SUMMERSCHOOL OMGEVINGSVEILIGHEID MOERDIJK 2017

Op 28, 29 en 30 juni 2017 organiseert het Kennislab voor Urbanisme in Moerdijk en Klundert een summerschool voor ambitieuze jongprofessionals en studenten die het leuk vinden om meer te doen dan de opleiding (of werkgever) van ze vraagt. Dat doen we in samenwerking met en op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wil jij in drie dagen…
1) Leren over Omgevingswet en het nieuwe Omgevingsveiligheidsbeleid?
2) Deze kennis (letterlijk) toepassen in Klundert (nabij Moerdijk)?
3) In contact komen met deskundigen, bestuurders en andere professionals ?
4) Dat samen doen met andere jongprofessionals (studenten en afgestudeerden) met verschillende achtergronden?
5) En een mooie prijs winnen?

Let op: door last-minute afmeldingen zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar. Meedoen? Meld je uiterlijk dinsdag 27 juni aan via onderstaande button of neem contact op met Lisette van Beusekom via l.vanbeusekom@kennislabvoorurbanisme.nl.

Informatie
>> Bekijk hier het programma.
>> Klik hier voor praktische informatie voor sprekers én deelnemers.
 Wat gaan we doen?

Industrieterrein Moerdijk is een van de grootste haven- en industriegebieden van ons land, en ligt centraal tussen Rotterdam en Antwerpen. Er is een groot aantal chemische bedrijven gevestigd en onder de grond ligt een van de belangrijkste leidingstraten voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Soms gaat er iets fout. Iedereen herinnert zich nog de brand bij Chemie Pack, nu al weer zes jaar geleden. Een incident met explosies, branden en gifwolken waarvan de effecten op grote afstand merkbaar waren. Nabij het industrieterrein wordt ook gewoond. Dorpen als Moerdijk, maar ook Klundert (officieel een vestingstad) liggen vlakbij. Op dat laatste dorp richten we ons tijdens deze summerschool. Klundert wordt door een groenstrook gescheiden van het industrieterrein en is vele malen kleiner dan het industrieterrein.

Hoofdvraag

De vraag tijdens de summerschool is hoe dat samen kan gaan: een vestingstadje en een vele malen groter industrieterrein. Aan jullie de vraag om daar een visie voor te schrijven, waarin ruimtelijk beleid, veiligheid en economie wordt geïntegreerd.

Win een prijs

De groep studenten/net-afgestudeerden die deze vraag het beste beantwoordt, wint een mooie prijs. Bovendien kom je in direct contact met mensen die je direct verder kunnen helpen in je baan en studie. Je zult niet de eerste zijn die een baan of (afstudeer)stage overhoudt aan onze summerschools. Kortom, een unieke kans voor topstudenten!

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel.
Je bent planoloog, ontwerper, externe-veiligheidskundige, planoloog, ontwerper, socioloog, psycholoog, bestuurskundige, stedebouwer geograaf, vastgoeder, landschapsarchitect, RO’er, of iets anders interessants. Want verder out of the box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Dus kunstenaars, technerds en filosofen zijn ook van harte welkom.

> Bekijk hier het programma.

Met wie?

We organiseren deze summerschool op verzoek van en in samenwerking met het Ministerie van Milieu – directie Veiligheid en Risico’s en met medewerking van de specialisten van Antea Group.

Wat is een summerschool?

Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de omgevingswet en de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

28 juni
De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden in de omgevingsveiligheid en de Omgevingswet en in de casus. We gaan op excursie in het gebied. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

29 juni
Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we en havenbezoek of andere interessante excursie in. ’s Avonds verzorgen we een business model canvas sessie.

30 juni
Op de derde dag focussen de deelnemers focussen zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden. Aanmelden voor het slotevent kan hier.

We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma. Het programma vind je hier. Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Lees hier de procedure en voorwaarden.

Summerschools

De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme in totaal zeven summerschools. Bijvoorbeeld in het Ruhrgebied (waar we ons bezighielden met de veiligheid rond een ChemiePark) op de Maasvlakte (waar we een oplossing bedachten om de veiligheid voor zowel recreanten als bedrijven te vergroten) en in Bemmel (waar we het stadspark van de toekomst bedachten). We organiseerden in 2016 twee summerschools over de Omgevingswet (in Wijk aan Zee en in Amsterdam Sloterdijk). In Enschede onderzochten we het ‘gouden uur’. In 2017 organiseren we in totaal 4 summerschools, de eerste vond plaats in maart in Gent en Terneuzen. En daarmee haalden we het nieuws.

In totaal deden ruim 170 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hieronder welke cijfers we kregen, of lees hier wat eerdere deelnemers er van vonden.

Bent u nieuwsgierig naar onze producten en de toepassing daarvan?
Wij helpen u graag verder.

Paulus Borstraat 41
3812 TA Amersfoort
t: +31 (0) 33 8700 100
info@kennislabvoorurbanisme.nl