Op 28, 29 en 30 augustus 2017 organiseert het Kennislab voor Urbanisme een summerschool voor ambitieuze young professionals én seniors die graag meedenken en meewerken aan de toekomst van de Provincie Zuid-Holland. Dat doen we in samenwerking met en op verzoek van de Provincie.
>> Meld je hier aan voor het Omgevingswetdebat op dinsdagmiddag 29 augustus.
>> Meld je hier aan het voor het Slotevent van de Summerschool (op woensdagmiddag 30 augustus).
De Provincie Zuid-Holland werkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie is een strategische visie voor de lange termijn voor de gehele fysieke leefomgeving. Waar de één bij de provincie Zuid-Holland denkt aan de Scheveningse pier of de haven van Rotterdam, denkt de ander aan de Tweede Kamer of de bollenstreek. De provincie Zuid-Holland heeft vele gezichten. De stip op de horizon die wordt gezet in een omgevingsvisie die, kan dus ook hele verschillende ladingen hebben. Waar focus je dan op? Of beter gesteld: Welke verschillende gedachten en invalshoeken leven daarover er binnen de grenzen van de provincie Zuid-Holland? Hoe neem je deze mee in een omgevingsvisie?
Over die vraag zullen 24 young professionals én seniors zich buigen in gemixte groepen. Van 28 – 30 augustus 2017 zullen ze tijdens een gratis driedaagse summerschool de basis leggen voor een provinciale omgevingsvisie. Van het in kaart brengen van kansen en belangen tot aan de uitwerking in een presentatie en digitale poster. En dat onder hoge druk.
Wil jij in drie dagen…
1) Leren over kansen en belangen op provinciaal niveau en de omgevingsvisie als instrument onder de Omgevingswet?
2) De verschillende belangen en kansen van Zuid-Holland in kaart brengen en meedenken over de toekomst van de provincie?
3) In contact komen met deskundigen, bestuurders en andere professionals en van hen leren?
4) Samenwerken en out-of-the-box denken met seniors en young professionals met andere achtergronden en ervaringen dan jij?
5) En een mooie prijs winnen?
Programma
Bekijk hier het complete programma van de Summerschool Omgevingsvisie.
Wie kunnen meedoen?
Tijdens deze summerschool werken seniors en juniors samen in teams aan een omgevingsvisie. Dat doen we omdat we denken dat ze van elkaar kunnen leren en er daardoor nieuwe inzichten ontstaan. We zijn op zoek naar twee groepen deelnemers:
- Studenten en young professionals die een link hebben met de provincie Zuid-Holland. Dat betekent dat je er woont, werkt of studeert of bent opgegroeid. Als je om andere reden een relatie met de provincie hebt, licht dit dat toe in je motivatie. Studierichting is niet belangrijk, we vinden iemand met een medische, culturele of filosofische achtergrond net zo interessant als iemand met een ruimtelijke opleiding.
- Seniors die een link hebben met de provincie Zuid-Holland. Wij zoeken (bijna) gepensioneerde planologen/stedebouwers/ro’ers/milieukundigen en andere omgevingsdeskundigen. Je zit in de ‘teruggeef-fase’ en wil kennis, ervaring en netwerk doorgeven aan de volgende generatie. Je bent geschikt voor deze summerschool als je begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel. En je bent geschikt als ervan houdt jezelf drie dagen volledig te geven (want het is een intensief programma).
Deelnemen
Deelname aan de summerschool is gratis en sluit op 21 juli 2017. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen. Bij meer dan 24 aanmeldingen maken wij een inhoudelijke selectie. We zoeken daarbij naar een interessante inhoudelijke mix van deelnemers. We kijken daarbij naar de gevolgde opleiding en naar de reden waarom je wilt meedoen.
We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma. Waar we precies verblijven, weten we nog niet (maar het is in Zuid-Holland). Aanmelden kan al wel.
De prijs
De groep young professionals en seniors die deze vraag het beste beantwoordt, wint een mooie geldprijs. Bovendien komen jonge deelnemers direct in contact met professionals die je verder kunnen helpen in je carrière. Voor seniors is de summerschool een mooie mogelijkheid opgedane ervaringen te delen met de nieuwe generatie, en zo samen tot nieuwe ideeën te komen.
Voor wie?
Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel.
Je bent planoloog, ontwerper, externe-veiligheidskundige, planoloog, ontwerper, socioloog, psycholoog, bestuurskundige, stedebouwer geograaf, vastgoeder, landschapsarchitect, RO’er, of iets anders interessants. Want verder out of the box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Dus kunstenaars, technerds en filosofen zijn ook van harte welkom.
Wat is een summerschool?
Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de omgevingswet en de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.
28 augustus – Kansen schetsen
De eerste dag beginnen we breed. We maken kennis met elkaar, met de provincie (voor zover we die nog niet kennen) en met de opdracht. We ontmoeten we kansendenkers die ons inleiden in hun kijk op de toekomst van de provincie Zuid-Holland. We gaan intensief met hen in gesprek, zodat we een goed beeld krijgen van hoe de toekomst van de Provincie volgens verschillende belanghebbenden wordt gezien. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond.
29 augustus – In debat
Tijdens dag 2 starten we met een presentatie aan elkaar, waarin we de eerste contouren van de omgevingsvisie scherp neerzetten. Vervolgens halen we in teams de noodzakelijke informatie op bij de betrokken personen, o.a. in het Provinciehuis. Aan het einde van de middag organiseren we een stakeholdersdebat à la Het Lagerhuis met belanghebbenden. We gaan in discussie met de stakeholders en leren van hun inzichten. ’s Avonds scherpen we onze visies aan in een werksessie.
30 augustus- Uitwerken en eindpresentatie
Op de derde dag focussen de deelnemers focussen zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden.
Summerschools
De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme in totaal zeven summerschools. Bijvoorbeeld in het Ruhrgebied (waar we ons bezighielden met de veiligheid rond een ChemiePark) op de Maasvlakte (waar we een oplossing bedachten om de veiligheid voor zowel recreanten als bedrijven te vergroten) en in Bemmel (waar we het stadspark van de toekomst bedachten). We organiseerden in 2016 twee summerschools over de Omgevingswet (in Wijk aan Zee en in Amsterdam Sloterdijk). In Enschede onderzochten we het ‘gouden uur’. In 2017 organiseren we in totaal 4 summerschools, de eerste vond plaats in maart in Gent en Terneuzen. En daarmee haalden we het nieuws.
In totaal deden ruim 170 young professionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hieronder welke cijfers we kregen, of lees hier wat eerdere deelnemers er van vonden.