Het Amerikaanse blad Wired schrijft al sinds het eerste nummer in 1993 over de invloed van technologie op cultuur, economie en politiek. Dat bleef lange tijd hangen in de virtuele wereld. Het internet veranderde de wereld stap voor stap. Nieuwsvoorziening, kantoorwerk, het boeken van een hotel, in twintig jaar bleef weinig onveranderd door internet. Behalve de stad zelf. Tot nu. Wired schrijft bijna ieder nummer over de stad. Over drones, over het verzamelen van bigdata in de stad, over hoe de Rotterdamse luchtbrug door crowdsourcing is gefinancierd en natuurlijk over 3d-printen. Niet voor niets zijn ook de studenten in de beide labs van het Kennislab voor Urbanisme aan de slag met deze verandering. In het Westas-lab staat 3d-printen op het programma, in Amersfoort gaat het over de altijd aanwezige verbondenheid door smartphones. Dat doen ze niet omdat ze het zelf leuk vinden (vinden ze overigens wel), maar vooral omdat de founding partners van de labs daar om vragen.

En die vraag is terecht, want nu internet de stad heeft bereikt, moet de stad aan de slag met internet. Sterker nog, wie nu niet bezig is met de manier waarop 3d, smartphones en big data bedrijventerreinen, kantoorgebieden en de rest van de stad veranderen, is eigenlijk niet met zijn vak bezig.

Net zoals je niet serieus vak bezig bent, als je op dit moment niet nadenkt over je rol in het spel dat gebiedsontwikkeling heet. Begin maart organiseert Elba Media in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu het Praktijkcongres Gebiedsontwikkeling Nieuwe Stijl. Voor de term gebiedsparticipatie hebben we gekozen omdat het mooi aangeeft dat na gebiedsontwikkeling en -beheer nu een tijd is aangebroken waarin nieuwe stakeholders aan de slag gaan met bijvoorbeeld bedrijventerreinen. Dat gebeurt op dit moment overal. De vraag is niet waarom dit gebeurt, of wie die nieuwe stakeholders zijn, maar wat de rol van de gemeente wordt. Want het ‘gebied’ was altijd van de gemeente. Sommige gemeenten veranderen niet en blijven de top-down speler, maar dan zonder geld. Andere gemeenten trekken zich volledig terug in een soort nachtwakersstaatmodus. Dat levert allebei niet zoveel op. De rol van de gemeente is niet meer standaard het een of het ander. Het is telkens anders. En de meest flexibele overheid zal winnen.

Nu door internet het vak inhoudelijk verandert en gebiedsparticipatie zorgt voor een andere rol in het spel, is het goed om helemaal out of the box te denken. In het laatste nummer van Wired stond een interview met Astro Teller, directeur moonshots bij Google[x]. Hij was betrokken bij de Google-bril en de bestuurderloze auto. Zijn manier om out of the box te komen, is even simpel als ingewikkeld: ‘Het is gemakkelijker om iets tien keer beter te doen, dan 10% beter.’ Bekijk ook het filmpje boven dit bericht.