Summerschool ‘Maak Zuid-Holland Gelukkig’, 27-29 augustus 2018        

Zuid-Holland wil de gelukkigste provincie van Nederland worden. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar in de dichtstbevolkte provincie van het land, waar we dagelijks rijen dik aansluiten in de file? Waar 250 duizend extra woningen moeten komen zonder dat er nog een vrije vierkante meter over is. Is hier nog ruimte voor geluk? Om dat te onderzoeken organiseerde stichting Kennislab voor Urbanisme in opdracht van de Provincie Zuid-Holland de summerschool ‘Maak Zuid-Holland Gelukkig’. Het resultaat zijn vijf briljante plannen om de provincie Zuid-Holland 10 keer slimmer, schoner, sterker te maken en daarmee gelukkiger. De winnende oplossing is het concept ‘VertiKassen’, een combinatie van wonen en werken, consument en producent, en voedsel en eindgebruiker.

Bekijk hier alle eindproducten van de summerschool.

Van 27 tot en met 29 augustus 2018 werkten 23 jongprofessionals aan de opgave om Zuid-Holland in 2050 de lekkerste provincie van Nederland te maken, met focus op de thema’s geluk, sociaal en voedsel. Vol inspiratie van experts, praktische workshops en in gesprek met stakeholders uit Zuid-Holland, maakten zij plannen om Zuid-Holland klaar te maken voor de toekomst. “We hebben allemaal dezelfde input gekregen, maar de eindresultaten zijn zo verschillend,” vertelt deelnemer Lisette Woltjer enthousiast.

De groep deelnemers bestond uit jonge mensen, studerend of net aan het werk en met een hbo- of wo-achtergrond in fysieke ruimte, bestuurskunde/economie en sociaal. In interdisciplinaire groepen werkten ze aan hun opdracht. “Zo ervaar je hoe moeilijk én interessant het is om met verschillende mensen samen te werken” vertelt deelnemer Violet Nijboer, “maar zo creëer je wel betere oplossingen die voor een brede groep interessant zijn.”

Vakjury
De toekomstplannen die de summerschool-deelnemers hebben bedacht werden aan het einde van de driedaagse summerschool beoordeeld door een vakkundige jury bestaande uit Judith Schueler (directeur bij Accez, kennis- en innovatieprogramma van de Provincie Zuid-Holland), Niels Rood (transitiemaker bij Squarewise), Akshaya de Groot (docent en adviseur bij het Jeremy Bentham Instituut voor Beleid en Geluk) en Nel de Jager (winkelgebiedmanager, zelfstandige). De jury was op zoek naar verrassende en vernieuwende oplossingen die de provincie Zuid-Holland 10 keer beter maken. Daarnaast vonden ze het belangrijk dat het plan de belangen van burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden vertegenwoordigde en hebben ze gekeken naar de praktische uitvoerbaarheid van de oplossing.

Winnaar: VertiKassen
De jury vond de oplossing ‘VertiKassen’ van groep 2 het meest aansprekend, een circulaire woonflat met een kas eromheen. Volgens de bedenkers Jan van den Braak, Jelle Buijs, Tessa Mecking, Violet Nijboer en Francis Voorn zijn VertiKassen dé oplossing om Zuid-Holland socialer en toekomstbestendig te maken. Hier wordt duurzame agricultuur gecombineerd met wonen in het groen. Het is een plek waar (sociale) verbinding centraal staat. De koppeling van de kas met wonen bevat volgens de jury vernieuwende aspecten die maatschappelijk geëxploreerd moeten worden. Tegelijk levert het spanning op tussen consumenten en producten, maar dat maakt het concept interessant. Jurylid Akshaya de Groot reikte de winnaars een cheque uit van tweeduizend euro, wat de deelnemers kunnen gebruiken voor hun studie. De cheque werd aangeboden door de Provincie Zuid-Holland.

Alle eindproducten van de summerschool-deelnemers staan online (http://www.kennislabvoorurbanisme.nl/project/summerschool-augustus-2018/). Elke groep heeft een digitaal eindproduct (vormvrij) opgeleverd met hun oplossing, een pecha kucha presentatie en een vlog (kort filmpje) over hun project.