SUMMERSCHOOL TESTRIT OMGEVINGSWET

Op 6, 7 en 8 juli 2016 organiseert het Kennislab voor Urbanisme op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en het Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving in Wijk aan Zee een summerschool voor ambitieuze studenten die het leuk vinden om meer te doen dan de opleiding van ze vraagt.

Let op: De belangstelling voor onze summerschool (die nu in Wijk aan Zee wordt gehouden) was overweldigend. Daarom hebben we besloten om de inschrijving eerder te sluiten. 

>> Bekijk hier het programma.
>> Sprekers en deelnemers ontvangen in juni een briefing. Klik hier voor praktische informatie voor sprekers én deelnemers

 

Wat gaan we doen?

Op 6, 7 en 8 juli gaan we met een jongprofessionals (studenten en net-afgestudeerden) naar Wijk aan Zee. Daar onderzoeken we hoe en of de regels uit de Omgevingswet wel werken.

Op verschillende plekken binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt hard gewerkt aan de Omgevingswet en de omgevingsvisie. Als die wet in 2018 in werking treedt, geldt ook een nieuw omgevingsveiligheidsbeleid. Maar zo’n nieuw pakket regels kan er niet komen zonder dat het wordt getest. Want het mag er dan op papier mooi uitzien, maar hoe werkt het echt? Daarom organiseren we begin juli een testrit. Jij gaat werken met de nieuwe omgevingsveiligheidsregels. En dat doen we in Wijk aan Zee. En voor de opletters onder jullie: dat is een nieuwe casus. We zouden aanvankelijk naar Amersfoort, maar deze casus is nog beter.

Waarom Wijk aan Zee?
Wijk aan Zee klinkt als strand, duinen, idylle. En dat klopt natuurlijk ook. Wijk aan Zee is ‘vakantie’. Wat dat betreft is het dus een ideale locatie voor een summerschool. Niet voor niets wil de gemeente Beverwijk (waar Wijk aan Zee in ligt) deze idylle vergroten. Er komen als het aan de lokale politiek ligt, nieuwe woningen in Wijk aan Zee. Maar, zoals vaker bij idylles, is niet alles zoals het lijkt. Op steenworpafstand van Wijk aan Zee ligt het industriecomplex van Tata-steel, waar diverse gevaarlijke gassen liggen opgeslagen en een hogedruk gasleiding langs loopt. In de duinen bij Wijk aan Zee staat een bunker waarin zogenaamde nitraatfilms liggen opgeslagen van het Eye-filminstituut (in de begintijd van de filmindustrie werden technieken gebruikt die we nu niet meer veilig vinden) die bij een brand een flinke gifwolk veroorzaakt. En ook de windmolens op zee, leveren een risico op, want de 150 Kv-leiding loopt door het dorp.
En dat is alleen nog maar het veiligheidsverhaal. Ook andere belangen vragen aandacht, bijvoorbeeld het Natura 2000 gebied, vlakbij Wijk aan Zee. Al met al een supercomplexe omgeving waar op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan. En al met al een perfecte casus om de nieuwe omgevingswet en het nieuwe omgevingsveiligheidsbeleid in te testen.

Samen met andere young-professionals ga jij alvast een omgevingsvisie voor Wijk aan Zee schrijven volgens de nieuwe regels. Zo ontdekken we op tijd waar de nieuwe regels nog kuren vertonen én krijgen we een plan dat aan de nieuwe eisen voldoet. En het beste plan wint 2.000 euro.

We zoeken voor deze testrit jongprofessionals die gaan werken met de nieuwe wet of er zijdelings mee te maken krijgen. Planologen, bestuurskundigen, rechtsgeleerden, stedebouwers, externe-veiligheidskundigen, geografen, vastgoeders, landschapsarchitecten, RO’ers, maar verder out of the box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Dus psychologen, sociologen, kunstenaars en filosofen zijn van harte welkom.

>> Bekijk hier het programma.

Win 500 euro

De groep studenten/net-afgestudeerden die deze vraag het beste beantwoordt, wint een geldprijs (500 euro per persoon). Bovendien kom je in direct contact met mensen die je direct verder kunnen helpen in je baan en studie. Je zult niet de eerste zijn die een baan of (afstudeer)stage overhoudt aan onze summerschools. Kortom, een unieke kans voor topstudenten!

Wat is een bootcamp?

Een summerschool is een Kennislab in een snelkookpan. De stappen die we in het Kennislab voor Urbanisme zetten, zetten we ook tijdens de summerschool, maar dan in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doen we met behulp van externe deskundigen. We leren het gebied en het vraagstuk stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

DAG 1
De eerste dag staat in het teken van de oriëntatie- en informatiestap. Na een inleiding gaan de deelnemers aan de slag met elkaar. Aan het einde van de dag presenteren ze hun inzichten. ’s Middags doen we dat weer, maar een stap concreter.

DAG 2
Tijdens dag 2 staan de stappen analyse en concretisering centraal. We worden daarbij steeds concreter, we werken immers stap voor stap aan het eindproduct.

DAG 3
Op de derde dag wordt het echt concreet en presenteren de groepen hun eindproduct aan een speciale jury. Die kiest het beste plan en beloont dat met een mooie prijs. En we worden helemaal gelukkig als er een nieuw bedrijfje uitkomt.

Bekijk hier het volledige programma (en meld je daarna direct aan). Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden.

Summerschools

De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme verschillende bootcamps en summerschools. Bijvoorbeeld in het Ruhrgebied (waar we ons bezighielden met de veiligheid rond een ChemiePark) op de Maasvlakte (waar we een oplossing bedachten om de veiligheid voor zowel recreanten als bedrijven te vergroten) en in Bemmel (waar we het stadspark van de toekomst bedachten). In totaal deden ruim 70 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5. Lees hieronder wat de deelnemers er van vonden.

In het Kennislab voor Urbanisme zoeken we nieuwe oplossingen voor bestaande, ingewikkelde, stedenbouwkundige en ruimtelijke problemen. Meedoen? Mail of bel ons dan of vul het contactformulier in.
Paulus Borstraat 41
3812 TA Amersfoort
t: +31 (0) 33 8700 100
info@kennislabvoorurbanisme.nl