wijk‘Maak de wijk 10x zo goed.’ Met die schijnbaar onmogelijke opdracht gingen de studenten uit het Kennislab voor Urbanisme in Amersfoort op 1 februari 2014 aan de slag. Schijnbaar onmogelijk, want wie dit ‘trenddocument’ leest, vindt het opeens heel gemakkelijk. We hoeven, als urbanisten, het werk van de studenten alleen nog maar uit te voeren. Ik ben dan ook heel blij met dit resultaat en trots op de studenten die dit hebben gemaakt.
Laatste update: we hebben een adoptieplan!

We leven momenteel in een tijd waarin de manier waarop de stad wordt gebruikt drastisch verandert. Kort samengevat: internet bereikt de stad. We zijn altijd en overal met iedereen en alles verbonden. We zijn een internet of people in een internet of things. Het verschil tussen een online en een offline wereld bestaat niet meer. Daar doen we allemaal aan mee: als we onze mail checken bij een koffiebar, als we via een OV-app onze reisplannen, als we couchsurfen, online winkelen of met vrienden ergens afspreken via whatsapp.

Dit is een van de grootste veranderingen sinds de industriële revolutie en de eerste effecten worden langzaam zichtbaar. Maar de voorbeelden die ik hierboven noem, klinken over een paar jaar volledig achterhaald. In dit trenddocument is daarom niet naar de effecten van vandaag gezocht, maar naar megatrends. Die zijn door de studenten benoemd als constante verbondenheid, flexibilisering en bewustwording. De trends zijn tot een formule samengevat, SMART genaamd, en losgelaten op alle functies, onderdelen, behoeften en doelgroepen die een wijk kent. Zo leest u wat SMART wonen is of de SMART-effecten zijn voor de doelgroep kinderen.

En juist die uitwerking maakt dit boekje zo interessant. Want er wordt genoeg gefilosofeerd over de toekomst, hier is het concreet gemaakt. En daar gaan de studenten nu mee aan de slag. En u kunt natuurlijk meedoen. Door uw feedback te geven of samen met de studenten een van de uitwerkingen concreet te maken.

Zo maken we de wijk 10x zo goed.

Jan-Willem Wesselink
Hoofdlaborant Kennislab voor Urbanisme