Summerschool Veilig Ontwerp Zomer 2017

Op 28, 29 en 30 juni 2017 organiseert het Kennislab voor Urbanisme in Friesland een summerschool voor ambitieuze jongprofessionals en studenten die het leuk vinden om meer te doen dan de opleiding (of werkgever) van ze vraagt. Dat doen we in samenwerking met verzoek van het Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Thema: toerisme.

Wil jij in drie dagen…
1) Leren hoe het nieuwe Omgevingsveiligheidsbeleid (dat hoort bij de Omgevingswet) in elkaar zit?
2) Deze kennis (letterlijk) toepassen in Friesland, toepast op toerisme?
3) In contact komen met deskundigen, bestuurders en andere professionals ?
4) Dat samen doen met andere jongprofessionals (studenten en afgestudeerden) met verschillende achtergronden?
5) En 500 euro winnen?
knop-kennislab-aanmelden-250px

Let op: aanmeldingen ná 1 juni komen op de reservelijst!

>> Bekijk hier het programma.
>> Sprekers en deelnemers ontvangen in juni een briefing. Klik hier voor praktische informatie voor sprekers én deelnemers.
Wat gaan we doen?

De provincies Friesland, Drenthe zijn toeristische trekpleisters. In Friesland is er één hotelbed (dat kan ook een luchtbed op de camping zijn trouwens) per zes inwoners, in Drenthe zelfs één per vier. Het toerisme is dan ook van groot economisch belang voor de provincies. Dat is fijn voor de toeristen en fijn voor de mensen die er van leven, maar het is ook een risico. Zeker vanuit omgevingsveiligheid geredeneerd. Niet alleen omdat toeristen de weg niet goed weten (en dus niet weten waar ze heen moeten vluchten als er iets gebeurt), ze kennen überhaupt de risico’s niet. Op vakantie komt een ramp daardoor nog onverwachter dan thuis. Daarbij zijn vakantiegangers een andere (vaak minder scherpe) modus dan thuis. En dat maakt ze tot een kwetsbare groep, waar je in het ruimtelijke ontwerp en in de communicatie rekening mee moet houden. Wat vaak ook niet zo gemakkelijk is, want lang niet alle toeristen spreken Nederlands (20% van de toeristen in Friesland komt uit het buitenland). En van een steeds groter aantal weet je niet eens of ze er wel zijn. Want AirBnB is fantastisch, het maakt het nog ingewikkelder om te bepalen waar mensen zijn.

Hoofdvraag

Kortom, genoeg vragen aan jongprofessionals. Want hoe zo ervoor dat er zo min mogelijk slachtoffers vallen onder toeristen? Welke ruimtelijke, communicatieve en ontwerpoplossingen kun je daarvoor bedenken? Daarover gaat deze summerschool.

Win 500 euro (en meer)

De groep studenten/net-afgestudeerden die deze vraag het beste beantwoordt, wint een geldprijs (500 euro per persoon). Bovendien kom je in direct contact met mensen die je direct verder kunnen helpen in je baan en studie. Je zult niet de eerste zijn die een baan of (afstudeer)stage overhoudt aan onze summerschools. Kortom, een unieke kans voor topstudenten!

Voor wie?

Je bent geschikt als je nog studeert of net aan het werk bent en begrijpt dat er voor ingewikkelde problemen geen eenvoudige antwoorden volstaan. En soms ook wel.
Je bent planoloog, ontwerper, externe-veiligheidskundige, planoloog, ontwerper, socioloog, psycholoog, bestuurskundige, stedebouwer geograaf, vastgoeder, landschapsarchitect, RO’er, of iets anders interessants. Want verder out of the box is ook welkom. Wij zijn blij met omdenkers en dwarskijkers. Dus kunstenaars, technerds en filosofen zijn ook van harte welkom.

> Bekijk hier het programma.

Met wie?

logo-veilig-ontwerpWe organiseren deze summerschool in samenwerking met het Netwerk Ontwerp Veilige Omgeving. We zijn erg blij dat zij ons net als in 2016 ondersteunen bij deze summerschool.

Wat is een summerschool?

2016-summerschool-zelfredzaamheid-enschede-243Een summerschool (die we ook graag in de lente, winter of herfst houden) is een pressurecooker sessie in 3 dagen. De hoofdvraag wordt daarbij langzaam afgepeld tot een concreet eindproduct. Dat doe je in een team en met behulp van externe deskundigen. Je leert de omgevingswet en de opgave stap voor stap kennen door lezingen, werksessies, rondleidingen en onderzoek.

28 juni
De eerste dag beginnen we breed. We nodigen sprekers uit die ons inleiden in de omgevingsveiligheid en de Omgevingswet en in de casus. We gaan op excursie in het gebied. Het is een kennisintensieve dag, waarbij de deelnemers zijn verdeeld in groepjes passend bij hun achtergrond. ’s Avonds presenteren de groepen aan elkaar wat we hebben geleerd.

29 juni
Tijdens dag 2 gaan we aan de slag met de casus. We spreken de stakeholders in het gebied en leren van hun inzichten. ’s Middags plannen we en havenbezoek of andere interessante excursie in. ’s Avonds verzorgen we een business model canvas sessie.

30 juni
Op de derde dag focussen de deelnemers focussen zich volledig op het uitwerken van hun idee tot een product en bereiden de eindpresentatie voor die ’s middags wordt gehouden. Aanmelden voor het slotevent kan hier.

We zijn op dit moment druk bezig met het finetunen van het programma. Waar we precies verblijven, weten we nog niet (maar het is in Friesland). Het voorlopige programma vind je hier en aanmelden kan al wel. Deelname aan de summerschool is gratis voor studenten of net afgestudeerden. Lees hier de procedure en voorwaarden. Let op: de officiële inschrijving sluit op 1 juni 2017. Aanmeldingen die daarna binnenkomen zullen op de reservelijst komen.

knop-kennislab-aanmelden-250px

Summerschools

De afgelopen jaren organiseerde het Kennislab voor Urbanisme in totaal zeven summerschools. Bijvoorbeeld in het Ruhrgebied (waar we ons bezighielden met de veiligheid rond een ChemiePark) op de Maasvlakte (waar we een oplossing bedachten om de veiligheid voor zowel recreanten als bedrijven te vergroten) en in Bemmel (waar we het stadspark van de toekomst bedachten). We organiseerden in 2016 twee summerschools over de Omgevingswet (in Wijk aan Zee en in Amsterdam Sloterdijk). In Enschede onderzochten we het ‘gouden uur’. In 2017 organiseren we in totaal 4 summerschools, de eerste vond plaats in maart in Gent en Terneuzen. En daarmee haalden we het nieuws.

In totaal deden ruim 170 jongprofessionals mee aan onze summerschools. En zij zijn meer dan tevreden. Over het algemeen scoren onze summerschools een 8,5 of hoger. Lees hieronder welke cijfers we kregen, of lees hier wat eerdere deelnemers er van vonden.

offerte-summerschool-omgevingsveiligheid-terneuzen-word

enquete