SUMMERSCHOOL ZUID-HOLLAND

Drie dagen lang hebben 24 Zuid-Hollanders nagedacht over hoe de toekomst van de provincie eruit moet zien. Moet de Provincie zich inzetten voor duurzaamheid en de energietransitie of zich juist focussen op haar rol en identiteit? Om op die vraag een antwoord te geven heeft de Provincie het Kennislab van Urbanisme gevraagd om de Summerschool Omgevingsvisie Zuid-Holland te organiseren. De nieuwe Omgevingsvisie van de Provincie leest u hier.

 

De opgave

Zuid-Holland wil een omgevingsvisie maken met alle Zuid-Hollanders. De omgevingsvisie is een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. Waar de één bij de provincie Zuid-Holland denkt aan de Scheveningse pier of de haven van Rotterdam, denkt de ander aan de Tweede Kamer of de bollenstreek. De provincie Zuid-Holland heeft vele gezichten. De stip op de horizon die wordt gezet in een omgevingsvisie die, kan dus ook hele verschillende ladingen hebben. Waar focus je dan op? Of beter gesteld: Welke verschillende gedachten en invalshoeken leven daarover er binnen de grenzen van de provincie Zuid-Holland? Hoe neem je deze mee in een omgevingsvisie?

Omgevingsvisiedebat (29 aug)
Om te weten te komen welke verschillende gedachten en invalshoeken er leven binnen de grenzen van de provincie Zuid-Holland, hebben we op dag 2 van de Summerschool het Omgevingsvisiedebat georganiseerd. Betrokkenen gingen in gesprek over hoe de verschillende belangen kunnen worden meegenomen in de omgevingsvisie. Het verslag hiervan kunt u hier lezen.

De opdracht
De opgave voor de deelnemers was: schrijf een (deel)omgevingsvisie voor Zuid-Holland. Geef aan waar het volgens jullie naartoe moet met de Provincie en focus daarbij op een onderwerp, streek, etc. De deelnemers hebben een digitaal eindproduct gemaakt en door middel van een pecha kucha presentatie gepresenteerd aan de jury. Daarnaast heeft elke groep een vlog gemaakt.

De jury
Een deskundige jury heeft alle omgevingsvisies beoordeelt. De jury bestond uit Gemma Smid (directeur bij de Provincie Zuid-Holland), Willem Offerhaus (directeur bij KPN), Rob van der Velden (voorzitter BNSP) en Frans Taminiau (Masters that Matter). De jury heeft gelet op de volgende punten:
>> Is het vernieuwend en 10x beter?
>> Is het een wel een visie (en geen plan)?
>> Worden de belangen van de stakeholders goed uitgelegd?
>> Is er een mooie balans tussen droom en daad?
>> Hoe is in de groep samengewerkt?
>> Maar bovenal wilde de jury worden verrast!

De winnende Omgevingsvisie kwam van Groep 5. Bekijk hier hun resultaat.

De jury vond de visie ‘In Zuid-Holland doen we het samen’ het meest aansprekend. De visiemakers Demi van Weerdenburg, Annelijn Boender, Ruud Ridderhof en Nel de Jager zien Zuid-Holland in de toekomst als een compacte metropool met meerdere kernen met elk een geheel eigen DNA. Groei staat volgens hen centraal in de toekomst: door meer innovatie, meer kennis delen, ruimte voor experimenteren en vooral door elkaar te ontmoeten. De Provincie moet volgens de bedenkers daarin vooral faciliteren en een podium bieden. De jury vond het erg interessant hoe deze groep de verschillen als uitgangspunt nam om keuzes te maken voor de Provincie.
De winnaars wonnen een cheque van 200 euro.

De resultaten

Groep 1
Robin de Louw
Ties Peelen
Akshaya de Groot

De visie

De presentatie

 

Groep 2
Kevin van der Linden
Hans Dekker
Mirthe van Gelder
Piet Koolen

De visie

De presentatie

De vlog

 

Groep 3
Kai den Hollander
Freke Aalpoel
Mona Weischnur
Frans de Jager

De visie

De presentatie

De vlog

 

Groep 4
Ckees van Oijen
Nelly de Ridder
Sander Bloemberg
Sylvia van Oevelen

De visie

De presentatie

De vlog

 

Groep 5 – WINNAARS
Ruud de Ridder
Annelijn Boender
Nel de Jager
Demi van Weerdenburg

De visie

De presentatie

De vlog

 

Groep 6
Sabine de Groot
Benno van der Wilk
Paul Rijnaarts
Peet Wijnen

De visie

De presentatie

De vlog

Bent u nieuwsgierig naar onze producten en de toepassing daarvan?
Wij helpen u graag verder.

Paulus Borstraat 41
3812 TA Amersfoort
t: +31 (0) 33 8700 100
info@kennislabvoorurbanisme.nl