Sinds drie maanden woon ik vlakbij mijn werk. Niet omdat ik een nieuwe baan heb, of omdat ik ben verhuisd, maar omdat ik mijn leaseauto heb ingeruild voor de trein. Dat heeft nadelen. Maar aangezien we in Nederland het beste OV-systeem van Europa hebben én een wegennet dat langzaam dichtslibt, wegen die ruimschoots op tegen de files. Ik beweeg meer, zie meer van de stad en kom beter uitgerust aan op de plaats van bestemming.

Maar het grootste voordeel is dat reistijd niet meer bestaat. De tijd in de trein is werktijd. Vertragingen zijn extra werktijd. De bus een mini-werkplek. De fiets een workout. Als ik moet staan, dat is soms, lees ik een boek.

Er is een ratrace gaande tussen steden wie de smartste city is. Maar de echte innovatie vindt ongemerkt plaats op het spoor, waar de waarde van reistijd veel hoger is geworden dan op de weg. En dat laat afstand verdwijnen.

Jan-Willem Wesselink is hoofdlaborant van het Kennislab voor Urbanisme

Lees meer blogs over Urbanisme