke meerwaarde van groen-blauwe bedrijventerreinen inzichtelijk en zorg je ervoor dat de transitie wordt versneld en iedereen hierin meegaat?

Tijdens deze summerschool dagen we jou uit om hierover na te denken. Je gaat 3 dagen lang in multidisciplinaire teams aan de slag met de vraag:

Welke kansen en uitdagingen biedt het vergroenen en klimaat adaptief maken van bedrijventerreinen en hoe zorg je ervoor dat groen het nieuwe economische normaal wordt en zo de vitaliteit van de werknemers op bedrijventerreinen wordt versterkt?

inspiratie x netwerk x briljante ideeën

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Waarom meedoen?

  • Leer hoe je groen en economie met elkaar kunt verbinden;
  • Ontwikkel je professionele en persoonlijke skills;
  • Maak kennis met hoe gemeentes, provincies en bedrijventerreinen werken en ontmoet een onwijs interessant netwerk van bedrijven en stakeholders;
  • Omdat je graag de leefomgeving een groener en gezonder wil maken;
  • Omdat je graag bezig bent met inhoudelijke en vernieuwende onderwerpen;
  • Omdat je interessante mensen wil leren kennen;
  • En drie dagen plezier met hen wil hebben.

Voor wie?

Ben je: Hbo/ wo, studerend of net aan het werk

Voor economisten, vastgoedkenners en urbanisten

Vind jij duurzaamheid belangrijk, maar wil je ook impact maken? En zie je welke businesskansen vergroening en verduurzaming oplevert? Doe dan mee aan deze summerschool! Je leert in een team met studenten uit andere disciplines hoe je groen economisch aantrekkelijk maakt . En hoe economie en ecologie elkaar niet hoeven uit te sluiten.

Voor duurzaamheidsfanaten en groenspecialisten

Vind jij een groene leefomgeving belangrijk? En wil jij die grijze betonblokken het liefst omtoveren tot een groen en duurzaam walhalla? Doe dan mee aan deze summerschool en denk mee hoe je bedrijventerreinen groen kunt ontwikkelen én beheren. Bedenk hoe gemeentes en bedrijventerreinen samen de uitdagingen en kansen van een duurzame leefomgeving gaan oppakken.

Voor sociologen en gezondheidsexperts

Een groene leef- en werkomgeving is belangrijk voor de gezondheid van de gebruikers. Het nodigt uit om meer te bewegen  en het is bewezen dat uitzicht op groen je productiever maakt. Maar hoe overtuig je grondeigenaren ervan dat het belangrijk is om in een groene leefomgeving te investeren? Bedenk tijdens deze summerschool samen met je team oplossingen voor een groenere leefomgeving.

Doe mee

Schrijf je in
vóór 1 oktober

 

Je bent geschikt als je begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. Je hebt een achtergrond in ruimtelijke ordening, planologie, sociologie, sustainable studies, groen, toerisme, gezondheidswetenschappen, geo design, economie, of iets anders interessants, want verder out-of-the-box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers.

Aan deze summerschool kunnen 24 jongprofessionals deelnemen. Deelnemen is gratis.

Sum
mer
sch
ool

Met wie?

 

We organiseren deze summerschool in opdracht van de Provincie Zuid-Holland, Stichting Kennisalliantie bedrijventerreinen Nederland (SKBN) en Stichting Steenbreek.

Programma & Deelnemen

Binnenkort delen we het programma met je. We organiseren deze summerschool ergens in de provincie Zuid-Holland, waar we ook overnachten. Het programma zit bomvol inspirerende lezingen van experts en creatieve werksessies. En op dag 2 gaan we op excursie naar een bedrijventerrein om in de praktijk te kijken wat er kan. Deze summerschool organiseren we volledig corona-proof en volgens de maatregelen die op dat moment gelden.

Procedure & voorwaarden

1 – Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijk mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.

2 – Je hoort vóór 4 oktober of je tot de genodigden behoort. Over de selectie kan niet worden gecorrespondeerd.

3 – Deelname aan de summerschool is gratis (je regelt zelf vervoer naar de summerschoollocatie).

4 – Als je bent uitgenodigd, gaan we er ook vanuit dat je komt. Als je zonder tijdig bericht (tot 5 werkdagen van te voren) niet komt, dan brengen we een onkostenvergoeding van 150 euro in rekening.

5 – Tijdens de summerschool maken we gebruik van een gemeenschappelijke Dropbox en een Signal-groep voor alle summerschool-deelnemers. Een maand na afloop van de summerschool sluiten we de Dropbox.

6 – En we delen je naam, opleiding, motivatie, telefoonnummer en emailadres met de andere summerschool-deelnemers.

7 – Tijdens het event worden foto’s en filmopnames gemaakt die we gebruiken voor communicatiedoeleinden en delen met de deelnemers. En het plenaire programma is live te volgen op ons YouTube-kanaal.

8 – Deelname is op eigen risico. We raden je aan je voldoende te verzekeren.

9 – Door je aan te melden, geef je het Kennislab voor Urbanisme, Stichting Steenbreek, SKBN en de Provincie Zuid-Holland toestemming om contact met je op te nemen over andere activiteiten van de betrokken partijen.

10 –  Door je aan te melden ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacy statement.

 

Meer informatie

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Zoë Spaaij via zoe@future-city.nl

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief