Het Kennislab voor Urbanisme zoekt samen met FIWARE Lab NL naar de voorspelbaarheid van de stad. En omdat we het zelf niet helemaal begrijpen, zoeken waar naar mensen die daarover willen meedenken en daar ideeën over hebben.
Dat doen we in 3 stappen:
1 – We zoeken mensen met ideeën over de voorspelbare stad.
2 – We inventariseren hun ideeën tijdens een brainstrom (die we samen plannen).
3 – We vragen aan technerds om aan de slag te gaan met deze ideeën.
Wil je meedoen, meld je dan nu aan.
Waarom?
We zijn een voorspelbaar volkje. Als het ’s ochtends regent, staan er files op A1. En als het in het weekend heel mooi weer is, staan mensen in de rij voor Zandvoort. En op 27 april is het druk in Amsterdam. De stad en in feite heel Nederland is een systeem vol patronen en wie de juiste algoritmen kent, die weet wat er gaat gebeuren, voor het echt gebeurt.
En dat is bizar fascinerend
Want omdat alles (nou ja, steeds meer) data is of data genereert, kun je die algoritmen ontdekken en er op anticiperen. Dat kan in de stad, maar bijvoorbeeld ook in de natuur. Een paar weken geleden was er een item op Radio1, waarin werd uitgelegd hoe via zebra’s gezocht werd naar stropers. Door het gedrag van zebra’s (die een gps-tracker dragen), lokaliseren de natuurbeschermers stropers en beschermen ze olifanten. Die van niets weten.
Wat kan met zebra’s, kan ook met de stad. Met de mensen die er wonen en werken en de effecten van hun gedrag.
Maar welke verbanden zijn er te leggen? En welke problemen kunnen we daarmee oplossen? Daar zoeken het Kennislab voor Urbanisme én FIWARE Lab NL dus naar.